Литијумска тројка против целе Србије

Рио Тинто: Не одустајемо од градње рудника у Јадарском крају

  • Џејкоб Стаусхолм, извршни директор Рио Тинта: Компанија није одустала од литијумског пројекта Јадар у Србији. Морамо да смислимо како то да урадимо…
  • Има ли цену људско здравље и здрава природа, животна средина за Вучића и Брнабићку?
  • Сада преостаје да после јасно исказаних жеља Вучића, жала Брнабићке и намера Рио Тинта сачекамо шта ће ова „експертска „ тројка да смисли наредних недеља и месеци и понуди „наивним и необавештеним“ грађанима Србије како би их усрећили и донели им бољи живот.

Пише: Хаџи Јово Вукелић

„Литијум из Јадра представља невероватну вредност. То треба свету, потребно је Србији. Морамо да смислимо како да то урадимо. Једино што бих данас рекао је да нисмо одустали“, истиче Стаусхолм у својој краткој изјави датој јуче медијима у Аустралији.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је недавно да не види могућност да се пројекат Јадар оживи, али да код ње „и даље постоји жал, јер је то била историјска шанса за развој Србије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ на РТС „да воли да прича о литијуму, да је он страшно важан и да смо направили страшну грешку што смо стопирали пројекат Јадар.

Литијумску тројку која упорно делује против целе Србије и интереса њених грађана чине двоје највиших државних руководилаца: Ана Брнабић, председница Владе Србије и Александар Вучић, председник Србије, а трећи члан је међународна британско-аустралијска компанија Рио Тинто.

Џејкоб Стаусхолм, представник Рио Тинта по цену уништавања животне средине и здравља Срба жели да отвори рудник за експлоатацију литијума у Јадру. У томе му здушно помаже државни врх Србије

Иако су најеминентнији српски стручњаци: хемичари, биолози, геолози, електро инжењери, машински инжењери, еколози (академика САНУ проф. др Владимира Стевановића, биолога; академика САНУ Живорада Чековића,хемичара;  др Драгане Ђорђевић, физикохемичара; др Мирјане Анђелковић Лукић, дипл. инж. технологије, проф др Ратко Ристић, стучњак за заштиту земљишних и водних ресурса, др Милице Томашевић, биолога, др Светозара Радишића, пуковника) и изнели десетине необоривих доказа о огромној штетности експлоатације литијума у долини Јадра и опасностима које она носи по здравље људи и опстанак биљног и животињског света – то ништа не утиче на став двоје највиших представника режима Србије.

Убедљиви аргументи који сваког разумног човека брину, не значе изгледа ништа ни Вучићу ни Брнабићки (а раније ни министарки рударства и енергетике Зорани Михајловић и Александру Антићу)  који су се понашали и понашају као одане слуге моћне компаније Рио Тинто и излазе у сусрет свих њиховим жељама и захтевима. То се једино може објаснити узимањем великог мита од Рио Тинта ових режимлија са врха власти (као што је сада случај са Евом Каили, потпредседницом ЕП, о узимању мита из Катара, о чему је истрага у току…)  Поновићемо из претходног текста : Силни новци -мито који му је дат заслепио му је ум, и Вучић ништа и не види и не чује.

Вучић и Брнабић, симпатичан и шармантан пар

Ко би разуман иначе заговарао експлоатацију литијума и градњу рудника кад загађење ваздуха из димњака изазива код људи канцерогене болести, кад отровни хемијски елементи као што су арсен и сумпорна концентрована киселина изазивају најтеже болести и тровања, кад је сва питка вода у сливовима Дрине и Јадра, па до Дунава отрована, а да не говоримо о речицима, потоцима и језерима у околони Јадра и Мачве… Воде, ваздух и земља (биљни и животињски свет) биће девастирани! Овакав канцерогени пројекат, најотровније и најпрљавије технологије је „неупитан“ за премијерку Брнабић, која иначе, појма нема о технологији и „не жели да слуша стручна мишљења“, како сама каже, али је провизија свакако врло интересује…

Има ли цену људско здравље и здрава природа, животна средина за Вучића и Брнабићку?

Џејкоб Стаусхолм, извршни директор Рио Тинта, каже да „морају да смисле како да отворе рудник у Србији“!

Као што углавном знамо имали су из Рио Тинта времена и то годинама да осмисле безбедан начин експлоатације руде литијума, али уз све консултације и стручну помоћ из целог света то никада нису осмислили и пронашли. Зато Риотинтовци нису ни могли до данас да представе српској стручној јавности и грађанима безбедан начин експлоатације руде литијума и понуде Србији елаборат о заштити животне средине, у чију израду је требало да се укључе и научне установе у Србији. А могли су, пошто је Компанији битан само профит, а и слепи су и глуви за животне потребе становништва да наступају бескомпромисно, дивљачки, корумпирају кога треба и успевају да спроведу своје планове…

Сада преостаје да после јасно исказаних жеља Вучића, жала Брнабићке и намера Рио Тинта сачекамо шта ће ова „експертска“ тројка да смисли наредних недеља и месеци и понуди „наивним и необавештеним“ грађанима Србије као решење – како би их усрећили и донели им бољи живот.

ЛИНК: http://www.nspm.rs/hronika/izvrsni-direktor-rio-tinta-dzejkob-stausholm-nismo-odustali-od-litijumskog-projekta-jadar-u-srbiji.-moramo-da-smislimo-kako-da-to-uradimo.html

……………………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Дужничка криза плодно тло за све врсте политичких притисака и уцена

Prenosimo

Безглаве белешке (IV)

Gost autor

Павелић и Броз – »На истом послу«

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x