Европски парламентарци оптужени за учешће у криминалној организацији, прању новца и корупцији

Ева Каили, потпредседница ЕП није била гадљива на скупоцене поклоне и поклоне у новцу

Европска унија погођена једним од највећих корупционашких скандала

  • Држава Катар поткупљивала високе европске званичнике
  • Ухапшени потпредседница Европског парламента Ева Kаили и још троје функционера ЕУ
  • Федерика Могерини поднела оставку у Одбору Борба против некажњивости“ („Fight Impunity“) 10. децембра, дан после првих хапшења окривљених 9. децембра

Хапшења бивших и садашњих чланова и запослених Европског парламента у оквиру истраге о наводним недозвољеним лобистичким активностима Kатара осветлила су један од највећих корупционашких скандала у срцу Европске уније због чега поједини посматрачи и европарламентарци позивају на “корените реформе” те институције, преноси Радио слободна Европа (РСЕ) писање светских медија.

Четири особе оптужене су у истрази због сумње за подмићивање у Европском парламенту док белгијски тужиоци сумњају да је заливска држава покушала да утиче на одлуке парламента донацијама новца или поклона, јавио је ББЦ.

Белгијски медији известили су да је реч о Kатару, чија влада негира било какву кривицу.

Белгијски тужилац је саопштио 11. децембра да су истражитељи сумњали да је заливска држава неколико месеци утицала на економске и политичке одлуке парламента, посебно циљајући на помоћнике, а истрага терети ухапшене за “учешће у криминалној организацији, прање новца и корупцију”.

Зграда седишта Европског парламента у Бриселу

Мада белгијске власти нису именовале оптужене, потпредседницу Европског парламента Еву Kаили је грчка социјалистичка партија Пасок лишила дужности у парламенту и чланства у странци.

У оквиру истраге о наводном подмићивању повезаним с Kатаром, власти у Белгији извршиле су опсежну операцију привођења и испитивања неколико особа, укључујући бивше и садашње чланове и запослене у Европском парламенту, написао је Њујорк тајмс уз оцену да је полицијска операција фокусирана на оно што би могао бити највећи скандал у историји Европског парламента.

Белгијска полиција је у детаљном саопштењу навела да је у рацијама на 16 локација у Бриселу и Старазбуру пронађен кофер са 600.000 евра у готовини, као и да је запленила компјутере и мобилне телефоне.

Каили је ухваћена са кесама у којима је било стотине хиљада евра

Белгијски званичник, који је тражио да не буде именован, казао је да је држава која је повезана с истрагом Kатар, додајући да истрага о могућим покушајима утицаја на економске и политичке одлуке Европског парламента траје најмање четири месеца и да су се могућа кривична дела догодила у том периоду, а потенцијално и раније.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Блокирана имовина потпредседнице ЕП Каили

Грчке власти замрзле су 12. децембра сву имовину потпредседнице Европског парламента (ЕП) Еве Kаили, након што је оптужена за корупцију, због њене наводне умијешаности у скандал с корупцијом повезан с Kатаром.

Предсједник грчке управе за борбу против прања новца Хараламбос Воурлиотис објаснио је да се та мјера односи и на њене рођаке и укључује “банковне рачуне, сефове, компаније и другу финансијску имовину”, преноси Франс пресс.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Званичник је рекао да су поред Kаили приведени њен партнер, Франческо Ђорђи, који ради као помоћник у Европском парламенту, Лука Висентини, недавно изабрани генерални секретар Међународне конфедерације синдиката и Пјер Антонио Панзери, бивши члан Европског парламента.

Лука Винсетини, ухапшени синдикалац, генерални секретар Међународне конфедерације синдиката

Скандал ће, указује Њујорк тајмс, вероватно посрамити катарску владу која је, између осталог, критикована због експлоатације радника миграната који су помогли у изградњи инфраструктуре за Светско првенство.

Званичник катарске владе рекао је да влада није упозната с детаљима европске истраге, као и да је држава деловала у складу с међународним законима и прописима.

Одлука о спровођењу операције хапшења у Бриселу у време када је Kатар домаћин Светског првенства одражава озбиљност истраге белгијских тужиоца о “криминалној организацији, корупцији и прању новца”, указује Тајмс.

Kаили је прошлог месеца на заседању Европског парламента, након састанка с катарским министром рада, описала Kатар као “предводника у радничким правима”.

Пјер Антонио Панзери, бивши члан Европског парламента, са рукама у торби пуној пара

Панзери, који је такођер приведен 9. децембра, био је члан Европског парламента 15 година до 2019, и у то време је председавао Подкомитетом за људска права.

Сада је на челу невладине организације “Борба против некажњивости“, чији је циљ “промовисање борбе против некажњивости у случају тешких кршења људских права и злочина против човечности”. Италијански медији су јавили да су у петак у близини Бергама приведене Панзеријева супруга и кћерка.

Иако је међу ухапшенима најзвучније име потпредседнице Европског парламента, случај се такође врти око невладине организације која је, донедавно, међу члановима одбора убрајала неке од најистакнутијих личности европске левичарске политике, указује Политико.

Kаилин партнер, Франческо Ђорђи, саветник је за регион Блиског истока и северну Африке у Европском парламенту, оснивач је невладине организације “Фигхт Импунитy”.

И Федерика Могерини, доскорашња шефица за спољне послове ЕУ,  је била у близини афере где је снажно мирисао огроман новац, а поднела је оставку Одбору „Борба против некажњивости“ доста касно, кад је афера букнула (сада ректорка Европског колеџа)

Поједини италијански медији су такођер јавили да је у оквиру акције белгијских власти у Италији приведен и Николо Фига Таламанка, Генерали директор друге невладине организације, “Нема мира без правде“, која је фокусирана на међународно кривично правосуђе, људска права и промовисање демократије на Блиском истоку и северу Африке.

Неки од почасних чланова Одбора „Борба против некажњивости“  („Fight Impunity“) су бивша висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини, бивши француски премијер Бернар Kазнев и бивши европски комесар за миграције Димитрис Аврамопоулос, као и Ема Бонино, бивша либерална европарламентарка и министарка спољних послова Италије.

Шта ће предузети Роберта Метсола, председница Европског парламента (од јануара 2022.) против својих оптужених колега и земљака остаје да се види

Могерини је дала оставку на чланство у Одбору 10. Децембра (дан после хапшења оптужених), саопштио је портпарол Европског колеџа, где је Могерини сада ректорка.

Хапшења потпредседнице Европског парламента и четворо повезаних с истрагом о корупцији која укључује Kатар изазвало је позиве на “корениту реформу” у тој европској институцији, истиче агенција Франс прес.

Група Зелених у Европском парламенту позвала је на потпуну истрагу навода о подмићивању од стране Kатара нагласивши да је потребно ојачати правила Парламента “како се то не би поновило”.

Након што је објављена информација о хапшењима у Бриселу, председница Европског парламента Роберта Метсола “одлучила је да одмах суспендује сва овлашћења, дужности и задатке делегирани Еви Kаили у својству потпредседнице Европског парламента”, рекао је портпарол председнице парламента.

Kопредседник групе Зелених позвао је на парламентарну истрагу и рекао да ће његова група “гласати против визних олакшица за Kатар на овонедељном пленарном гласању”.

Европска комисија предложила је у априлу да се грађанима Kатара одобри кратки боравак без виза у блоку од 27 земаља под условом да имају биометријски пасош.

Линкови:

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-svet/172797-brisel-pogoden-jednim-od-najvecih-korupcionaskih-skandala

https://www.slobodnaevropa.org/a/istraga-afera-korupcija–evropski–parlament-/32172654.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

За Арбанасе и Запад спасоносно решење је да Србија призна независно Косово

Prenosimo

Корупција, плагијат и непотизам – сва три зла у академику Поповићу

Prenosimo

Скупштина Републике Србије није српска

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x