ЗСО – шаргарепа коју ће Србија прогутати зарад прихватања француско-немачког предлога

Срби са Косова и Метохије поручују…

Ристић: Не видим ко ће од Срба преосталих на КиМ остати да живи у  – у лажној држави Косово, тачније великој Албанији

  • Ултимативно сте затражили да Срби уклоне барикаде, иако главни захтеви грађана нису били испуњени, а то је ослобађање ухапшених и повлачење припадника РОСУ са севера Косова и Метохије
  • Ако одлучујемо само на основу економског интереса, онда морамо да питамо – која је вредност косовске земље, језера, шума, рудних богатстава на Косову и Метохији, а не дај Боже да почнемо да рачунамо и која је вредност Пећке патријаршије, Дечана, Грачанице, Богородице Љевишке. Верујем да се том рачуницом у Србији нико и никада неће бавити
  • Председниче Вучићу, чак и да се прихвати да се Заједница српских општина формира на основу четири споразума и 22 принципа о којима сте говорили, то не може  бити замена Србима на Косову и Метохији за државу Србију и за институције државе Србије

 Славиша Ристић, народни посланик

Ко ће и на који начин заштитити Србе од терора Аљбина Куртија, а посебно – хоће ли им овај парламент гарантовати уставно право да наставе да живе на Косову и Метохији као саставном и неотуђивом делу Републике Србије?

Ово је основно питање на које Срби на простору Косова и Метохије очекују одговор.

Срби са Косова и Метохије су скоро препуштени сами себи. Напустили су тзв. косовске институције након нелегитимне смене регионалног командира Ненада Ђурића, касније подигли барикаде приликом хапшења Миљана Аџића и Дејана Пантића, и то су урадили сами. Нису могли више да трпе терор Аљбина Куртија.

Оно што вам Вучићу замерају је чињеница да сте им у тој мирној борби обећали апсолутну подршку колико год она трајала, а онда сте 28. децембра у Рашки, рекао бих, на неки начин ултимативно затражили да уклоне барикаде, иако главни захтеви грађана нису били испуњени, а то је ослобађање ухапшених и повлачење припадника РОСУ са севера Косова и Метохије. Осим пуштања Пантића из кућног притвора, практично других захтева који су испуњени није било.

Да ли знате да компромисно решење о КМ таблицама које сте постигли 23. новембра 2022. године више не важи на простору Косова и Метохије, када се тиче албанске стране?

Шта се десило са том нашом малом тактичком победом, како сте тада назвали овај компромис?

Циљ Француско Немачког предлога – предаја Косова и Метохије
                                                                         Стварање државе: карикатура Душан Рељић

Што се тиче француско-немачког предлога, њега нажалост можемо да коментаришемо само на основу незваничних информација и оно што смо имали прилике да јуче чујемо од вас.

Ако је тачно оно што сте својевремено и ви цитирали, а то је да у члану 2. тог споразума, или предлога, стоји да ће обе стране руководити се сврхом и принципима утврђеним у Повељи УН, посебно оним о сувереним правима држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, о праву на самоопредељење и заштити људских права итд. онда је потпуно јасно да је циљ тог предлога – предаја Косова и Метохије!

         Евентуалним прихватањем овакве одредбе бесмислено би било наше противљење чланству тзв. Косова у УН! Јер, од нас тамо нажалост ништа у тој каснијој фази не би зависило, уколико признамо тзв. Косову право на територијални интегритет, независност и самоопредељење.

Последице прихватања оваквог предлога по државу биле би катастрофалне. А нарочито би биле погубне за будућност Срба и српских светиња на Косову и Метохији.

         Не видим ко би од преосталих Срба на Косову и Метохији пожелео да остане да живи у такозваној држави Косово, односно у великој Албанији!

Карикатура: Петар Писместровић, Мост

Ви сте нас, председниче, обавестили да су вам предлагачи плана предочили последице са којима би се суочила Србија уколико одбаци понуђени предлог, а то су прекид европских интеграција и нека врста економских санкција – обустављање постојећих и будућих инвестиција.

Морамо да јасно одговоримо на питање – да ли заиста желимо да одлучујемо само на основу тога ако је у питању Косово и Метохија?

Ако одлучујемо само на основу економског интереса, онда морамо да питамо – која је вредност косовске земље, језера, шума, рудних богатстава на Косову и Метохији, а не дај Боже да почнемо да рачунамо и која је вредност Пећке патријаршије, Дечана, Грачанице, Богородице Љевишке.

Верујем да се том рачуницом у Србији нико и никада неће бавити.

Оно што је очигледно: последњих дана се поново на велика врата враћа прича о Заједници српских општина. Она би требало да буде, колико ја то схватам, шаргарепа коју ће Србија прогутати зарад прихватања француско-немачког предлога и одрицања од Косова и Метохије.

ЗСО не може  бити замена Србима на КиМ за државу Србију

Они, наводно, врше огроман притисак на Аљбина Куртија да прихвати  Заједницу српских општина. У исто време  амерички амбасадор у Приштини изјављује да Америка неће подржати ниједан аранжман који крши Устав Косова, који није у складу са одлуком Уставног суда или који угрожава суверенитет и независност Косова.

Ево куда води пут за Србе у ЕУ

Сличну изјаву дао је и Мирослав Лајчак.

Господине председниче, чак и да се прихвати да се Заједница српских општина формира на основу четири споразума и 22 принципа о којима сте говорили, то не може  бити замена Србима на Косову и Метохији за државу Србију и за институције државе Србије.

Једноставно, оно што нам је последње остало од српских институција, а то су просвета и здравство – прећи ће у надлежност заједнице, али наравно то више неће бити надлежност Министарства здравља или, пак, Министарства просвете Србије, на пример. Дакле, последње институције ће нам се на тај начин угасити!

Линк

http://fakti.org/tri-skupstine/ristic-ne-vidim-ko-ce-od-srba-preostalih-na-kim-ostati-da-zivi-u-drzavi-kosovo-odnosno-u-velikoj-albaniji

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Сарадничке спреге и везе Василија Крестића са Службом државне сигурности Хрватске

Gost autor

На помолу нови помор и нова епидемија људи у свету

Prenosimo

СПЦ: Канонизован дечак Слободан Стојановић из Зворничке Каменице

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Д. Мирсин Сибничанин ТОПличанин
Д. Мирсин Сибничанин ТОПличанин
1 година раније

ШТА И КОГА ИМАМО ДА БИРАМО КАД НАМ СВЕ НАШЕ ТРАЖЕ, ОСИМ МРТВИХ СРБА, ДА ИМ ПРЕДАМО ИЛИ ПРОДАМО ЗА ЏАБЕ? Бира(ј)мо између рата с двадесетоструким, а биће и хиљадуструко јачим непријатељем (који је по злости неограничен и до сада невиђен). То су непријатељи који не желе само да нас победе, окупирају, покоре и отимају наше богатство и материјално и духовно, него желе да нас до последње истребе, али не мецима. Они желе све да нас убију по неограниченим инстинктима злости. То може бити или брже или спорије, али то им је трајни и коначни циљ и потреба. Најгоре је… Учитај још »

Д. З.
Д. З.
1 година раније

“СЕПАРАТИЗАМ” СВОГА МАЛОГ ОД СВОГА МНОГО ВЕЋЕГ Не могу да верујем да наши вајни политичари који су одлучи(ва)ли о Космету, баш у толикој мери нису ништа знали не знају како се (не) живи на Космету у последњих 70-ак година и како се за Србе није живело, па да наседну на толико простачки мамац који зову ЗСО (Заједница српских општина). То на Космету тешко да је за Србе с КиМ-а била цењена идеја. Прво, то значи, практично, одрицање од много већег свог целог дела на српском КиМ-у много пре од Лазара и после Лазара. То је, практично, чист, вероватно несвестан, “сепаратизам”… Учитај још »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x