Месечне зараде државних функционера достижу 300 до 400 хиљада динара

И у време најжешће пандемије корона вирусом плате у Влади Србије су расле великом брзином

 Министрима Владе Србије усред корона кризе плате повећане 30 одсто

  • Плате свих министара веће су за око 30 одсто од плата у 2020. години
  • Месечне накнаде за чланство у Управним и Надзорним одборима, разним Комисијама увећане за око 40 одсто и износе око 60.000 динара
  • Министар унутрашњих послова Александар Вулин променом министарства добио већу зараду за чак 140 одсто. Вулин само на име плате прима месечно као министар полиције 225.841 динара (близу 2.000 евра)!

Упркос економској кризи која је због пандемије коронавируса погодила цео свет па тако и Србију, министрима у Влади Србије не само да су повећане плате, већ и накнаде за чланство у Управним и Надзорним одборима, разним Комисијама и то за око 40 одсто, пише портал Нова.рс. То је случај са Фондом за развој у чијем управном одбору је готово половина Владе Србије.

Kако је показала ранија анализа Нова.рс, Влада Србије је сама себи увећала плате од 2020. године у просеку за 10 до 30 одсто. Ту се не рачуна министар унутрашњих послова Александар Вулин коме је са променом министарства добио већу зараду за чак 140 одсто.

Плате министара у Влади крећу се од 100.000 динара па навише. Уз то један број њих добија и додатни новац на име чланства у управним одборима.

У односу на предходне министре плате су садашњи министри повећали себи за око 30 одсто

Kако се може видети у званично објављеним имовинским картама чланова Владе, један број министара уз зараду добија и накнаду за чланство у Управном одбору Републичког Фонда за развој. На месечном нивоу то је сада износ од 58.000 до 60.000 динара.

Тај новац, како се додаје у тексту, добијају министри Анђелка Атанасковић, Томислав Момировић, Ирена Вујовић, Татјана Матић, Дарија Kисић, Бранислав Недимовић и Синиша Мали.

До 2020. накнада за чланство у УО Фонда за развој износила је од 42.000 до 44.000 динара, што значи да је у овој години увећана за око 40 одсто, наводи Нова.рс.

Тако, на пример, министар пољопривреде Бранислав Недимовић сада, као члан, добија око 60.000 динара, односно 18.000 више него претходних година.

Министарка за културу Маја Гојковић уз министарску плату добија и око 65.000 динара као председница УО Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије. Њена колегиница из Владе, минстарка правде Маја Поповић добија додатни новац за чланство у Високом савету судства и Државном већу тужилаца, наводи се у тексту.

Може ли српска државна каса издржати оволике трошкове за плате и остала давања министара

Ангажовањем у разним комисијама и чланствима у различитим одборима, јавним функционерима знатно се увећавају примања.

У управне одборе би сви радо да уђу, а разлози су више него јасни. Надокнаде су високе, не ради се много али ни често.

Министри у Влади нису једини који на тај начин увећавају своја примања. Та пракса се примењује на свим нивоима власти и није новина. Некада су надокнаде за чланство у појединим одборима јавних и државних предузећа биле астрономске, због чега су 2009. године ограничене на висину просечне зараде.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::
Већ годинама социјалиста Бајатовић је најплаћенији српски функционер
Душан Бајатовић прима око четири милиона динара месечно

 

Сви министри из Владе Србије, премијер и председник државе  имају десетоструко мања месечна примања од Душана Бајатовића,  свемоћног и несмењивог функционера СПС-а.

Док они са свим својим примањима у Управним одборима и разним Комисијама могу да достигну  до 400.000 динара месечно – Бајатовић зарађује чак десет пута више на месечном нивоу.

Бајатовић: Колико дају, ја узимам…

Месечно у џеп Бајатовић стави 3.973.676 динара месечно!  И то траје десетак и више година. Тако је десетак протеклих година овај политичар из врха СПС-а је апсолутни рекордер по несхватљиво високим примањима за наше прилике , тешко објашњив феномен предузетника, бизнисмена, политичара, тајкуна који као да је по заради незаменљив, најспособнији стручњак кога има Србија. Како и зашто је то тако морала би можда да истражи комисија разноврсних стручњака, политичара, економиста и да за тај посао и истраживање  има врло снажне мотиве и вољу.  

Овај социјалиста, директор  “Гастранса д.о.о.” изабран је одлуком оснивача – фирме из Швајцарске, чији су власници “Гаспром” и “Србијагас”, у коме је он генерални директор.

Душана Бајатовића, директора јавног предузећа “Србијагас” и функционера СПС, на место директора “Гастранса д.о.о.”, где прима месечну плату од 1,7 милиона динара, није поставила Влада Србије, нити неки други орган, већ управо “Србијагас”.

Делатност фирме „Гастранс д.о.о.“ је цевоводни транспорт, а у АПР, поред Бајатовића, као директор је уписан и Игор Елкин.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Подсећамо. просечна зарада (бруто) обрачуната за фебруар 2021. године износила је у Србији 85. 864 динара, док је просечна зарада без пореза и доприноса (нето) износила 62. 280 динара.

Нико никада није званично изашао са тачним податком о броју управних одбора у Србији, а посебно не о томе колико они коштају државну касу. Неке раније процене синдикалних организација биле су да тих одбора има бар 7.000 и да су они прескупи, односно да је реч о вишемилионским износима, прерачунатим у евре.

Пандемија корона вирусом није омела  наше властодршце да себи напуне новчанике

Подсетимо, председник Александар Вучић је прошле године најавио увећање плата у јавном сектору, али за највише 3,5 одсто. Та рачуница, међутим, није важила за чланове Владе Србије који су добили веће плате у просеку за 10 до 30 одсто. А испоставило се да у Влади има и оних који су пробили све границе.

Апсолутни рекордер по повећању плате  јесте министар унутрашњих послова Александар Вулин. Њему је плата у односу на претходну увећана за више од 140 одсто, са 92.246 динара, колико је примао као министар одбране, на 225.841 – колико сада прима као министар полиције.

Тако је Вулин, практично, највише плаћен члан извршне власти, јер премијерка Ана Брнабић месечно прима 128.320 динара, колико је била плаћена и у прошлом мандату, док председник Србије Александар Вучић прима плату од 157.262 динара.

Није познато да је и један министар до сада имао овако високу плату, те се намеће питање и чиме је оволику зараду од  скоро две  хиљаде евра Вулин заслужио . И то без других месечних примања!

Вулину овог пута лова није стигла од тетке из далеке Канаде
Вучић: Повећање плата биће 3,5 до 5 одсто!

Да ће увећања бити, председник Србије Александар Вучић најавио је у новембру прошле године: „Ићи ћемо од 1. јануара и у условима ковид и светске економске кризе, са повећањем плата свим медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све друге у јавном сектору за 3,5 одсто, односно пет одсто од 1. априла“, објаснио  је тада Вучић. Али, та изјава се показала нетачна!

За министре, очигледно, важе други параметри, а то се види у извештајима о имовини и примањима државних функционера, који су свеже објављени на сајту Агенције за борбу против корупције.

Из упоредне анализе примања министара у овом и претходном мандату који су објављени на сајту Агенције за борбу против корупције министрима је следовало повећање основне плате за око 30 одсто .

Да ли чланови владе деле судбину и проблеме које имају грађани Србије, или је то неки други свет

Бранко Ружић је, наиме, као бивши министар државне управе и локалне самоуправе примао плату од 93.799, док његова садашња плата као министра просвете износи 122.640 динара (претходник М. Шарчевић зарађивао је 90.000 динара).

Плата је значајно увећана и Браниславу Недимовићу, који је као министар пољопривреде у прошлом мандату зарађивао 90.000, сада на тој и функцији потпредседника Владе прима 118. 493 динара.

А министар без портфеља, за бригу о селу Милан Kркобабић добио је већу плату за 23.000 динара . Њему је плата повећана са 88.000 на 111.227 динара.

Више у односу на свог претходника има и нова министарка екологије Ирена Вујовић, чија плата износи 107.778 динара, (предходник Г. Триван за исти посао добијао је 92.378 динара). Са додатком за чланство у УО Републичког фонда за развој И. Вујовић прима око 167.000 динара.

У прдизборном циркусу све је могуће па и астрономске плате у влади Србије

За десетак одсто у односу на претходнике већа је плата и министра спољних послова Николе Селаковића, али и министарке правде Маје Поповић. Селаковић прима плату од 110.796 динара, док је Ивица Дачић на тој позицији зарађивао 100.581. Министарка Поповић, према евиденцији Агенције за борбу против корупције зарађује 111.847 динара (претходница Н. Kубуровић имала је 97.014 динара).

Нова министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић зарађује 110.796 (Б. Ружић примао 93.799 динара). Министарка привреде Анђелка Атанацковић има  плату 107.000 динара ( док је претходник Г. Kнежевић зарађивао 95.000).

Татјана Матић на месту министарке трговине, туризма и телекомуникација зарађује 115. 538 динара, Томислав Момировић као министар саобраћаја 107.778 динара.

Плате су у односу на претходни мандат, према доступним подацима,  остале непромењене за председника Србије Александра Вучића 157.262 динара, председницу Владе Ану Брнабић  128.320 динара.

Извори: Нова.рс и друге агенције

https://rs.n1info.com/biznis/nova-rs-ministrima-povecane-plate-a-i-naknade-za-clanstvo-u-upravnim-odborima/?utm_campaign=ug.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=ug.contentexchange.me&utm_term=ug.contentexchange.me 

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Корупција и нелегална градња у Београду

Prenosimo

Рак узрокују осиромашени уранијум и плутонијум на Космету

Gost autor

Путин је постао свестан с ким има посла

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x