Зашто Србија ћути о понуди Русије за вакцину Спутњик

Према сазнањима агенције Спутњик Русија нуди Србији заједничку производњу вакцине

  • Наталија Шатилина, заступник руске компаније “Смарт Тех”, тврди да Русија нуду Србији да заједнички производе кацину против Ковида 19, али да одговора српских власти још нема
  • Управо се навршава три месеца откако је руска вакцина 11. августа званично регистрована и почела је ових дана вакцинација становништва у Русији
  • Обавештено је Министарство здравља, чекамо одговор Србије. Компанија нуди технологију, а вакцина се производи и пакује на територији земље чија власт прихвати сарадњу.

Пише: Сенка Милош

Русија жели да помогне, као што је урадила у првом таласу пандемије, дезинфиковала болнице, целе градове, слала лекарске тимове, тако и прву вакцину против корона вируса жели да производи заједнички са Србијом. Овакав договор већ има са пет земаља, Србија јесте најмања међу њима, али је једнако важна.

Ово за Спутњик каже Наталија Шатилина, заступник руске компаније “Смарт Тех” у евентуалним преговорима о сарадњи са нашом земљом у заједничкој производњи вакцине против вируса корона.

Она додаје да је предлог о сарадњи већ представила надлежнима у Србији:

“Обавештено је Министарство здравља, контактирали су ме из кабинета министра да ми кажу да су примили предлог, чекам одговор, знам да је за то потребно време. Компанија ме је овластила за преговоре са Србијом, то је приоритет, али и за државе у окружењу, пре свега Републику Српску и Црну Гору. И они су већ обавештени о томе да овај предлог сарадње са Русијом постоји”, каже Шатилина.

Она додаје да су стручњаци из Русије сигурни да у нашој земљи постоје фармацеутске компаније које могу да одговоре на овај изазов, а да је он највећи за наше научнике, јер је, каже, најлакше увести готове ампуле.

Може ли Србија да произведе вакцину уз помоћ Руса сазнаћемо ускоро

“Оваква сарадња је генерални принцип када је у питању “Спутњик V”. Компанија нуди технологију, а вакцина се производи и пакује на територији земље чија власт прихвати сарадњу. Воде се тиме да сваки производ, а посебно фармацеутске индустрије, свака држава жели прво да провери у својим лабораторијама. Ово што компанија нуди Србији, већ се одвија у другим земљама, заједничка лабораторијска испитивања тренутно се обављају у Белорусији, Казахстану, Индији, Венецуели и Уједињеним Арапским Емиратима”, каже наша саговорница.

“Русија жели да помогне, као што је урадила у првом таласу пандемије, дезинфиковала болнице, целе градове, слала лекарске тимове, тако и прву вакцину против корона вируса жели да производи заједнички са Србијом”, каже Шатилина.

Подсетимо, вакцина „Спутњик V“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Тренутно су у току пострегистрациона испитивања у којима учествује 40 хиљада добровољаца, а нежељене ефекте лек не изазива код 85 одсто вакцинисаних.

Очекује се да ће први резултати ових испитивања бити објављени до краја месеца, када би требало да почне и масовна вакцинација против короне у Руској Федерацији.

Руске власти су саопштиле да се већ формирао ред држава које желе да уђу у регистарски досије “Спутњик V”, било као заједнички произвођачи или као купци вакцине против вируса корона.

……………………..

Извор: https://rs.sputniknews.com/zivot/202011091123817764-sputnjik-saznaje-rusija-nudi-srbiji-zajednicku-proizvodnju-vakcine-sputnjik-V/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Порука српском Патријарху: Зашто ћутите, Ваша Светости?

Gost autor

Српски (само)одстрел

Gost autor

Фатић: откуд Центру за социјални рад приступ мом необјављеном тексту

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x