Image default

Гугл зна где сте чак и кад искључите опцију за праћење

Све што гледате на интернету гледа са вама и Гугл

Скоро потпуна контрола грађана од светских технолошких компанија

  • Државни тужилац Аризоне подне тужбу против „Гугла“ због насилног контролисања кретања грађана
  • Потпуно нарушавање приватности од стране „Гугла“ је кривично дело
  • Слаби изгледи да се овавакве злоупотребе „Гугла“ према својим корисницима зауставе

Гугл“ је прикупљао податке о корисницима чак и када они искључе опције за праћење локације, а званичници и инжењери те компаније знали су да је корисницима мобилних телефона намерно отежано да задрже приватним податке о својој локацији, наводи се у тужби коју је поднео државни тужилац Аризоне.

То је откривено у новим документима који су приложени уз тужбу, објавио је „Бизнис инсајдер“.

И поред бројних казни за малверзације, злоупотребе приватности и коришћење приватних података Гугл и даље крши основна људска права

„Гугл“ је, према наводима тужбе, намерно покушао да сакрије опције подешавање приватности, а чак и када су неке биле искључене, бележио је локацију корисника. Такође, из „Гугла“ су извршили притисак на компанију „Ел-џи“, али и на друге произвођаче телефона, да сакрију лако доступне опције за искључивање праћења локације.

Како стати на пут модерном силеџијству великих технолошких компанија

Џек Менцел, бивши потпредседник компаније задужен за „Гугл мапе“, посведочио је да је једини начин да „Гугл“ не сазна локацију куће и посла корисника био тај да корисник намерно унесе другу локацију од оне на којој живи и ради и тако завара „Гугл“.

Према овим документима, Џен Чај, менаџер „Гугла“ задужен за локације, није знао какав је међусобан однос комплексних подешавања приватности те компаније.

Траје Орвеловска контрола Гугла над својим корисницима

Ни „Гугл“ ни „Ел-џи“ нису одговорили „Бизнис инсајдеру“ на питања о овој теми.

Државни тужилац Аризоне поднео је прошле године тужбу против „Гугла“, тврдећи да је та компанија прикупљала податке о локацији корисника чак и када су они одбили да је поделе.

Поступајући судија наложио је да се ова документа објаве на захтев две компаније, „Диџитал контент некст“ и „Њуз медија алајанс“, које су тврдиле да је у јавном интересу да се сазна како „Гугл“ користи своје правне ресурсе да би спречио надзор над својим механизмима за прикупљање података.

„Гугл“ користи неколико различитих канала да би прикупио податке о локацији корисника, наводи се у документима, укључујући вај-фај, чак и апликације трећих страна које нису повезане са „Гуглом“, приморавајући кориснике да деле своје податке како би им апликације радиле, а у неким случајевима како би уопште могли да се прикључе на вај-фај.

Чим уђете у стан или кућу гледа вас Гугл

„Не постоји начин да некој апликацији дате податке о својој локацији, а да је „Гугл“ не сазна“, рекао је један од запослених у „Гуглу“, чије се речи цитирају у документима.

Када је „Гугл“ тестирао верзију Андроид оперативног система која је олакшала приступ подешавањима приватности, то је виђено као „проблем“ у „Гуглу“, наводи се у документима. Како би решио тај „проблем“, „Гугл“ је та подешавања сакрио тако да их је тешко наћи. То што ради „Гугл“ су кривична дела, оцењују многи аналитичари.

„Гугл“ је покушао да убеди произвођаче паметних телефона да сакрију подешавања локације „кроз активно погрешно приказивање и/или кроз потискивање и изостављање чињеница“ и кроз податке да корисници користе те поставке „како би задовољили забринутост произвођача за приватност“, наводи се у тужби.

Линк

https://rs.sputniknews.com/svet/202105301125487226-gugl-zna-gde-ste-cak-i-kad-iskljucite-opciju-za-pracenje-podneta-tuzba/

……………………………..

Подели:

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Хвалоспеви Бандери довели Мелника до унапређења у заменика шефа украјинске дипломатије

Prenosimo

Слободан Антонић: Наш непријатељ је – ко?

Prenosimo

Степић: У случају неуспеха Русија може бити и сама распарчана неким новим границама

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x