Линта: чињенице показују да је стварни темељ Хрватске усташтво и да је насљедница НДХ

Доскорашња председница Хрватске К. Грабар Китаровић на сваком кораку у земљи и иностранству промовисала је усташство

Председник Хрватске Милановић лицемерно и провидно против усташког поздрава „За дом спремни“

  • Хрватска ни формално ни у пракси није антифашистичка држава
  • Милановић одлично зна да је усташки поздрав „За дом спремни“ одавно легализован у Хрватској
  • Влада Зорана Милановића (крај 2011.- почетак 2016. године) није укинула одлуку (а могла је ) да поздрав „За дом спремни“ није у складу са законом
  • Употреба усташког поздрава „За дом спремни” јесте злочин из мржње, а у Хрватској више није ни прекршај против јавног реда и мира

Линта истиче да Милановић веома добро зна да су хрватски војници из готово свих паравојних формација и јединица Хрватске војске током рата користили усташки поздрав “За дом спремни”

Линта аргументовано показује развој усташтва у Хрватској и угњетавачки однос према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као провидно лицемјерје одлуку Предсједника Хрватске Зорана Милановића да не присуствује обиљежавању 28. годишњице злочиначке војно-полицијске акције „Масленица 93“ због тобоже истицања усташког поздрава „За дом спремни“. Милановић безуспјешно покушава да пошаље поруку како је Хрватска, не само формално, већ и у пракси антифашистичка држава иако бројне чињенице показују да је стварни темељ Хрватске усташтво и да је насљедница НДХ.

Усташки поздрав „За дом спремни“ користи се у Хрватској од доласка усташког режима Фрање Туђмана на власт 1990. године па до данашњег дана.

Линта истиче да Милановић веома добро зна да су хрватски војници из готово свих паравојних формација и јединица Хрватске војске током рата користили усташки поздрав „За дом спремни“. То је потврдило и 16 хрватских генерала који су јуна 2020. године упутили отворено писмо јавности.

Милановићево неискрено и ревијално понашање, маскерада уместо праве акције укидања поздрава За дом спремни

Хрватски војници су се поносили усташком традицијом и славили вријеме НДХ и познате усташке личности као што су поглавник Анте Павелић, команданти Црне легије Рафаел Бобан и Јуре Францетић и други.

Једна од регуларних војних формација Хрватске војске тзв. Хрватске обрамбене снаге (ХОС) су тај узвик узеле као свој званичан поздрав.

ХОС су биле легални дио Хрватске војске и њен грб са натписом „За дом премни“ је званично признат и регистрован. Добро је познато да су припаднци 1. гардијске бригаде Тигрови у једној од својих званичних пјесама која се зове „Пјесма наставног тима“ узвикивали усташки поздрав „За дом спремни“. Такође, и припадници 2. гардијске бригаде Громови у својој пјесми су узвикивали „За дом спремни“.

Линта је увјерен да Милановић одлично зна да је усташки поздрав „За дом спремни“ одавно легализован у Хрватској.

Усташка пропаганда подржана од државе Хрватске, младе је потпуно освојила паролом За дом спремни

Прво, Влада Ивице Рачана је 2001. године прва озаконила „За дом спремни“. Рачаново министарство управе је донијело одлуку да је статут тзв. Удруге бојовника ХОС-а, с поздравом „За дом спремни“ у складу са законом о удружењима. Наведени документ из 2001. године постао је темељ да касније одобравање истих захтјева ХОС-ових ветеранских удружења.

Влада Зорана Милановића (крај 2011.- почетак 2016. године) није укинула наведену одлуку (а могла је ) .
Десетине, стотине уништених антифашистичких споменика у Хрватској од фашистичких усташких  група говори да цвета усташтво, а умире антифашизам у Хрватској

Друго, Министарство управе Хрватске је 2017. године донијело закључак да се могу и даље регистровати или пререгистровати удружења која у свом грбу и статуту имају усташки поздрав „За дом спремни“.

Треће, табла са натписом „За дом спремни“ која је скоро годину дана била у Јасеновцу није уништена већ је у јесен 2017. године само премјештена на спомен обиљежје код Новске и има заштиту полиције.

И у Јасеновцу, симболу страдања Срба, намерно је извршена груба провокација са таблом ХОС-и натписом за Дом спремни

 

Четврто, Савјет за суочавање са прошлошћу Владе Хрватске 2018. године је јасно рекао да се усташки поздрав „За дом спремни“ може користити у одређеним приликама.

Пето, Високи прекшајни суд у Загребу донио је 3. јуна 2020. пресуду да „За дом спремни“ на почетку Томпсонове песме „Бојна Чавоглаве“ није прекршај.

Употреба усташког поздрава „За дом спремни” јесте злочин из мржње, а у Хрватској више није ни прекршај против јавног реда и мира, закључио је Линта.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Кућа људских права против усташког поздрава „За дом спремни“
Свуда и на сваком месту: За Дом спремни се шири свуда као свака опасна зараза, јер је то политика Хрватске државе
Одлука суда супротна Уставу Хрватске

ЗАГРЕБ – Кућа људских права из Загреба саопштила је да је згрожена одлуком Високог прекршајног суда којом се допушта узвикивање усташког поздрава „За дом спремни” приликом извођења песме „Бојна Чавоглаве” Марка Перковића Томпсона.

Сматрају да је та одлука Суда у супротности са Уставом и законом и позвали главну државну тужитељку да поднесе захтев за заштиту законитости Врховном суду Хрватске у складу са Прекршајним законом и Закоником о кривичном поступку.

„Невероватно и неуверљиво звучи одлука Суда по којем се узвикивање За дом спремни не може подвести под законски опис прекршаја против јавног реда и мира”, наводи се у саопштењу те организације.

У Вуковару где се три деценије стално прогоне Срби, ћирилица и врше напади на преостало српско становништво, а усташтво цвета без икаквих ограничења

„За дом спремни” је  усташки поздрав који симболизује злочиначку наци-фашистичку идеологију. Подсећају да је и противан члану 39 Устава који забрањује свако позивање на националну, расну или верску мржњу.

„Европски суд за људска права у својим пресудама јасно је и недвосмислено потврдио да кориштење наци-фашистичког поздрава и знакова није заштићено правом на слободу изражавања”, указује Кућа људских права из Загреба.

Кућа људских права указује на Кршење Устава и Европске конвенције људских права од стране Хрватске

Истичу из Куће људских права да „За дом спремни” представља чисту супротност цивилизацијским вредностима, демократском друштвеном уређењу и људским правима које штити Европска конвенција за људска права.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Извор: https://www.in4s.net/linta-milanovic-bezuspjesno-pokusava-da-poruci-je-hrvatska-antifasisticka-drzava/

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Заборављени злочини муслиманске милиције у Плаву

Gost autor

Џелати – српски гости на јубилеју

Јово

Организована мафија годинама владала Универзитетом у Крагујевцу

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x