И У АВГУСТУ НЕМА ДОВОЉНО ДРВЕТА И ПЕЛЕТА НА ТРЖИШТУ

Огревно дрво и пелет достижу рекордне цене, а опет их нема довољно: постали су право шумско злато

Дракулић доказује да је његова фирма „Био енерџи пионт“ добила 30.000 м3 дрвета мање и да директор „Србијашума“ говори неистине

  • Директор Србијашума Брауновић опет обмањује јавност: „Испоручили смо сировину пелетарима више него прошле године, не знам зашто нема пелета на стовариштима!“
  • Дракулић: Пелета има мање, јер „Србијашуме“ касне са испорукама дрвета. Због тог мањка произвели смо 30.000 тона пелета мање, тако да 10.000 домаћинстава у Србији (од 110.000 домаћинстава која користе пелет) не могу да га добију, јер га нема!
  • „Србијашуме“ су ове године испоручиле мање, а не више дрвета, јер би пелета било и не би било кризе.
  • Дракулић: „Ем касне, ем испоручују мање дрвета, а жале се још да немају довољно радника за сечу шума… Па ко им је крив? Ми проивођачи и грађани потрошачи?

Пише: Јово Вукелић

Директор Србијашума Игор Брауновић рекао је да су испоруке сировине пелетарима настављене и да је то јавно предузеће данас испоручило произвођачима пелета већу количину него на исти дан 2021. године, због чега му није јасно зашто су стоваришта празна.

Он је за РТС рекао да потражња за огревним дрветом енормно расте и да је највећа у Београду.

Пелет и дрво за огрев поскупљују, нико се не држи одлука Владе Србије

Од 5. августа на снази је ограничење цене пелета на 38.000 динара за тону. Забрањен је и извоз пелета и огревног дрвета како би се стабилизовало тржиште.

Цена огревног дрвета је отишла у небо, дрво је скупље ове године дупло више, него прошле грејне сезоне

Kод Србијашума кубик дрва био је много јефтнији него на тржишту, па им је Влада Србије одобрила повећање цене за 15 одсто.

На стовариштима све што стигне већ је уговорено, одмах се испоручује домаћинствима и праве се нове листе чекања – и за дрва и за пелет. Снабдевачи и произвођачи пелета кажу да нормализација тржишта сада зависи од Србијашума.

Брауновић је рекао да мере Владе, пре свега, имају за циљ да ограниче „неосновано дивљање цена пелета“.

Брауновић би требало да зна нема логике да дрвета има више не тржишту, а пелата много мање

„Што се испорука Србијашума тиче према пелетарима, она је настављена у још већем обиму и биће настављена. Србијашуме су на данашњи дан ове године испоручиле произвођачима пелета већу количину него на исти дан 2021. године, што значи да смо обезбедили произвођачима између 40 и 50 процената сировине, да би задовољили потребе домаћинстава у Србији“, истакао је Брауновић.

Навео је да је повећан број произвођача пелета, због чега су морали равномерно да испоручују сировину, па су произвођачи са већим капацитетом трпели.

Зоран Дракулић, директор компаније „Био енерџи пионт“, која производи највеће количине пелета за грађане Србије каже:

„Дракулић: Пелета има мање, јер „Србијашуме“ касне са испорукама дрвета. Због тог мањка произвели смо 30.000 тона пелета мање, тако да 10.000 домаћинстава у Србији (од 110.000 домаћинстава која користе пелет) не могу да га добију, јер га нема!

Дракулић: У овој кризи виде се прсти корупције и мита у “Србијашумама” и то је главни разлог несташице дрвета за енергенте у Србији

„Србијашуме“ су ове године испоручиле мање, а не више дрвета, јер би пелета било и не би било кризе.

Дракулић јо истиче:  „Ем касне,  ем испоручују мање дрвета, а жале се још да немају довољно радника за сечу шума… Па ко им је крив? Ми проивођачи и грађани потрошачи?

Дракулић подсећа да и сам Брауновић истиче „да су произвођачи са већим капацитетом трпели“ па је јасно да признаје да нисмо добили више или исто дрвета, већ мање!

Како он мисли да ћемо тржиште снабдети довољним количинама пелета пред јесењу и зимску сезону грејања , остаје енигма за Дракулића, који сматра да се у овој кризи виде прсти корупције и мита и да је то главни разлог несташице дрвета за енергенте у Србији.

Пелет је постао шумско злато
Брауновић наглашава да му није јасно зашто су стоваришта празна

На стовариштима готово да нема пелета, произвођачи наводе да чекају од Србијашума сировину, али Брауновић наглашава да му није јасно зашто су стоваришта празна ако су Србијашуме, како тврди, обезбедиле скоро половину сировине за пелет за годишње потребе грађана Србије.

„Мислим да ће ове мере довести до тога да се то врло брзо реши“, истакао је Брауновић.

Он је рекао да Србијашуме имају велики проблем да обезбеде раднике, поготово оне који раде тешке послове у шумарству – сечу и извлачење. Из Министарства енергетике најављено је да ће у сечи помоћи и војска.

Када ће магацини опет бити пуни пелета

Kубик дрва код Србијашума сада кошта 4.000 динара, а са одобреним поскупљењем коштаће око 5.300 динара. И грађани се могу јавити газдинствима и директно купити дрва, међутим Србијашуме су 25. јула привремено обуставиле продају.

Брауновић је истакао да су организовали кол-центар због огромне потражње, али да се јављају и они који никада нису куповали дрва од Србијашума. Нагласио је да не желе да буду неозбиљни и приме поруџбине које не могу да реализују.

„Обуставили смо пријаве за огревно дрво и чекамо да испоручимо становништву поруџбине које смо примили. Ове године смо, на данашњи дан, испоручили 100.000 кубних метара грађанима, у односу на 70.000 кубних метара прошле године“, навео је Брауновић.

Закључујемо: као да је огревно дрво неко појео…

ЛИНК

https://politicki.rs/drustvo/ekonomija/direktor-srbijasuma-braunovic-isporucili-smo-peletarima-vise-nego-prosle-godine/

……………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Не поучавајте ћириличке Србе ономе што је од Броза научено

Gost autor

Од секе др Дарије и браце Бојана Кисића на делу пљачка државе Србије по стоти пут

Јово

Неизбежан еколошки устанак народа и мењање закона о рударству

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x