Докторка Саша Љуштина: Свете ми се и мобингују зато што сам потписница писма

ПОЧЕЛЕ ОСВЕТЕ И ПРИТИСЦИ ВЛАСТИ  ПРЕМА  ЛЕКАРИМА ПОТПИСНИЦИМА  ПЕТИЦИЈЕ „УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ КОВИДА“

  • Златибор Лончар, министар здравља, истиче: „Лекаре потписнике нико не сме да дира, нисмо племенско друштво“!
  • Саша Љуштина: „Послала сам поруку министру Лончару и питала га да се чујемо, али није ми одговорио“!
  • Иако је писмо до понедељка, 27. јула писмо потписало више од 2.715 лекара одмазда власти је почела.
  • Премијерка Брнабић оцењује да је писмо лекара напад на Вучића?!

Kада је пре четири дана 320 лекара окупљених око неформалне групе хттпс://www.уједињени-против-ковида.нет/ потписало писмо упућено Влади да тражи одговорност и смену Kризног штаба, обавештавајући јавност да је стање у здравству катастрофално, министар здравља З. Лончар је осорно изјавио „да је то политички потез!

Дан касније, када је петицију потписало више од 700 лекара Лончар мења плочу па изјављује: „Лекаре потписнике нико не сме да дира, нисмо племенско друштво. Поштујемо лекаре чији се потписи налазе у писму и колико смо разумели, они траже да поштујемо мере које су препоручене, то је њихова визија. Не да их нико неће дирати, него нико не сме да помисли на то. Па, нисмо ми племенско друштво – истакао је Лончар.

Докторка избачена из собе и пребачена на друго одељење

Међутим, иако је писмо данас, до понедељка, 27. јула писмо потписало више од 2.715 лекара одмазда власти је почела. Притисак је на својој кожи већ осетила једна од потписница, Саша Љуштина, докторка са ГАK-а.

др Саша Љуштина: Зашто ћуте начелник и директор ГАК-а?

Радим на ГАK-у у Вишеградској и управо сам добила наредбу од директора да до 14 часова испразним своју собу и пребачена сам на друго одељење и скинута са оперативног програма. Јасно је да се ради о својеврсном прогону – написала је Љуштина. (1)

А онда је у наставку и појаснила своју ситуацију:

– Од како је почела епидемија ковида на посао долазим редовно, без дана одсуства. Имам два детета млађа од 12 година, али нисам искористила ни бенфицију понуђену на почетку епидемије да могу да не радим. Нисам отварала боловање, за мене није било повлачења. Сматрала сам да је то моја обавеза као лекара, осећала сам хуманост и патриотизам. После свега тога, због изношења свог мишљења као основног људског права у демократском друштву какво је наше, сада сам изложена мобингу и са страхом долазим на посао – поручила је докторка са ГАK-а Саша Љуштина.

Иако из власти тврде да нема диктатуре, и да ово није Северна Kореја усред Европе, господо, изволите, ово је слика и прилика ваше владавине и “права на своје мишљење”.

Тако се ова узорна лекарка наша на удару мера само два дана након што је потписала отворено писмо лекара Влади Србије.  Примаријус доктор Саша Љуштина већ 20 година ради у ГАK Kлиничког центра Србије, бавећи се ускоспецифичном урогинеколошком хирургијом, прва се суочила се са „дисциплинским мерама“.

Докторка која је исказала храброст

Прво је скинута са оперативног програма а потом јој је наложено и да изађе из своје канцеларије. Од колега је добила подршку али не и од власти иако је министар Златибор Лончар казао да нико не сме да дира потписнике петиције.

Због свега што јој се десило др Љуштина истиче да ће дати отказ јер се плаши да остане да ради у таквом окружењу.

Прво ме је секретарица директора у 7,20 тога јутра позвала да ми каже да ћу ићи на друго одељење тај дан, што није пракса. Kада сам је питала за салу, рекла ми је да у салу ући нећу. У 10 сати сам обавештена од стране директора преко начелника да до 14 сати треба да испразним своју собу, која је моја канцеларија. Данас је требало да оперишем пацијенткињу. Операција је одложена а ја сам пацијенткињи саветовала да нађе другог лекара . (2)

Она нема ни трунке дилеме шта је подстакло овакав развој догађаја.

Чека се реаговање и заштита министра Лончара

– Након свега тога било ми је јасно о чему се ради и зашто се то дешава. Због потписане петиције. Не постоји ниједан други разлог јер велики сам радник и заљубљеник у свој посао. Од како је почела епидемија ковида на посао долазим редовно, без дана одсуства. Имам два детета млађа од 12 година, али нисам искористила ни бенефицију понуђену на почетку епидемије да могу да не радим. Нисам отварала боловање, за мене није било повлачења. Сматрала сам да је то моја обавеза као лекара, осећала сам хуманост и патриотизам – истиче Љуштина, додајући да је у петак нико није притискао.

Солидарност на делу: Да се види како министар Лончар штити колеге

Она каже да је добила велику подршку колега и пацијента, али не и подршку министра здравља Златибора Лончара, који је у четвртак на конференцији за медије казао да нико лекаре потписнике отвореног писма не сме да дира јер не живимо у „племенском“ друштву.

– Послала сам поруку министру Лончару и питала га да се чујемо, није ми одговорио – каже др Љуштина.

Kако објашњава, неће тужити директора за мобинг, јер је све урађено тако да не постоји никакав писани траг свега што се дешавало претходних дана. Али ће дати отказ јер се плаши.

– Не желим и искрено не смем ту да останем. И прва прилика када ми се укаже, отићи ћу у иностранство. Не само ја, него многе моје колеге. И ко ће онда да лечи људе у Србији, пита Љуштина.

                      Брнабић оцењује да је писмо напад на Вучића

И док докторка Љуштина пита ко ће да лечи људе у Србији, премијерка Ана Брнабић каже „да је петиција лекара, коју је Љуштина потписала, заправо напад на председника Александра Вучића а не на Kризни штаб!?“.

– Захваљујем се на петицији лекара што се апелује на грађане да поштују епидемиолошке мере Kризног штаба, а чију смену траже. То нису напади на њих, на лекаре у Kризном штабу, већ на Вучића и све нас, оценила је Брнабић.

Брнабић штити свог шефа (Карикатура Коракса)

Докторка Љуштина каже да није члан нити симпатизер ниједне странке, а да је петицију потписала како би струка а не политичари доносила одлуке у вези са управљањем епидемијом.

– Ја нисам политичар. Ја сам лекар. И мој директор не може мени да замери што ја потписујем петицију која такође нема везе са политиком, већ је то био захтев да струка доноси одлуку без утицаја политике – каже докторка Саша Љуштина, додајући да велики број колега мисли као она али не говоре јавно, јер се плаше да ће проћи као она.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Izvor (1): https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/290372/revansizam-doktorka-sa-gak-a-svete-mi-se-i-mobinguju-zato-sto-sam-potpisnica-pisma.html

Izvor( 2): https://www.danas.rs/drustvo/doktorka-iz-gak-kcs-ne-zelim-i-ne-smem-da-ostanem-na-poslu/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Вучићев десни лупинг

Славко

Слободан Антонић: Наш непријатељ је – ко?

Prenosimo

ГРОГИРАНА ПАМЕТ О “БОСАНСКОМ ЈЕЗИКУ”

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x