Дневно и до 200 случајева насилног враћања миграната у Србију

Поражавајући поступци према мигрантима у целој Европи и региону

 

  • Уз физичко насиље, често је било присутно и психичко насиље у виду вређања, застрашивања виком, хушкањем паса, показивањем и уперивањем ватреног оружја у избегле, пуцањем из ватреног оружја у ваздух, наводи невладина организација Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила (АПЦ)
  • Уочава се пораст броја деце арапског порекла узраста од шест до 12 година која путују без родитеља, са одраслима који се представљају као њихови рођаци или старија браћа
  • Често је одузимање и уништавање личне имовине, најчешће одузимање и уништавање мобилних телефона, одузимање новца, уништавање хране, одеће и обуће.

Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила (АПЦ) оценио је данас да се из земаља Европске уније на територију Србије дневно насилно врати најмање око 200 миграната и навео да су само службеници те организације у првој половини године забележили 527 таквих случајева из Мађарске, Хрватске и Румуније.

“Свака особа са којом су наши службеници разговарали је макар једном била враћена у Србију, док је већина имала то искуство у просеку два пута. Мањи број њих 10 до 15, а највећи број пушбекова (насилних враћања) који је је једна особа доживела је чак 30 пута”, наведено је у извештају АПЦ.

Сукоби полиције са мигрантима су брутални и сурови
Шамарање, ударање пендрецима, шутирање и гажење миграната

Мигранти су као вид насиља граничних органа Мађарске, Хрватске и Румуније најчешће пријављивали шамарање, ударање песницама и пендрецима по екстремитетима и леђима, шутирање и гажење. У појединим случајевима пријављено је и коришћење других предмета током наношења физичких повреда, као што су дебеле гране, бичеви, батине и друго.

“Уз физичко насиље, често је било присутно и психичко насиље у виду вређања, застрашивања виком, хушкањем паса, показивањем и уперивањем ватреног оружја у избегле, пуцањем из ватреног оружја у ваздух”, наводи АПЦ. У тој организацији кажу и да је било случајева у којима су мигранте припадници граничних органа присиљавали да клече, чуче, или леже на стомаку у води по више сати и без померања, да су им скидали и уништавали одећу и обућу, па их приморавали да се врате у Србију само у доњем вешу и боси.

Потресне сцене су честе на државним границама широм Европе

Та невладина организација је додала да је одузимање и уништавање личне имовине најчешће укључивало одузимање и уништавање мобилних телефона, одузимање новца, уништавање хране, одеће и обуће.

Извршни директор АПЦ Радош Ђуровић навео је да је до 50 одсто од укупног броја избеглих на северу Србије боравило ван и око прихватних центара, најчешће у шумама и неформалним насељима, као и у напуштеним кућама.
Ђуровић је рекао да се Сомбор издвојио као главна тачка окупљања за избеглице, углавном арапског порекла.

Избеглице из Азије и арапских земаља
Много избеглица доживљава физичке повреде, глад и болести у току мигрирања у земље ЕУ

У прихватном центру, приватном смештају, као и шаторима око прихватног центра и шуми поред кампа, процењује се да дневно борави и до 1.500 људи.
“У јуну 2021. године уочава се пораст броја деце арапског порекла узраста од шест до 12 година која путују без родитеља, са одраслима који се представљају као њихови рођаци или старија браћа, а која бораве у шаторима испред ограде прихватног центра у Сомбору, у који им није дозвољено да уђу”, додао је он.
Процењује се да је у првој половини године дневно и више од 300 људи прелазило границу са Мађарском, а да је дневно насилно враћано у Србију и до 250 људи. У просеку се дневно у граничном појасу са Мађарском налази око 1.000 људи који покушавају да пређу границу, на укупно 11 локација од Сомбора до Мајдана.

“Процењује се да је дневно минимум 50 људи покушавало да пређе границу са Румунијом, потом чекајући и по неколико дана прилику да пређу даље у Мађарску, а има дана када је и до 100 људи било насилно враћано назад у Србију. Процењује се да је у првој половини године између 300 и 400 људи активно покушавало дневно да пређе границу са Хрватском на више од пет локација дуж границе, а да је некада из Хрватске у Србију било дневно враћано и до 100 људи”, додаје се у извештају.

https://beta.rs/vesti/drustvo-migranti/156139-apc-dnevno-i-do-200-slucajeva-nasilnog-vracanja-migranata-u-srbiju

0 0 votes
Article Rating

Related posts

ЧЕТВРТИ РАЈХ НАСТУПА – И НЕМЦИ СУ У КОЛОНИ

Prenosimo

Докле ће САНУ срамотити српско име

Gost autor

Др Питер МекКала: Не примењује се успешан начин лечења, а форсира се вакцинација која не даје очекиван резултат

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x