ПУТИН: Запад је довео до данашње ситуације у Украјини

Председник Русије Владимир Путин на дискусионом форуму “Валдај”

  • Путин: Морам да се руководим интересима руског народа, руске државе. Радићу оно што сматрам потребним за интересе мог народа и моје земље.
  • Председник Русије Владимир Путин делимично се сложио са тим да се догађаји између Русије и Украјине могу сматрати грађанским ратом.
  • Ширење НАТО-а је било неприхватљиво за Русију: „сви наши покушаји да им предочимо ту мисао су игнорисани, једноставно су нас отерали доврага“.
  • На Западу отишли дотле да забрањују Достојевског и Чајковског.
  • Предстоји вероватно најопаснија, најнепредвидивија и истовремено најважнија деценија од краја Другог светског рата
  • Будући светски поредак формира пред нашим очима

Велико занимање руских медија владало је за обраћање руског председника. Путин је говорио на панелу московског тинк-тенка Валдај, на којем су независни новинари и аналитичари из западних земаља могли да му постављају питања.

Посебно је било занимљиво и важно због значајних тема о којима је говорио: Украјина, нуклеарно наоружање, безбедносне претње, сарадња са Кином. Свет после хегемоније – правда и безбедност за све.

Обраћање руског председника најављено је само дан након што је Путин видео-везом надгледао војну вежбу нуклеарног удара.

Путин је говорио отворено, јасно и кратко о најважнијим светским проблемима
Путин: Многи би волели да ме сада чују како говорим: бојим се, бојим се…

Председник Русије Владимир Путин рекао је да се у својој политици руководи интересима руског народа и државе, а не „страхом“ од било чега.

Када радим, никада не размишљам ни о каквим историјским достигнућима. Само полазим од тога шта је потребно и шта се мора урадити. То је најважније”, рекао је Путин у на пленарној седници дискусионог клуба „Валдај“.

Председник је додао да га држава и околности у којима човек живи обликују.

„Многи би волели да ме сада чују како говорим: бојим се, бојим се, бојим се, бојим се“, рекао је шеф руске државе.

„Да сам се свега плашио, не бих ништа урадио. Не могу да се руководим таквим стварима на овој функцији. Морам да се руководим интересима руског народа, руске државе. То и радим и наставићемо тако“, нагласио је Путин.

Радићу оно што сматрам потребним за интересе мог народа и моје земље“, закључио је он.

Скоро десет пута више новца треба дати за боцу плина, због санкција Запада Русији

Он је рекао да су се Руси и Украјинци, нажалост, услед низа разлога нашли у различитим државама.

На питање да ли се може назвати грађанским ратом то што се дешава између Русије и Украјине, он је одговорио: „Донекле, да“.

Русија није довела до данашње ситуације и догађаја у Украјини, него Запад

„Нисмо ми, него је управо Запад довео до данашње ситуације, до тога што се дешава у Украјини. Јесмо ли ми извршили тамо државни удар који је довео до низа трагичних догађаја, укључујући нашу специјалну војну операцију?“, упитао је Путин, обраћајући се на дискусионом форуму „Валдај“.

Он је додао да је ширење НАТО-а било неприхватљиво за Русију: „сви наши покушаји да им предочимо ту мисао су игнорисани, једноставно су нас отерали доврага“.

„Ширење утицаја НАТО на тој територији било је у пуном јеку. И сада је у току и тада је било. Та утврђења не би била само дуж данашње контакт линије у Донбасу. Били би свуда“, рекао је Путин.

Било је неопходно да се покрене специјална војна операција, јер се Украјина припрема за нове војне операције и није престајала са гранатирањем Донбаса, додао је руски председник, истакавши да се није могло чекати у таквим околностима.

Путин је назвао безобразлуком отворено признање Запада да су финансирали пуч у Украјини 2014. године.

Много различитих војних возила је у употреби на фрону, без којих не и било могуће дество борбених система тенкова, хаубица, вишеракетних бацача…

„Тежњу земаља демократији у међународним пословима Запад назива подривањем либералног поретка заснованог на правилима, покреће трговинске економске ратове, санкције, бојкоте, обојене револуције, спрема и реализује разне врсте државних удара. Један од њих је довео до трагичних последица у Украјини 2014. године. Они су то подржали. Рекли су колико су новца потрошили на тај државни удар. То је једноставно безобразлук“, рекао је Путин.

Донбас не би опстао без Русије

Народне републике Донбаса не би опстале без укључивања у састав Русије, рекао је Путин.

„Признати њихову независност и оставити их на милост и немилост судбине? То је неприхватљиво. Значи требало би да урадимо оно што смо и урадили – да их укључимо у састав Русије. Оне саме неће преживети, то је очигледно“, додао је руски лидер.

Украјинска војска је осам година гранатирала цивилне циљеве у Доњецку и Луганску и убила хиљаде цивила
Путин: Запад жели све ресурсе човечанства

Данашње власти у свету желе да живе без било каквих правила, рекао је Путин, коментаришући ситуацију у свету. Догађаји у свету настављају да се развијају по негативном сценарију, прерастајући у системску кризу у различитим сферама, додао је он.

:::::::::::::::::::::::::::::::::
Војна сарадња Русије и Кине

Русија и Кина сарађују у свим областима, укључујући војну и војно-техничку, и та сарадња је веома поверљиве природе, рекао је руски председник Владимир Путин.

Према његовим речима, руско-кинески односи су током протеклих деценија стекли невиђени ниво отворености, међусобног поверења и ефикасности.

-Радимо… у свим сферама. И у војној сфери, стално изводимо заједничке вежбе. У војно-техничкој сфери, и то поверљиво као, можда, никада раније у историји наших земаља,

:::::::::::::::::::::::::::::::::
Нацизам у Украјини

Националисти и неонацисти се спајају у Украјини. Тамо је немогуће радвојити УРА-патриоте од бандеровца, постоји подршка на државном нивоу, казао је Путин.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Има ли сврхе разговорати са ЕУ

Не можете разговарати са партнером из европске земље који позива вашингтонски регионални комитет по сваком питању, рекао је руски председник Владимир Путин.

-Веома је важно да Европа поврати свој правни субјективитет. Па, како разговарати са овим или оним партнером ако он ништа не одлучује и сваким поводом мора да зове вашингтонски регионални комитет да пита шта се може, а шта не може. И дешава се, сећам се таквих тешких догађаја око Сирије, када су почели, дошао је један од лидера, ја се састанем са њим, договорили смо се шта ћемо, како ћемо, конкретно ово и оно. Од нас из Москве, одлетео у Вашингтон , вратио се у Париз – све је заборављено, као да није било договора. Па, како разговарати? О чему?

:::::::::::::::::::::::::::::::::

О прљавој бомби –знамо где се то ради

Руски председник Владимир Путин рекао је да је Русија с разлогом говорила о „прљавој бомби“ коју Кијев ствара. Према његовим речима, у Москви знају „приближно где се то ради“.

-Није случајно да смо пустили податке из специјалних служби да спремају неку врсту инцидента са такозваном “прљавом бомбом”. Чак знамо отприлике где се то ради. Остаци нуклеарног горива су мало трансформисани. Технологије доступне у Украјини омогућавају да се то уради, рекао је Путин.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

На Западу нема јединства, то је конгломерат.

„Такозвани Запад, условно, наравно, тамо нема никаквог јединства. Све је јасно – да је то веома сложен конгломерат, али ипак рецимо да је тај Запад последњих година, а посебно последњих месеци предузео низ корака усмерених на ескалацију“, рекао је Путин.

САД немају шта да предложе свету, осим своју доминацију.

Путин са лидером Индије Модијем гради нове путеве сарадње

„Владање светом – то је улог који је такозвани Запад ставио у своју игру, али та је игра опасна, крвава и, рекао бих, прљава. Она негира суверенитет земаља и народа, њихову јединственост, занемарује интересе других држава“, истакао је руски лидер.

Путин је упозорио Запад да они који сеју ветар, пожњеће олују

У савременом свету тешко је остати по страни. Што се каже, ко сеје ветар, пожњеће буру. Криза је заиста постала глобална, утиче на све и ту не треба гајити никакве илузије. Пред човечанством су сада, у суштини, два пута – или да настави да гомила терет проблема који ће нас све неизбежно сломити или да сви заједно покушају да пронађу решење – нека не буду идеална, али нека буду функционална, способна да учине наш свет стабилнијим и безбеднијим“, нагласио је Путин.

Он је истакао да Запад намеће потрошачке стереотипе како би повећао тржиште за своје производе. Чак и у јеку „хладног рата“ никоме није падало на памет да негира постојање културе и уметности својих противника. Нацисти су палили књиге, а сада су на Западу отишли дотле да забрањују Достојевског и Чајковског.

Запад жели све ресурсе човечанства

Према речима руског лидера, Запад жели све ресурсе човечанства.

“Задатак је био јасан – ојачати безусловну доминацију Запада у светској економији и политици. За то је требало употребити природне и финансијске ресурсе, интелектуалне, људске и економске могућности целе планете, учинити то под изговором такозване нове глобалне међузависности… Подсетио бих на још једног филозофа – Александра Александровича Зиновјева, чију стогодишњицу ћемо прославити управо ових дана, 29. октобра. Још пре више од 20 година рекао је да је за опстанак западне цивилизације на нивоу који је она достигла неопходна цела планета као окружење за постојање, сви ресурси човечанства. Они их и желе. То је тачно“, рекао је председник.

Путин је назвао безобразлуком отворено признање Запада да су финансирали пуч у Украјини 2014. године.

„Тежњу земаља демократији у међународним пословима Запад назива подривањем либералног поретка заснованог на правилима, покреће трговинске економске ратове, санкције, бојкоте, обојене револуције, спрема и реализује разне врсте државних удара. Један од њих је довео до трагичних последица у Украјини 2014. године. Они су то подржали. Рекли су колико су новца потрошили на тај државни удар. Једноставно су полудели“, рекао је Путин.

Турски председник Едоган помаже Русији и Путину у дистрибуцији жита из Украјине у светске луке
Запад плаћа све већу цену за покушај да сачува своју хегемонију

Он је окарактерисао политику САД као хегемона – погрешном. Запад плаћа све већу цену за покушај да сачува своју хегемонију.

По његовим речима, Русија нема намеру да постане хегемон. Она себе не сматра непријатељем Запада.

“У садашњим условима жестоког сукоба, неке ствари ћу рећи отворено: Русија, као независна, самодовољна цивилизација, никада себе није сматрала и не сматра непријатељем Запада. Американофобија, англофобија, франкофобија, германофобија – то су исти облици расизма као русофобија и антисемитизам, као и све манифестације ксенофобије“, рекао је Путин.

Покушала је да изгради односе са Западом и НАТО-ом, слала је поруку: хајде да живимо као пријатељи. Међутим, они су рекли – не.

Говорећи о нападима на гасоводе Северни ток, он је рекао: „Уништавање европских гасовода (‘Северних токова’) је, генерално, ствар без преседана. Али, ипак, ми смо сведоци тих тужних догађаја“.

Запад није способан да самостално управља човечанством, али се очајнички труди

Распад СССР је уништио међународну равнотежу, истакао је Путин.

“Стојимо на историјској прекретници. Предстоји вероватно најопаснија, најнепредвидивија и истовремено најважнија деценија од краја Другог светског рата”, каже Путин.

„Запад није способан да самостално управља човечанством, али се очајнички труди – а већина народа света више не жели да то трпи, то је главна контрадикција… Ситуација је револуционарна – врхови не могу, а они доле не желе, по речима класика“, додао је руски председник и рекао да се „будући светски поредак формира пред нашим очима“.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Путин је назвао историјском чињеницом то што су Руси и Украјинци један народ. На питање да ли се може сматрати грађанским ратом то што се дешава између Русије и Украјине, он је одговорио: “Донекле, да”.

Нуклеарно оружје и опасност примене

Док постоји нуклеарно оружје, увек постоји опасност да буде примењено, изјавио је Руски председник. Међутим, Русија самоиницијативно није говорила да га може употребити.

По његовим речима, није било војне сврхе да САД користе нуклеарно оружје против Јапана – они су то урадили јер су мислили да је то у њиховом интересу, рекао је Владимир Путин.

“Имамо војну доктрину, нека је прочитају”, прокоментарисао је руски председник наводе о могућој употреби нуклеарног оружја од стране Русије. Спремни смо да решимо сва питања, одговорио је Путин на питање о дијалогу са САД.

Линкови:

https://sputnikportal.rs/20221027/putin-govori-na-forumu-valdaj-video-1145217975.html

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1167197/vladimir-putin-vazno-obracanje

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Пустош од литијумских милијарди

Gost autor

Опет о слому српске медицинске памети

Gost autor

Министарство незаконито издало локацијске услове за постројење „Јадар“

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x