ЗБОГ ПЕСМЕ ИЛИ „КРШЕЊА“ КАРАНТИНА ЈОВАНА ПОПОВИЋ У ЗАТВОРУ ВЕЋ 18 ДАНА

Јована Поповић млада ауторка песме “Багра” у затвору

  • Јована Поповић, ауторка антирежимске песме “Багра”, због кривичног дела „непоступање по здравственим прописима током епидемије“ већ 18 дана у затвору у Забели, од 24. марта!
  • Млада уметница (24 године) је ухапшена због кршења мере карантина која јој, како она тврди, никад није ни изречена, а о томе ни тужилаштво ни суд немају никавих писаних доказа!
  • Све досадашње жалбе и захтеви адвоката и родитеља да се Јована Поповић пусти из притвора су одбијене
  • Адвокат Никола Шијан истиче: „Управо је опасност од понављања дела и био разлог за одређивање притвора мојој брањеници, а и тај разлог истиче 13. априла!“
  • У својој песми “Багра” Јована отворено критикује актуелну власт и председника Србије Александра Вучића па је то највероватнији разлог неоправданог одласка у затвор  младе уметнице

Пишу: Тања Миловановић и Ана Лалић, портал Нова С;  Фото: Немања Јовановић

Виши суд у Зрењанину одбио је данас жалбу на решење о одређивању притвора Јовани Поповић, ауторки антирежимске песме “Багра”, којим се она већ 18 дана налази у Kазнено-поправном заводу “Забела” због кривичног дела непоступање по здравственим прописима током епидемије. Поповићева, чији случај од самог почетка изазива контраверзе у јавности, јер је ухапшена због кршења мере карантина која јој, како сама тврди, није изречена, овом одлуком суда остаје у притвору.

Адвокат Никола Шијан, правни заступник Поповићеве, изјавио је за портал Нова.рс да му је данас усмено саопштено да се одбија његова жалба и он најављује да ће у понедељак поднети захтев за укидање притвора његовој брањеници.

Оптужбе полиције без ваљаних доказа

“Пошто Јовани тих 28 дана притвора истиче у суботу, сада нам преостаје да у понедељак,13. Априла,  поднесемо захтев за укидање притвора, зато што више не постоји опасност од понављања дела због којег је она и притворена. Управо опасност од понављања дела је и био разлог за одређивање притвора мојој брањеници”, каже адвокат за наш портал.

Случај Јоване Поповић, ауторке песме “Багра” у којој оштро критикује актуелну власт у Србији, од самог почетка изазвао је велику буру у јавности. Поповићева је приведена 24. марта ове године, десет дана након повратка са службеног путовања у Црној Гори. Полиција је Јовану 24. марта ухапсила у кући њеног дечка, због “непоштовања мере самоизолације која јој је изречена”, а за коју ова девојка није добила никакво писано решење приликом уласка у Србију.

:::::::::::::::::::::::::::

Видео прилог: Песма “Багра”, трајање  3 минута и 28 секунди

:::::::::::::::::::::::::::

Поповићева је у тужилаштву испричала да јој тог 14. марта нико јој од надлежних државних органа није рекао да мора да буде у кућној самоизолацији наредне две недеље, већ да јој је “само скренута пажња да у наредних 14 дана смањи контакте”.

Иако се хапшење Поповиће доводи и у политичку конотацију, јер у својој песми “Багра” отворено критикује актуелну власт и председника Србије Александра Вучића, ова ауторка је већ 18 дана, по свему судећи, неправедно притворена у “Забели”.

Продуцент Зоран Милешевић, који је у сталном контакту са породицом ове девојке, каже за наш портал да се Јована засад “добро држи у притвору” у “Забели”.

“Она је једна снажна, бунтовна девојка и, за право чудо, добро поднеси ситуацију у којој се тренутно налази. Мислим да је њеним родитељима најтеже, јер не знају шта да учине, а да јој помогну. Јована је једна јако вредна, талентована девојка, која никада раније није била осуђивана и сада се, потпуно недужна, нашла у једној оваквој ситуацију”, каже Милешевић за наш портал.

Kако наводи, срећа у несрећи је да су посете тренутно забрањене усле ситуације са пандемијом коронавируса у нашој земљи, јер је питање како би њени родитељи све ово подносили.

“Последњи пут када су били у посети Јовани, њен отац се потпуно сломио. Изашао је након посете, рекао да је она супер, да се добро држи и да је храбра. Ипак, све то га је сустигло и човек се сломио. Знате, јако је тешко видети своје дете на таквом месту и у таквој ситуацији. Поготова када је реч о девојци попут Јоване. Срећа у свему овоме је то што је она јака особа и веома чврста”, истиче Милешевић.

Полиција је Основном јавном тужилаштву у Kикинди, као доказ о кршењу мере карантина, доставила бланко записнике и решење санитараца о саниторном надзору, који на себи немају ни потписе и печат?!?!

Ухапшена због изласка из карантина у коме није ни била 

И новинарка Ана Лалић извештава о ситуацији у кући Поповића у Кикинди:

Горан Поповић, отац Јоване  истиче: “ Немамо никакав контакт са нашом ћерком Јованом већ две недеље. Написали смо јој и послали писмо, али не знамо ни да ли је стигло до ње”, каже за Нова.рс, отац младе уметнице Јоване ауторке песме “Багра” која се под оптужбом да је прекршила самоизолацију већ 17 дана налази у притвору у пожаревачкој Забели.

Поповићи дане проводе код куће у Kикинди и у сталном контакту су са адвокатом своје ћерке. Све жалбе су им до сада одбијене.

Отац Горан, са ћерком Јованом, апелује за њено ослобађање из затвора

“Дан некако и прође, пратимо све ово, слушамо, гледамо … Али, када дође вече, не знамо куда са собом”, каже Горан, напомињући да им најтеже пада што немају никакав контакт са ћерком. Јована нема никаквог контакта са спољним светом и не зна колико се породица, њене колеге и добар део јавности залажу за њено ослобађање.

“Нажалост, једино што моје дете добија у притвору су нове одбијенице наших жалби за особађање притвора и могу само да мислим колико је то демотивише. Јована је јака девојка, то говорим од првог дана, али прошло је већ 17 дана и и више ни ја нисам сигуран колико моје дете може да издржи”, каже Поповић, “Речено нам је да је у притвору “карантинског типа”, где наводно има све услове. Нажалост, страхујем да су ти услови још и строжи од регуларних” каже Горан.“

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Адвокат Б. Прелевић: Ухапшена ауторка песме “Багра” жртва освете власти

Случај Јоване Поповић (24) из Kикинде, која је ухапшена и одведена у озлоглашени затвор Забела код Пожаревца 24. марта због непоштовања мере о самоизолацији, а за коју, како тврди, није ни знала да јој је одређена, узбунила је грађане, али и поделила мишљења стручне јавности.

Познати и угледни адвокат Божо Прелевић сматра да је Јована Поповић жртва репресије и освете због песме “Багра” коју је написала, отпевала и објавила на друштвеним мрежама.

Адвокат Прелевић је јасан: не можете неког кажњавати ако са тим није упознат

Адвокат Божо Прелевић у разговору за Нова.рс каже: “Ја морам да вам кажем да су неки моји пријатељи баш тог дана дошли у Србију, да су били флајери царина и да их такође нико о томе није упозорио. По закону и сходно њему, ви сте морали на неки начин потписати да сте разумели да сте упознати и обавештени о вашој обавези. Иначе, то сад тврдити, рекли смо јој, нису ми рекли, то је потпуно једна фраза коју закон у суштини не познаје”, објашњава Прелевић.

На констатацију да је тужилац као доказ приложио записник Министарства здравља у ком пише да јој је усмено саопштено да је у карантину, а који није имао име и потпис службеника који јој је наводно саопштио изолацију, нити је документ имао број, датум када је сачињен, као ни печат, Прелевић каже “да то није у складу са законом, уставом, нити Европском конвенцијом о људским правима, а то само говори да је цела идеја у старту осмишљена од људи који су у ствари преко РТС-а учили Правни факултет”.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

БАГРА

Банда оте земљу целу

дрво, кућу, траву, реку,

повратници у злоделу,

краду, лажу, руше, секу.

Слика ружна, младост тужна

стока памет бедом сели.

Багра ова јес’ нам дужна,

знање ваља, народ дели.

Никад више чизме твоје,

како газе срце моје,

срце моје поносно је

велико је, слободно је!

Отпор чува земљу целу,

дрво, кућу, траву, реку.

имамо их све “на делу”

рат у штеку, сузе теку.

Слика ружна, младост тужна,

хуља руљу мржњом трује.

Багра ова јес’ нам дужна,

“сви смо исти”, купљено је.

Слика ружна, младост тужна,

златно доба бојкотује,

багра ова јес’ нам дужна,

мој је избор, готово је!

мој је избор, готово је!

:::::::::::::::::::::::

Ја мислим да је то једна репресија и освета зато што је то дете направило песму, и зато што се јасно у том смислу изразила. Тако да, оно што је посебно тешко јесте у овим тренуцима који су објективно тешки, бавити се политичком дисквалификацијом, то је неетично, нечасно… То је просто једна врста профитерства, политичког, и злоупотреба!

Основно начело законитости јесте да не можете неког кажњавати ако са тим није упознат!“

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Понављам: „Моја ћерка није крива и да се надам да ћу у понедељак, 13. априла, када буду истекли услови за продужетак притвора услед опасности од понављања кривичног дела, напокон да загрлим своју ћерку!“

Отац истиче „да ово није само борба за Јовану, већ за свачије дете ком је у овим ванредним околностима и под врло нејасним правним околностима одређен притвор због кршења изолације“.

Најјезгровити став о овом случају дат је у наслову текста новинарке Милице Чуле са портала Нове С :Ухапшена због изласка из карантина у коме није ни била“!

Карикатуре Предрага Кораксића Коракса

Опрема и уређење: Између сна и јаве

…………………………………..

ИЗВОР: https://nova.rs/hronika/sud-u-zrenjaninu-jovana-popovic-autorka-pesme-bagra-ostaje-u-zatvoru/

https://nova.rs/hronika/uhapsena-zbog-izlaska-iz-karantina-u-kojem-nije-ni-bila/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Нисмо одустали: рудник литијума „Јадар“ је савршен пројекат

Prenosimo

Против уговора Србије са Светском здравственом организацијом

Prenosimo

Срби и Југославија виђени очима Немаца

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Zorica marek
Zorica marek
4 година раније

Ova pesma nema apsolutno osnova za osudu.Nigde se ne pominje personalno nicije ime a ko se prepoznaje u njoj to je njihov problem.Trazite vVi odstetu za zepravno zadrzavanje u zatvoru.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x