Македонска православна црква остала без томоса Васељенске патријашије

Сва моћ Православља лежи и даље у Васељенској патријашији у Истанбулу (фотографија зграде у Истанбулу)

Велики шок у јавности Македоније

  • Ништа од најављеног добијања томоса од Васењенског патријарха, Вартоломеј није дао сагласност
  • Остаје и даље под знаком питања да ли ће Црква у Скопљу моћи да задржи назив “македонска”. То је највећи проблем, јер назив “македонска”, кажу, највише смета васељенском патријарху Вартоломеју и Грчкој православној цркви
  • МПЦ-ОА је аутокефална црква за Српску православну цркву (СПЦ) и Руску православну цркву (РПЦ), али не и за Васељенску патријаршију

Дуго очекивана заједничка литургија свештенства МПЦ-ОА и васељенског патријарха Вартоломеја у Истанбулу није окончана најављиваним добијањем томоса од Цариградске патријаршије о аутокефалности ове цркве.

Kако Танјуг сазнаје у Београдској патријаршији, у преговорима патријарха Вартоломеја и архиепископа Стефана није постигнута сагласност о аутокефалности Охридске архиепископије која искључује дијаспору.

Патријарх Вартоломеј о свему одлучује

Медији у Скопљу пишу да након јучерашње заједничке литургије многа питања остају отворена за МПЦ-ОА, најпре када ће и да ли ће Васељенска патријаршија издати томос о аутокефалности Македонској православној цркви – Охридској архиепископији (МПЦ-ОА) и како ће се поставити према дијаспори, односно да ли ће Васељенска патријаршија у замену за даваје томоса тражити дијаспору МПЦ-ОА.

Остаје и даље под знаком питања да ли ће Црква у Скопљу моћи да задржи назив “македонска” и прихвати да буде преименована само у Охридску архиепископију.

Иако се јучерашња заједничка литургија у Истанбулу најављивала као историјска, скопски медији пишу да је македонска јавност остала затечена.

Скопски портал Плусинфо пише да, како сада ствари стоје, МПЦ-ОА је аутокефална црква за Српску православну цркву (СПЦ) и Руску православну цркву (РПЦ), али не и за Васељенску патријаршију и још неке православне цркве.

Македонски патријарх Стефан вратио се у Скопље необављена посла, без томоса за Македонску православну цркву

Томос аутокефалности од Цариградске патријаршије МПЦ-ОА би могла да чека у недоглед, а у пракси би, кажу, све могло веома брзо да буде завршено.

Међутим, највећи проблем, ипак, остаје име Цркве у Северној Македонији, јер назив “македонска”, кажу, највише смета васељенском патријарху Вартоломеју и Грчкој православној цркви.

Иначе, јучерашњој заједничкој литургији патријарха Вартоломеја и архиепископа Стефана присуствовао је и премијер Северне Македоније Димитар Kочевски, који је прочитао “Оче наш”.

Извор: Танјуг

……………………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Војска Србије није оперативно употребљива

Prenosimo

Победићемо, уз минимум фер услова, на превременим изборима

Prenosimo

Извештај Међународне комисије: БиХ је извршила агресију, Сарајево је очишћено од Срба

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x