Документ из Вашингтона правно неважећи, без икакве међународне ваљаности

Поводом потписаног документа у Белој кући у САД

 

  • У документу се помињу разне теме, које немају никакве везе са међусобним односом између Србије и непризнате државе Косово и Метохија.
  • Зашто је у овом документу наведено да ће Србија преместити своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалем, кад се томе противи цео свет, а то стриктно забрањује и Резолуција УН 478. То треба да објасни председник Србије!
  • Документ нема никакву важност, ваљаност и међународни значај значај сем за потребе маркетнига председника САД у изборној кампањи и за потребе спин и маркетниг деловања председника Србије. Користи за Србију овде нема! И за остваривање скривених интереса америчких компанија у овом региону и експлоатацију енергететских извора.
У прилогу је текст Споразума из Вашингтона

 Пише: Јово Вукелић

Документ који су у Америци, у присуству председника САД, потписали 4. септембра председник Србије А. Вучић и А. Хоти, председник сепаратистичке “владе Косова”, којег Србија не признаје за државу, је као прво, правно неважећи међународни документ. Нема никаву снагу и ваљаност.

Посебно је питање, каква овлашћења у овом послу и потписивању има, по Уставу Србије, председник Србије? Где је на овом документу потпис српске владе, сем ако она као техничка влада нема никаква права и овлашћења да потписује и овакве документе. Зашто документ нису потписали представници две „владе“, председници две „државе“…

Трампова посла: довео их, искористио их и сад им се смеје

Ово је неки договор, споразум једне државе (Србије) и једне од ње непризнате територије (и од од стране УН) о регулисању, покушају уређења једног дела питања,уз присуство сведока – посредника САД и њених услуга.

Друго, овај документ, како истичу саме САД, држава Америка није потписала! Значи, САД нису потписници, него присутни сведоци ових договора, писма о намерама, разних иницијатива у њему…

Треће, у документу се помињу разне теме, које немају никакве везе са међусобним односом између Србије и непризнате “државе” Косово и Метохија.

Једно од њих је признање Косова од стране Израела. Какве везе има признање јужне српске покрајине од стране Изреаела са односима Србије и непризнатих српских власти. Зашто у документу онда нема и изјаве о признању државе Палестине од стране те нелегалне “државе” Косовo?

Помешане су и бабе и жабе у овом документу који ће најмање бити користан за Србију, као страну потписницу. Биће врло штетан!

Израел  неочекивано ућарио признање од Шиптара, а од Срба оно чему се није никако надао

Исто тако, зашто је у овом документу наведено да ће Србија преместити своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалем, кад се томе противи цео свет, а то стриктно забрањује и Резолуција УН 478? Зашто је Србија уопште пристала да се ова тема налази у овом документу који треба да регулише нека актуелна питања између Србије и њене покрајине? То треба да објасни председник Србије!

Зашто је Србија прихватила и потписала бављење темом 5Г опреме у овом документу кад он нема никакве везе са односима Србије са непризнатом “државом” Косовом?

Тако се у документу наводи да ће обе стране „забранити употребу 5Г опреме која потиче од непоузданих снабдевача. Тамо где таква опрема већ постоји, обе стране ће се благовремено посветити њеном уклањању и другим посредничким напорима“.

Невероватна одлука председника Србије на коју он нема никакво право, а сигурно штети односима Србије и Кине. Поквариће односе Србије и Кине.

Затим, још једна сулуда тема се налази на овом документу. То је тема ЛГБТ права. Па се наводи да ће „обе стране радити са 69 земаља које криминализују хомосексуалност како би их подстакле на декриминализацију“.

Штета: Била би тако срећна да је могла бити у Америци, ЛГБТ цвета…

Невероватна одлука председника Србије, имаће чиме да се похвали пред ЛГБТ Аном Брнабић… иако се тема не тиче Косова и Метохије. Требала је А. Брнабић да парафира овај део документа, али она није била у Америци?!

Још једна потенцијално врло штетна реченица, између осталог, се налази у овом документу. То је да ће “обе стране диверзификовати своје енергетско снабдевање“. Одакле одједном оваква реченица из чиста мира у овом документу то је тешко објаснити. Али, да она може да наруши питање снабдевања целог региона гасом и нафтом и угрожавање Турског тока, је евиденто, и да угрози српске интересе и односе са Русијом. Зашто је ово потписала Србија то би председник Вучић требало да објасни грађанима Србије.

Све у свему, да не би анализирали и све остале погубне делове овог накарадног документа може се закључити да је ово једна скаламерија од документа који нема никакву важност, ваљаност и међународни значај значај сем за потребе маркетнига председника САД у изборној кампањи и за потребе спин и маркетниг деловања председника Србије. Користи за Србију овде нема!

И за остваривање скривених интереса америчких компанија у овом региону и експлоатацију енергететских извора.

ИЗВОР: http://www.kmnovine.com/2020/09/DC.html

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Комплетан текст Споразума из Вашингтона

од 4. септембра 2020.

Приредио: Андреј Димитријевић

Четвртог септембра 2020. године у Белој кући у Вашингтону потписан је доцумент под називом “Економска нормализација” а потписници су били председник Србије Александар Вучић и премијер такозваног Kосова, Авдулах Хоти.

Документи су потписани после дводневних преговора у Вашингтону. Срспку делегацију предводио је Александар Вучић а у њој су такође били и директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић, министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Делегацију косовских Албанаца предводио је премијер Авдулах Хоти,

Објављујемо превод оба документа.

Економска нормализација

Србија [Београд] и Kосово [Приштина] сагласили су да ће напредовати у економској нормализацији пристајући на следеће:

• Обе стране ће применити споразум о аутопуту Београд-Приштина који је претходно потписан 14. фебруара 2020.

• Обе стране ће применити железнички споразум Београд-Приштина који је претходно потписан 14. фебруара 2020.

– Поред тога, обе стране ће се обавезати на заједничку студију изводљивости о опцијама за повезивање железничке инфраструктуре Београд-Приштина са луком на Јадрану.

• Kосово [Приштина] и Србија [Београд] сарађиваће са Америчком корпорацијом за међународно финансирање развоја и ЕKСИМ банком на меморандумима о разумевању ради операционализације следећег:

– Аутопут Мира

– Железничка веза између Приштине и Мердара

– Железничка веза између Ниша и Приштине

– Обезбеђивање финансија за подршку зајмова потребних за мала и средња предузећа

– Додатни билатерални пројекти.

– Стално присуство Америчке развојне агенције у Београду, Србија.

• Обе стране ће отворити и операционализовати објекат заједничког прелаза Мердаре.

• Обе стране ће се придружити „мини-шенгенској зони“, коју су Србија, Албанија и Северна Македонија најавиле у октобру 2019. године, и у потпуности искористити њене бенефиције.

• Обе стране ће међусобно признати дипломе и стручне уверења.

• Обе стране ће се сложити да сарађују са Министарством енергетике САД и другим одговарајућим правним лицима америчке владе на студији изводљивости за потребе дељења језера Газиводе/Ујмани као поузданог извора снабдевања водом и енергијом.

• Обе стране ће диверзификовати своје енергетске залихе.

• Обе стране ће забранити употребу 5Г опреме коју испоручују непоуздани добављачи у својим комуникационим мрежама. Тамо где је таква опрема већ присутна, обе стране се обавезују на благовремено уклањање и друге напоре за посредовање.

• Обе стране ће повећати авионски преглед путника, размену информација међусобно као и у оквиру шире америчке сарадње на Балкану и обавезаће се на технолошке надоградње за борбу против илегалних активности применом и операционализацијом система за проверу и информисање које обезбеђују САД, укључујући РИБЕ, АПИС, АТС-Г и СРТП.

• Обе стране се обавезују да ће штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујући обновљање међуверске комуникације, заштиту верских локалитета и спровођење судских одлука које се односе на Српску православну цркву, и наставак реституције јеврејске имовине без наследника из времена Холокауста.

• Обе стране се обавезују да ће убрзати напоре на проналажењу и идентификовању остатака несталих особа. Обе стране се обавезују да ће идентификовати и применити дугорочна, трајна решења за избеглице и интерно расељена лица. Обе стране се обавезују да ће утврдити контакт особу која ће предводити ове напоре у оквиру својих владиних министарстава и координисати између Београда и Приштине, и обезбедиће годишње ажурирање броја решених и нерешених случајева.

• Обе стране ће сарађивати са 69 земаља које криминализују хомосексуалност како би се заложиле за декриминализацију.

• Обе стране се обавезују да ће у целини одредити Хезболах као терористичку организацију и у потпуности спровести мере за ограничавање пословања и финансијских активности Хезболах у својим јурисдикцијама.

• Kосово [Приштина] ће се сложити да примени једногодишњи мораторијум којим се тражи ново чланство у међународним организацијама. Србија [Београд] сагласиће се са једногодишњим мораторијумом у кампањи за повлачење признања и уздржаће се од формалног или неформалног захтевања од било које нације или међународне организације да не призна Kосово [Приштину] као независну државу. Оба споразума о престанку ступају на снагу одмах.

Последње две тачке су различите за Београд и за Приштину.

У српској верзији последња тачка гласи:

• Србија [Београд] сагласна је да отвори представништво Привредне коморе Србије и државну канцеларију у Јерусалиму 20. септембра 2020. и пресели своју амбасаду у Јерусалим до 1. јула 2021. године.

У верзији коју су потписали косовски Албанци, стоји:

• Kосово [Приштина] и Израел се слажу да се међусобно признају.

…………………..

Извор: https://medium.com/@SvedokOnline/dokument-kompletan-tekst-ekonomskog-sporazuma-iz-va%C5%A1ingtona-od-4-septembra-2020-2b3b789cbee7

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Одбјегли „филозоф“ Светозар Маровић: Нисам тамо, кад сам овамо

Prenosimo

Фашисти су на најсвирепије начине убили 1943. године у Пиви више од 1.200 жена, дјеце и невиних људи

Prenosimo

Вучићева обећања пензионерима – лудом радовање

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x