Епископ Иринеј: Хомосексуално понашање је неприхватљиво

Поводом најаве доношења Закона о признавању истополних партнерстава

 

  • Став Српске православне цркве о признавању истополних партнерстава је негативан да не може бити негативнији

 

  • Године 2009. одлучно сте се борили да Закон о забрани дискриминације не буде повод за дискриминацију моралне већине у Србији, чији су ставови опредељени вековним хришћанским етосом. Сада нам министарка за дијалог Гордана Чомић најављује закон о признавању истополних партнерстава. Какав је став СПЦ о том питању?

На ово питање недељника „Печат“ Епископ Бачки Иринеј дао је следећи одговор:

„Став Српске Православне Цркве о том питању исти је какав је увек био – негативан да не може бити негативнији. Тај став су 2009. године делиле, а сигурно и данас деле, и све остале традиционалне Цркве и верске заједнице у Србији – Римокатоличка Црква, Цркве Реформације, Исламска и Јеврејска заједница. Стога се усуђујем да и сада говорим не само у име своје Цркве него и у име свих који у Бога верују јер добро знам да о питању светиње брака и породице сви поштујемо исте Божје заповести и исте етичке вредности.

Грб Српске православне цркве
Човек је од Бога створен као муж и жена, као брачна заједница, као породица, а не као „двојица тата” или „две маме”

Наш став је следећи: човек је од Бога створен као муж и жена, као брачна заједница, као породица, а не као „двојица тата” или „две маме”. По овој ствари исто је учење Библије и Корана. Хомосексуално понашање је неприхватљиво и за Јевреје, и за хришћане, и за муслимане, али садашње време и давно прошло време нису исто време, тако да данас нико и нигде у културном свету не каменује хомосексуалце. Ми се данас не мешамо ни у чији лични избор и приватни живот нити желимо да икоме буду ускраћена права и слобода воље, али не прихватамо наметање хомосексуалности одраслима и деци као равноправне „оријентације” и медијско, дириговано давање предности тој „оријентацији” над већинском, по мени природном и саморазумљивом.

Не прихватамо наметање хомосексуалности одраслима и деци као равноправне „оријентације”

Дошло се до тога да је геј-парада постала један од главних предуслова за чланство у Европској унији. Уверен сам да ни иницијатива госпође Гордане Чомић није њена идеја већ бриселска – и ина – директива. Ако је то, као и признање Косова и Метохије за посебну државу, услов или ултиматум, хвала им на свему – и на „отварању поглавља”, и на „имајућем бити” чланству, и на обећаним економским „бенефитима” (што бисмо ми старински, превазиђени, нересетовани Срби казали – предностима или добитком), и на обећаним „зјапећим висинама светле будућности” (Александар Зиновјев), и на свему осталом и још понечем!

Нека живи како ко хоће и нека ради шта ко хоће, али брак и „истополна заједница” нису исто. Једна ствар је признавати слободу и права члановима и чланицама таквих заједница, сасвим друга је прогласити их за еквивалент браку, а трећа – бесомучно их пропагирати.

Уосталом, нека наша држава организује референдум о овом питању!

………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Лавров: Епохалан тренутак у историји – води се битка за то како ће изгледати светски поредак

Prenosimo

Свет слеп и глув на српске жртве и вапаје у Сребреници

Prenosimo

Комунистичка памет сужавала је свест, ковидиотска ће проширивати  гробља

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x