Кијев би да као Варшава узима новац од ЕУ

Пољска и Украјина простиру се од Балтичког до Црног мора

Украјина жели да реформише ЕУ заједно с Пољском

  • Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба је рекао да је Пољска „научила да узима европски новац и да га користи на начин да им дају још више” и да то треба да научи и Украјина
  • Варшава, је на више начина постала престоница свега што је повезано с Украјином
  • У Бриселу ипак нису склони да Варшави „гледају кроз прсте”, иако је међу свим чланицама НАТО-а најспремнија да уђе у рат у Украјини
  • Администрација у Бриселу је подељена око питања да ли Варшави треба одблокирати новац
  • Пољска је требало да добије 35 милијарди евра као помоћ за последице пандемије. Европска комисија је одлучила да Пољска не испуњава услове за добијање тог новца од европског фонда за обнову

Украјина је током ратних дејстава развила блиске односе с Пољском и по много чему се угледа на њу. Нови закони усвојени у украјинској Врховној ради Пољацима гарантују додатна права, а руске безбедносне службе чак тврде да све те законодавне промене воде ка предаји државног суверенитета у западном делу Украјине.

Видео-обраћања украјинског председника Володимира Зеленског парламентима западних држава или на међународним скуповима већ традиционално почивају на захтевима да се влади у Кијеву издвоји још новца и још оружја. То већ одавно иритира поједине групе посланика, а и западни медији и лидери високог ранга почели су све отвореније да говоре о замору од рата у Украјини. Док се војска на терену повлачи из насеља у Донбасу, украјински званичници и даље траже новац и оружје, тврдећи да све ово до сада није било довољно да победе руску војску.

Дмитро Кулеба, украјински министар углавном има нереалне и немогуће захтеве

Тако је шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба пре неколико дана рекао да Украјина у случају уласка у ЕУ планира да следи пример Пољске и затражи од европске заједнице новац по најповољнијим условима. Према његовим речима, Пољска је „научила да узима европски новац и да га користи на начин да им дају још више”. „И то је оно што треба да научимо у Украјини на локалном нивоу, јер тамо новац мора да иде. Ми, као Министарство спољних послова, морамо да обезбедимо да се придруживање Украјине ЕУ одвија по најповољнијим условима”, пренео је „Комерсант” Кулебине речи позивајући се на украјински лист „Лева обала”.

Кулеба је истовремено додао да Украјина жели да реформише ЕУ заједно с Пољском. „ЕУ ће дефинитивно бити реформисана. Придружићемо се једној другој ЕУ”, закључио је шеф украјинског Министарства спољних послова.

Ове његове речи сигурно се нимало неће допасти европским пореским обвезницима, којима је већ доста „пореза за Украјину”, а поготово ће их иритирати намера Кијева, који је добио само карту до прве станице на „европском путу”, да заједно с Пољском учествује у реформи њихове заједнице.

Пољска је неколико месеци имала „попуст” у Бриселу због рата у Украјини јер се наметнула као глави штићеник САД, преко којег су ишле углавном све инфраструктурне потребе за војни сукоб. Сви европски лидери су преко Варшаве ишли за Кијев; сва хуманитарна помоћ се сливала у Пољску, као и највећи број избеглица, било да су остајале ту или ишле даље у европске земље. На крају, све оружје са запада долази копненим коридорима из Пољске, а и по новац се иде у Варшаву, која је на неки начин постала престоница свега што је повезано с Украјином.

Међутим, Европска унија је неочекивано одбила да измене пољског законодавства сматра довољним за отклањање сукоба између Варшаве и Брисела, а самим тим и деблокаду новца намењеног овој држави. Медији, не само руски, него и немачки, одмах су овај потез оценили као „тежак” ударац за Пољску. Ово се тумачи као европски покушај да „покаже зубе” и заштити барем неке од својих интереса у односу на интересе Вашингтона.

Анджеј Дуда, предводи антируску кампању у Европи

Наиме, пољски председник Анджеј Дуда половином јуна је потписао закон којим се укида Дисциплинско веће Врховног суда, а сива еминенција владе, лидер Права и правде Јарослав Качињски је сматрао да ће то бити довољно за обрт у односима Варшаве и Брисела. Качињски је инсистирао да је Пољска испунила захтеве ЕУ о измени прописа и тврдио да више ништа не подрива владавину права и да је време да се одблокира европски новац намењен Пољској.

Међутим, показало се да у Бриселу ипак нису склони да Варшави „гледају кроз прсте”, иако је међу свим чланицама НАТО-а најспремнија да уђе у рат у Украјини. Иако то за сада није интерес ни САД, Вашингтон високо цени спремност Пољске да буде најоперативнија и најспремнија чланица на граници с Украјином. Администрација у Бриселу је подељена око питања да ли Варшави треба одблокирати новац: једни тврде да би то требало урадити, с обзиром на то да је она „најважнији партнер Украјине”, док водећи правни експерти ЕК наглашавају да су измене новог закона само козметичке и да се њима заобилазе контроверзне тачке између ЕК и Варшаве.

Европска комисија је одлучила да Пољска не испуњава услове за добијање новца од европског фонда за обнову, што је био „тежак ударац за националне конзервативце у Варшави и што нико није очекивао у јуну”, пише немачки лист. Пољска је требало да добије 35 милијарди евра као помоћ за последице пандемије и чекала је тај новац годину дана. „Велт” истиче да у земљи влада „напета економска ситуација”: инфлација је у мају била 13,9 одсто, што је „једна од највиших стопа у Европи”. Поред тога, земља је морала да прими око четири милиона избеглица из Украјине.

ЛИНК

https://www.politika.rs/scc/clanak/511282/Kijev-bi-da-kao-Varsava-uzima-novac-od-EU

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Идиотске понуде ЕУ и Запада Украјини и Грузији постале прилично велика трагедија

Prenosimo

Пентагон наоружавао Украјину пре почетка СВО

Prenosimo

Годишњица масакра у Бјеловцу

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x