Да се зна!

Шта пише у Декларацији из Тиране коју је у име Србије потписао Вучић?

 • Уверени смо да је руски агресивни рат пуног размера против Украјине показао критичну потребу и кључну важност уједињене и снажне Европе
 • У потпуности подржавамо право Украјине да изабере сопствене безбедносне аранжмане. Савезници у НАТО-у и земље кандидати похваљују кораке предузете ка њеном будућем чланству у НАТО

Учесници Самита Украјине и Југоисточне Европе одржаног 28.2.2024. године у Тирани изгласали су Декларацију у којој се изражава подршка независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународно признатих граница од 1991. године.

Текст Декларације објављен је на сајту Владе Албаније. Текст Декларације преносимо у целости

„Ми, председница Вјоса Османи, председница Маја Санду, председник Јаков Милатовић, председник Стево Пендаровски, председник Александар Вучић, председник Володимир Зеленски, премијер Еди Рама, председница Савета министара Борјана Кришто, премијер Николај Денков, премијер Андреј Пленковић, премијер Џон-Марсел Чолаку, окупили смо се у Тирани 28. фебруара 2024. године и издали следећу декларацију:

 1. Руска ничим изазвана војна агресија на Украјину остаје највећа претња европској безбедности и међународном миру. Овај чин агресије је неприхватљив; то је флагрантно кршење међународног права, укључујући Повељу УН, и злочин против украјинског народа.
 2. Поновили смо нашу непоколебљиву подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународно признатих граница од 1991. године и остајемо посвећени пружању Украјине неопходну подршку за превладавање руског агресорског рата онолико дуго колико је потребно да би се постићи свеобухватан, праведан и трајан мир у складу са Повељом УН и на основу украјинске формуле мира.
 3. Позивамо целу међународну заједницу да снажно повећа подршку Украјини у њеној текућој борби за слободу, независност и територијални интегритет.
 4. Оштро осуђујемо намере Руске Федерације да одржи председничке изборе на привремено окупираним територијама Украјине, што представља очигледно кршење међународног права. Истичемо незакониту природу предстојећих избора у Аутономној Републици Крим и граду Севастопољу и на окупираним територијама Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области Украјине.
 5. Током данашњих разговора у Тирани, потврдили смо нашу солидарност са Украјином и њеним народом у њиховој херојској одбрани њихове слободе и наших заједничких вредности и изразили спремност да учествујемо у спровођењу Формуле мира председника Украјине Володимира Зеленског, која је у складу са са циљевима и принципима Повеље УН, и да учествује на инаугурационом Самиту мира, обезбеђујући најшире могуће међународно учешће у овом процесу.
 6. Уверени смо да је руски агресивни рат пуног размера против Украјине показао критичну потребу и кључну важност уједињене и снажне Европе способне да се суочи са глобалним изазовима за мир и просперитет наших народа. Нагласили смо да нас спајају заједничке европске вредности и визија њиховог даљег развоја у оквиру уједињене Европе.
 7. Поново смо потврдили нашу одлучност да интензивирамо заједничке напоре како бисмо осигурали даљи напредак и међусобну подршку ка чланству региона Западног Балкана, Украјине, Републике Молдавије и Грузије у Европској унији.
 8. У потпуности подржавамо право Украјине да изабере сопствене безбедносне аранжмане. Савезници у НАТО-у и земље кандидати похваљују кораке предузете ка њеном будућем чланству у НАТО-у и подржавају Украјину да постане чланица Алијансе чим то услови безбедности дозволе.
 9. Истакли смо нашу чврсту посвећеност да приведемо правди оне појединце одговорне за злочине агресије, злочине против човечности и друге злочине по међународном праву почињене у вези са агресорским ратом Русије против Украјине, кроз одговарајуће, поштене и независне истраге и кривично гоњење у националном или међународном нивоу, укључујући кроз рад Канцеларије главног тужиоца Украјине и Међународног кривичног суда како би се осигурало да се оптужбе за ратне злочине и друге међународне злочине у потпуности и поштено истраже независним, ефикасним и чврстим правним механизмима.
 10. Договорили смо се да сарађујемо и фокусирамо наше напоре на повратак незаконито и илегално депортоване и присилно пресељене украјинске деце.
 11. Обавезујемо се да ћемо побољшати наше напоре сарадње у борби против дезинформација, укључујући лажне наративе о рату, и да ћемо остати посвећени борби против хибридног ратовања и изазова сајбер безбједности, доприносећи стабилности и сигурности међународне заједнице.
 12. Данас смо у Тирани потврдили нашу солидарност и подршку Украјини, изразили своју посвећеност да учествујемо у послератном опоравку и обнови Украјине како бисмо омогућили украјинском народу да обнови своју земљу, ангажујући све релевантне партнере, укључујући приватне компаније и међународне финансијске институције, са циљем обезбеђивања финансијске подршке, инвестиција и знања потребних да би се обезбедила просперитетна будућност Украјине. Истичемо важност деминирања у ширем контексту опоравка Украјине, као кључног почетног корака ка безбедном повратку људи и обнављању привредних и пољопривредних активности.

Ми, пријатељи Украјине, потврђујемо наше чврсто уверење да ћемо само уједињењем моћи да повратимо праведан мир, стабилност и просперитет на европском континенту.

(Болдирање: Измеђуснаијаве)

Šta piše u Deklaraciji iz Tirane čiji je tekst menjan na Vučićev zahtev?

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Запад угасио два канала међународне руске телевизије

Prenosimo

Акадамија РАС: Властодршци продају нашу децу

Prenosimo

Министарским незналицама треба одузети право да одлучују о судбини српске науке и националне памети

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Илија Петровић
Илија Петровић
4 месеца раније

Кад се прича и пише о политици, ваља имати на уму не само ону поруку Николе Пашића да су “закони писани за наши противници”, већ и уобичајену праксу ововремене западне фашикратије да једно јавно исказује, друго потписује (или обрнуто), а треће ради У овде датом тексту “болдирано” (зацрњено) је подоста реченица или реченичних делова, а пропуштено је, ко зна због чега, да се то учини и са понајважнијим ставом исказаним у тачки другој: “2. Поновили смо нашу непоколебљиву подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународно признатих граница од 1991. године”. Многе од “мисли” садржаних у тиранској… Учитај још »

Илија Петровић
Илија Петровић
4 месеца раније

Мали грешак!
Написах “Капитал” – требало је КОМУНИСТИЧКИ МАНИФЕСТ.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x