Епска пљачка Украјине

Крваве милијарде

  • Америчка компанија Вангуард Гроуп купује украјинску државну имовину под маском економске помоћи режиму у Кијеву; 52% обрадивих површина и нафтна индустрија у шакама Американаца
  • Володимир Зеленски, украјински председник, располаже богатством од 1.4 милијарде долара,
  • Кремљ открио информације о финансирању групе Вагнер од стране руске државе

Крајем априла 2023. почеле су да стижу вести да украјинска државна компанија за производњу, транспорт и прераду нафте и природног гаса Нафтогас преговара са страним гигантима Шеврон, ЕконМобил и Халибуртон о продаји своје имовине.

Према речима Алексеја Чернишова, председника Управног одбора Нафтогаса, ово ће повећати производњу енергетских ресурса и помоћи у замени руских снабдевања Европи у наредним годинама. Он је, међутим, прећутао да ће услед тога контрола над целим нафтно-гасним сектором Украјине пасти у руке ових компанија.

Шеврон, ЕконМобил и Халибуртон су под кишобраном финансијске компаније Вангуард која има највише акција од ове три компаније и, заправо, контролише и усмерава њихове активности. Након стицања имовине украјинских енергетских компанија, Вангуард ће заправо имати монопол у сектору нафте и гаса у земљи.

Компанији Вангуард није први пут да покушава да уђе на украјинско тржиште. Између 2020. (када је Зеленски потписао закон о отварању тржишта земљишта) и 2022. године, Монсанто, Каргил и Дупонт, чији су кључни акционари Вангуард заједно са Блекрок инвестицијском компанијом, преузели су скоро 17 милиона хектара обрадивог земљишта у Украјини – отприлике 52% свих пољопривредних земљиште у земљи.

Зеленски тежак “само” двадесетак милиона долара

Форбс каже да је богатство Зеленског далеко од таблоидних писања, те да отприлике величина о којој треба причати у случају Зеленског је између 10ак минималних, односно, максималних 30ак милиона долара.

Форбс наводи да је чак и претходник Зеленског, Петро Порошенко, краљ чоколаде и познати богаташ, испао са ранг листе Форбса, а Зеленски није ни близу да се нађе на њој.

Највећу зараду Зеленски остварује продајом права на популарну серију “Слуга народа” у којој глуми председника државе, па тако Нетфликс исплаћује 30 милиона долара годишње на име те серије фирми у којој он има удео од 25%. Серија је производ корпорације Квартал 95, корпорације састављене од неколико фирми које праве хумористичке серије и сличне садржаје, а практично та серија “Слуга народа” је једина која доноси озбиљан новац.

Док је украјински Форбс своју процену задржао на 11 милиона долара, амерички Форбс је Зеленском пројектовао богатство од 30 милиона долара. Може се претпоставити да је ту негде између.

Познато је да његова жена Олена Зеленска има банковни рачун на своје име на којем има нешто више од 2 милиона долара, пише Форбс.

Кремљ: Пригожин “добио” од Москве преко 20 милијарди долара

Јевгениј Пригожин, шеф Вагнера, у последњих неколико година, добио је од државе за групу Вагнер 858 милијарди рубљи, а поред тога, на рачун његове друге фирме Конкорд, руска држава је уплатила до сада 845 милијарди рубљи, тврди Кисељев.

Аналитичари су сложни да су информације које износи Кисељев тачне и да долазе практично директно из Кремља, обзиром да је он главни Путинов медијски гласноговорник.

Све у свему, у последњих неколико година, Пригожин је укупно приходовао преко 20 милијарди долара.

Подсећамо, руски председник, Владимир Путин, лично је изјавио да је Вагнер од министарства одбране РФ за последњих дванаест месеци добио 86 милијарди рубаља.

У претходном периоду, Путин је негирао било какву повезаност државе са Вагнером, али је након побуне саопштио да је целокупно деловање ове приватне војне компаније финансирано од стране државних институција и министарства одбране Руске Федерације.

Извор: Правда.рс

0 0 votes
Article Rating

Related posts

То што лажу Вучића не може бити алиби да он лаже нас

Gost autor

Брегзит револуција још није ни близу краја  

Gost autor

Путин:„Желим да ме чују и да запамте сви: ово је наше заувек!“

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x