Летонија намерава да шпијунира грађене који гледају руске телевизије

Парламент Летоније донео Закон по којем гледаоци могу бити и кажњени због „илегалног“ гледања сателитских ТВ канала

  • „Сада можете гледати руску телевизију само усред ноћи и испод чаршафа. Такви коментари се појављују као реакција на нови корак Летоније да уништи руско информативно присуство у земљи – планирано је да се кажњавају они грађани који гледају руске телевизије станице
  • Апсурдност онога што се дешава примећују чак и неки политичари у самој Летонији – уосталом, значајан део становништва земље говори руски
  • Летонско национално веће за електронске медије (НСЕСМИ) 8. фебруара одлучило је да забрани емитовање руског „РТР канала“ у земљи на годину дана. А 9. фебруара 2021. Национални савет за електронске масовне медије Летоније забранио је поновно емитовање још шеснаест руских канала

АУТОР: Валентин Жуков

С руског превео Зоран Милошевић

Парламент Летоније је у завршном читању усвојио измене „Закона о заштићеним услугама“, према којима гледаоци могу бити кажњени због „илегалног“ гледања сателитских ТВ канала. Претпоставља се да ће ова мера ограничити приступ „нелиценцираном“ гледању руских ТВ канала у земљи. У исто време започела је још једна фаза прогона руских ТВ канала.

„Велики Брат те прати“

Према званичним подацима, у Летонији је 2018. године 62.000 домаћинстава користило илегалне телевизијске услуге (гледање канала преко независно инсталираних сателитских антена). Друштвена организација «За легални садржај» планира да спроведе информативну кампању о свом трошку. Циљ му је да смањи број нелегалних веза за 6.000 и да смањи број за домаћинства која оправдавају пиратерију за 4.400 “, наводи се у закону.

Руси у Летонији били су предвидљиво огорчени. „А онда ће бити овако. Сви уређаји који пружају приступ Интернету морају бити регистровани. Или ће, генерално, приступ Интернету бити обезбеђен само уз посебне дозволе – само оним грађанима који делима доказују своју лојалност. Остали ће добити тачне информације са звучника на улицама“, шале се људи у интернет коментарима.

Други изражавају сумњу да ће нови закон уопште профункционисати: „Изгледа као потпуна парализа моћи. Зашто доносити законе који се не могу спровести? Разумем, „тањири“ би били потпуно забрањени. И тако – ко и како, без налога за претрес уз учешће техничких стручњака, може да утврди шта гледам на „тањиру“? Изгледа као бесмислица таквог нивоа, као да је, на пример, забрањено гледати на Исток“.

ЕУ толерише развој неонацизма у Летонији који мржњу грађана усмерава ка Русима

Алексеј Пушков, председавајући Комисије Савета Федерације Савезне скупштине Руске Федерације за информациону политику и интеракцију са медијима, такође је одговорио на ову вест. „У Летонији ће кажњавати за гледања руске телевизије. То је, за сада, само новчана казна, а не слање у затвор, иако и то неће бити изненађење. Велики Брат посматра вас држављане Летоније. Сада можете гледати руску ТВ само касно ноћу и испод чаршафа. У стварности, таква мера – са покривањем ајфона, ајпеда и лаптопова – може се спровести само путем тоталног електронског надзора. Генерално, све се креће ка стварању полиције мисли у „демократској“ Летонији. Стигли смо“, коментарише Пушков.

Летонски публициста Вадим Ава каже да је ово још један корак за избацивање руског језика из свих сфера живота у Летонији. „Ово се чудесно поклопило са забраном Зеленског да емитује три украјинска ТВ канала, која су бранила нормалне односе са Русијом, и лишавањем Британије права да емитује кинески сателитски канал“, пише Ава. Према његовом мишљењу, под притиском државе, реемитер «Tet» заправо добровољно подрива своју конкурентност. Публициста наглашава да су амандмани који омогућавају кажњавање публике усвојени у парламенту, на брзину, за мање од недељу дана. „Видим како полицијски одреди проваљују у куће и станове како би казнили прекршиоце“, горко се подсмева Аба.

Овде треба напоменути да је усвајању скандалозног закона у Летонији претходила нова серија репресија против руских ТВ канала. Дакле, крајем 2019. године забрана у балтичкој републици обухватала је следеће тв станице: „Петербург – Пети канал“, „Дом биоскопа“, „Време: далеко и близу“, „Дабар“, „Дом биоскопа Премиум“, „Музика првог “,„ О! “,„ Идемо “, „Телекафе“, јер су део холдинга, чији је власник руски бизнисмен, Јуриј Ковалчук, уврштен на списак санкција Европска уније. У лето 2020. слична судбина задесила је седам канала групе РТ (који су раније радили под брендом Russia Today): РТ, РТ ХД, РТ арапски, РТ шпански, РТ Документари ХД, РТ Документари и РТ ТВ.

Гасе се руски ТВ канали -последњи бастиони слободе

Крајем јануара 2021. летонски кабловски оператер «Тет» (чије је 51% капитала у државном власништву) изненада је објавио: „Због нејасноћа у праву на представљање канала и забринутости у вези са поштовањем режима санкција, телекомуникације компанија Тет ће зауставити реемитовање ТВ канала Први балтички канал (ПБК) и «НТВ Мир», «РЕН ТВ Балтија», «Кинокомедије» и «Киномикс», а заменићемо их другим сличним каналима. Уместо тога, летонским гледаоцима су понуђени ТВ канали LTV7, 1+2, 3+, Мир», «TVCi, «Дождь», UATV, «Здоровое ТВ», Eureka HD, «Пятница», Current Time, TV21.

Мирослав Митрофанов, потпреседник опозиционе странке «Руски завез Летоније», каже да су се током последњих деценија у Летонији водиле расправе о потпуној забрани руске телевизије, али да су власти засад спутавале чисто комерцијалне станице. „Ако уклонимо популарне канале у условима активне конкуренције, њихови гледаоци ће почети да користе услуге других кабловских мрежа. Рига и други велики градови имају избор.

Ова логика је престала да делује прошле године. Парламент је усвојио нови закон, према којем је 80% ТВ канала у основним пакетима кабловских оператера обавезно да емитује програм на језицима Европске уније.

На лето ће на снагу ступити нова правила – оператери се за то морају припремити. Постоји комерцијално решење које поништава напоре председника Егила Левитса и националистичких посланика који су му се придружили у истискивању руског језика из јавне сфере: оператори би могли смањити обим основног пакета, у потпуности га превести, на пример, на летонски језик и енглески језик, а уз то нуде и додатне пакете са руским ТВ каналима. Са становишта закона, таква замена је била могућа. Али елита власти је знала да ће кабловске телевизије сигурно то и учинити. Да се ​​ово не би догодило, започет је политички притисак на кабловске оператере, присиљавајући их да одбију реемитовање одређених канала. «Тет» се први предао … “ – објашњава Митрофанов.

ТВ торањ у Риги, можда неће “примати” сигнале са истока

Приметио је да је последњи бастион „непоуздане“ телевизије био «Први балтички канал». „Не бих то назвао проруским, али тамо је постојала нека врста руске културне компоненте. «ПБК» је прво приказивао вести руског Првог канала, а затим је у истом формату емитовао локалне вести. Била су три различита студија у Летонији, Литванији и Естонији.

Наравно, последњих петнаест година ова компанија је очигледно прво радила на стварању, а затим и на одржавању култа личности бившег градоначелника Риге Нила Ушакова… У почетку су имали пословне односе. Када су летонске странке ипак одлучиле да му одузму Ригу, предузеле су превентивни корак – извршиле су притисак на власнике «ПБК» и приморале их да одбију редакције новости. Само су увртали руке. Све ово послужено је под „изговором“ борбе против особе која је под европским санкцијама. Али, опет, нигде другде ове санкције нису довеле до затварања ТВ канала.

Прави разлози су други: борба за власт, тежња ка маргинализацији руске заједнице у Летонији и принуди да се информације примају на летонском језику“, објашњава опозициони политичар.

Заправо, бивши руски градоначелник Риге Нил Ушаков болно је реаговао на нове репресије против «ПБК». Покушао је да прикрије свој лични интерес у овом питању бригом за добробит руских становника Летоније – кажу, изгубили су поуздан извор информација о борби против пандемије КОВИД-19. „Држава није у стању да разговара са становницима земље који говоре руски, не верују држави, не слушају је … Затварање канала на руском језику у тренутним условима довешће само до још већег ризика по безбедност земље. Сви ћемо морати да доводимо у ред после пандемије и здравствену заштиту и образовање. И, наравно, да се реши „руско“ питање “, – позвао је Ушаков.

Етничка дискриминација

У међувремену, борба против „непријатељске“ телевизије у Летонији иде пуним гасом. Летонско национално веће за електронске медије (НСЕСМИ) 8. фебруара одлучило је да забрани емитовање руског „РТР канала“ у земљи на годину дана. Председник одбора НСЕСМИ Иварс Аболинс на Твитеру ту меру је овако оправдао: „ми смо бранили, бранимо и бранићемо свој информативни простор“.

Неонацистички покрети у Летонији јачају

Као оправдање за овај корак, НСЕСМИ је навео наводно „подстицање на мржњу“, у једној од емисија програма „60 минута“ емитованог на овом каналу. Учесници програма, као и водитељка Олга Скабеева, говорећи о Украјини, користили су речи, које се, према Аболинсовим речима, сматрају „говором мржње“. Летонски цензори посебно нису били задовољни што је Украјина названа „терористичком државом“, а њен бивши председник Петро Порошенко – „терористом“. Остаје да додамо да су ове изјаве звучале као вредносне пресуде у програму посвећеном саботажи Украјине на Криму. Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба захвалио је Летонији од срца на забрани емитовања канала – према његовим речима, ово је „правилни, уравнотежени корак“.

А 9. фебруара 2021. Национални савет за електронске масовне медије Летоније забранио је поновно емитовање још шеснаест руских канала: REN TV Baltic, NTV Mir Baltic, Karusel International, NTV Serial («НТВ Сериал»), NTV Stilj («НТВ Стиль»), «НТВ право», «Киномикс», «Наш нови биоскоп», «Отабински биоскоп», «Индијски биоскоп», «Кинокомедија», «Киносерије», «КВН ТВ», «Кухиња ТВ», BOX TV и HD Life.  „Ова одлука је донета, јер Савет нема информације о представнику дистрибуције програма. Или о представницима који би могли дати сагласност у име власника програма за њихову дистрибуцију у Летонији. Такође, Савет није добио информације од власника о продужењу дистрибуције у Летонији “, каже се у саопштењу НСЕСМИ. Одлука о забрани поновног преноса ступиће на снагу 10. фебруара.

Брисање сећања, памћења је једна од опција заборава на своје корене

Овај корак уплашио је неке летонске политичаре из реда најрационалнијих.

Бивши летонски министар образовања и науке Вјачеслав Домбровски примећује: „У демократској земљи? Поштујући слободу говора? Затворити ТВ канале?! Поред тога, бирачко тело владајућих партија практично и не гледа руске канале. Углавном их гледају становници наше земље који говоре руски. За шта ниједна која себе назива летонска странка никада није била озбиљно заинтересована.

Прогон руских ТВ канала део је когнитивне дисонанце. На државном нивоу, наравно. Напокон, с једне стране се одржава уверење да је са демократијом у земљи све у реду и да нема политичке дискриминације. Штавише, на етничкој основи, пише бивши министар. С друге стране, како се подсећа, већ готово тридесет година етнички портрет посланика владајуће коалиције је непромењен – готово 100% су етнички Летонци. „Како је то могуће у земљи у којој је само 40% становништва оних који се изјашњавају као Летонци?! Когнитивна дисонанца. Како можете да убедите себе (и остатак света) да у „црвеној линији“ немају никакве везе са етничком припадношћу? Шта је ово само случајност?

Много година се водила борба против „последица окупације“. Током протеклих шест година, нађен је нови разлог за „црвене линије“. Према новој линији, Летонија која говори руски је „путинистичка“, а за ово је крива зомбификација руске телевизије. Због тога је за спасавање летонских Руса неопходно искључити руску телевизију “, резимира Домбровски. „Информативна чистка“ Летоније од руског језика, културе и информација се наставља…

https://balkanskageopolitika.com/2021/02/11/letonija-namerava-da-spijunira-gradjene-koji-gledaju-ruske-televizije/

……………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Саопштење Народног покрет “Отаџбина”

Prenosimo

Човић: Радило се и ради на разбијању српског јединства

Prenosimo

За сарадњу са Хагом нов закон непотребан

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x