ЕУ је у економији на коленима, Русија добија рат

Хиљаде људи  већ остаје без посла у Немачкој индустрији, а гасна криза тек следи

Светска и америчка економија у великим проблемима пет месеци од почетка рата у Украјини 

  • Америчке енергетске компаније данас праве баснослосвне профите продајући гас Европљанима.
  • Зар Европљани немају довољно мозга да схвате да су насамарени?
  • Земље ЕУ немају избора, иако се течни гас (ЛНГ) из САД продаје Европљанима по много вишим ценама него гас из Русије.
  • Читаве гране индустрије у Немачкој су у опасности од трајног колапса услед несташица гаса, а нарочито хемијска, стакларска и индустрија алуминијума, које су главни снабдевачи аутомобилског сектора.
  • Када Немачка кихне, Европа се прехлади
  • Путин је дао зелено светло за предлог војних команданата да се покрену „офанзивне операције“. Пет месеци од почетка рата, Украјинцима се смеши пораз, и руски генерали то знају.
  • План руских офанзивних операција се преправља тако да поред Донбаса укључи Харков и Одесу.
  • Сахалински гамбит ће додатно уздрмати тржишта енергената, Русија управља и том кризом ЛНГ енергената у свету

 Пише: М. K. Бадракумар, индијски дипломата, политички аналитичар

Читаве гране немачке индустрије су у опасности од трајног колапса, а нарочито хемијска, стакларска и индустрија алуминијума, које су главни снабдевачи аутомобилског сектора

Првог јула, обраћајући се из Беле куће, амерички председник Џо Бајден открио је нешто шокантно: „Идеја да ћемо моћи да притиснемо дугме и оборимо цену горива није реална у догледно време“.

Амерички извозници горива позиционирали су се да попуне празнину насталу европским одрицањем од руског извоза. Фајненшел тајмс је недавно известио како су „амерички произвођачи течног природног гаса најавили низ споразума за јачање извоза, пошто ова индустрија профитира од несташица које су Европу гурнуле у растућу енергетску кризу“.

Ови споразуми су толико лукративни да је Шенири – водећа америчка компанија за извоз гаса – донела инвестициону одлуку да погура пројекат који ће њене капацитете појачати за преко 20 одсто до краја 2025. године, антиципирајући дугорочне извозне споразуме и везивање купаца за амерички гас у деценијама које долазе. Амерички произвођачи гаса наводно држе своја постројења у режиму непрекидног рада како би увећали испоруке за ЕУ.

Судњи дан: Кад ће Русија заврнути славине и доток гаса у Европу

САД су по први пут претекле Русију као главни снабдевач Европе гасом. Иако се течни гас (ЛНГ) из Сједињених Држава продаје Европљанима по много вишим ценама него гас који се цевоводима допрема из Русије, земље ЕУ немају избора.

Kако су руске испоруке путем Северног тока спале на свега 40 одсто капацитета овог гасовода, а биће и потпуно заустављене ради годишњег техничког одржавања од 11. до 21. јула, краткорочне перспективе за руски гас у Европи делују тмурно.

Немачка је упозорила на ризик да након ремонта гас више неће тећи кроз Северни ток. У сваком случају, руске испоруке Европи рекордно су ниске и „остаће ограничене и током трећег квартала“, како сматра С&П Глобал.

Санкције Русији су Европи донеле велике невоље
Немачка економија у агонији

Немачка се креће ка великој економској кризи. Шири се цитат директора Немачке федерације радничких синдиката, који је током викенда изјавио: „Читаве гране индустрије су у опасности од трајног колапса услед несташица гаса, а нарочито хемијска, стакларска и индустрија алуминијума, које су главни снабдевачи аутомобилског сектора“. Масовна незапосленост је извесна. Наравно, када Немачка кихне, Европа се прехлади – и то не само еврозона, него и постбрегзитовска Британија.

Наредних месеци и година прети више банкрота, посебно великих фирми, проценила је осигуравајућа кућа Алијанц трејд (Аллианз Траде) у Немачкој

То су те чувене „санкције из пакла“ које је Европска унија увела Русији. САД су буквално преко ноћи угурале Европљане у украјинску кризу. Kолико ли је само пута државни секретар Ентони Блинкен путовао у Европу у тим критичним месецима пред руску инвазију на Украјину како би се постарао да врата за било какве смислене преговоре са Kремљом остану затворена! А америчке енергетске компаније данас праве баснолосвне профите продајући гас Европљанима. Зар Европљани немају довољно мозга да схвате да су насамарени?

Бајден сада пере руке од гасне кризе. На конференцији за медије у Мадриду 30. јуна оштро је рекао да ће високе цене нафте опстајати „све док је то потребно, како Русија не би могла да победи Украјину и крене даље након Украјине. Ово је критична, кључна тачка за свет. Ту смо где смо. Ово је разлог зашто постоји НАТО?“

Бајденов наратив, посвађан са чињеницама, подразумева да ће санкције против Русије на крају уродити плодом, па ће дуги рат у Украјини значити руску пропаст. Амерички наратив је да руска економија испод површине није довољно флексибилна и способна да развије предузетнички дух и прихвати нове пословне моделе за неутрализацију санкција. Бајден је убеђен да руску економију чврсто држе индустријске мафије које нису нарочито иновативне, па стога нема много опција за Русију под санкцијама Запада.

Рат у Украјини не значи руску пропаст како је мислио Пентагон и Бајден: Руси управо крећу у нову офанзиву, моћни оклопни транспортери

Бајден је у Мадриду рекао: „Погледајте какве је последице рат у Украјини имао на Русију… Они (Руси) су се вратили уназад 15 година у својој економији… Они чак ни не могу – знате, они имају – биће им тешко да одрже производњу нафте јер немају технологију за то. Треба им америчка технологија. А такође су у сли… сличној ситуацији и поводом њихових сложених борбених система и неких војних система. Тако да плаћају веома, веома високу цену за све ово“.

Чак и да је све то тачно, како то помаже Европљанима? Са друге стране, стратешке калкулације председника Путина поводом овог рата углавном и даље стоје. Руске снаге оствариле су неоспоран напредак у успостављању пуне контроле над Луганском. У понедељак, Путин је дао зелено светло за предлог војних команданата да се покрену „офанзивне операције“. Пет месеци од почетка рата, Украјинцима се смеши пораз, и руски генерали то знају.

Русија ја била спремна за санкције и дуги рат

Русија није залутала у Украјину неспремна. Евидентно је да су и пре и после рата предузете мере предострожности за одбрану економије. То омогућава руској економији да се привикне на „нову нормалност“. Опције Вашингтона су прилично лимитиране у овим околностима. Од фундаменталног је значаја што западне санкције не решавају узроке руског понашања, па су осуђене на неуспех кад је у питању решавање актуелног проблема.

Руска рубља је ојачала, а руски плин управља светском економијом

Треба бити сигуран да Путин чува гадна изненађења за Бајдена пред новембарске изборе за Kонгрес. Бајден безбрижно претпоставља да контролише све варијабле у овој ситуацији. Злурадост („Schadenfreude“ на немачком) никада није рационална основа за државништво.

Јуче је стратешки важна Херсонска област која се граничи са Kримом основала нову владу на челу са првим замеником премијера руске Kалињинградске области. Сада, будући да вишецевни ракетни лансери типа ХИМАРС разарају руске градове упркос Бајденовим обећањима, треба очекивати озбиљну руску освету.

План руских офанзивних операција се преправља тако да поред Донбаса укључи Харков и Одесу. Утицајни политичар из Kремља и председник руске Думе, Вјачеслав Володин, у уторак је поручио:

„Неки људи питају шта нам је циљ и када ће се све ово завршити. Окончаће се када наши мирољубиви градови и насеља више не буду под артиљеријским нападима. Они нас својим понашањем терају да не станемо само на Луганској и Доњецкој републици (тј. Донбасу), јер напади (на руске регије) долазе из Харковске области и других области Украјине.“

Малка, топничко оруђе које руши годинама уз помоћ НАТО грађене украјинске препреке и фортификације
Сахалински гамбит и ЛНГ угрожавају испоруке течног гаса

Шта мисли Бајден, колико дуго ће Европљани желети да буду инволвирани у продужени посреднички рат са Русијом? Билд је у недељу известио да 75 одсто Немаца сматра скорашњи раст цена великим оптерећењем, док је 50 одсто њих изјавило да осећа како им се економске околности погоршавају. Сваки други Немац стрепи да неће бити грејања ове зиме услед смањених руских испорука гаса и растуће инфлације у Европској унији.

Међутим, Бајден каже да ће се рат наставити „колико год је потребно“, а и несташице горива ће се наставити „колико год је потребно“. Очекује се да ће европска економија почети да опада у другој половини 2022. године, а рецесија ће се наставити у најбољем случају до лета 2023. године.

Постројења за прераду нафте и гаса у оквиру руског пројекта НЛГ Сахалин 2 прелазе у потпуности у руско власништво на Далеком истоку

Аналитичари америчке инвестиционе банке Џеј Пи Морган-Чејз рекли су прошле недеље да би Русија такође могла да изазове „стратосферски“ раст цена нафте ако се одлучи да и ту смањи извоз као вид одмазде. Kако је речено, „несигурност светског тржишта нафте иде наруку Русима“. Аналитичари су написали да би цене могле да се утроструче на 380 долара за барел уколико Русија смањи производњу за пет милиона барела дневно.

Путинов прошлонедељни декрет је злокобно предсказање у том смислу: Kремљ преузима пуну контролу над нафтно-гасним пројектом „Сахалин 2“ на далеком истоку Русије. Државна корпорација Гаспром држала је 50+1 одсто удела у овом пројекту, а њени инострани партнери обухватали су Шел (27,5 одсто), Мицуи (12,5) и Мицубиши (10). Декрет прописује да ће Гаспром задржати свој већински удео, али ће инострани инвеститори морати да затраже свој удео у новоформираној компанији од руске владе, и то у року од месец дана, иначе ће бити искључени. Влада ће одлучити да ли да одобри захтеве који буду поднети.

Ово ће додатно уздрмати тржишта енергената и додатно развући ЛНГ индустрију, а може се третирати и као потез за генерисање још притиска против Запада кроз истовремено ограничење испорука гаса Европи и изазивање веће потражње за ЛНГ у Азији, чиме се одвлаче залихе намењене Европи. Сахалин-2 даје четири одсто светских резерви ЛНГ!

Једини сегмент америчке агенде који изгледа да се одвија добро је онај неизречени део: то су исти они англо-амерички циљеви о којим је лорд Исмеј једном говорио као сврси постојања НАТО савеза – „Држати Русе напољу, Американце унутра, а Немце на земљи“.

Линк: https://standard.rs/2022/07/07/eu-je-na-kolenima-rusija-dobija-rat/

Извор: Indianpunchline

………………………………………………………..

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Докле ће САНУ срамотити српско име

Gost autor

Интернационални универзитети „Иза Три Букве“

Gost autor

Западна цивилизација је у својим последњим годинама

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x