Главни узрок спора непокретање кривичне пријаве против Вучића

Настављају се оставке и одласци из Покрета за одбрану Косова и Метохије

После недавног одласка косовског Србина др Марка К. Јакшића из Покрета за одбрану Косова и Метохије то је учинила и мр Драгана Трифковић, чланица Покрета, али осипање се не прекида, јер су протеклих дана оставке дали и Славиша Ристић и историчар Дејан Мировић…
Код свих њих је заједничко незадовољство што Покрет није прихватио предлог косовско-метохијских Срба из Народног покрета „Отаџбина“ и поднео кривичну пријаву против председника Србије Александра Вучића због дела националне велеиздаје. То сви наводе као главни разлог напуштања тек основаног Покрета за одбрану Косова и Метохије, у својим писмима Милошу Ковићу, заступнику Покрета, који је одбијање подношења пријаве оправдавао њеном „нецелисходношћу“.

Вучић је починио дело националне велеиздаје

  • Само прихватање издајничког Бриселског споразума је довољан разлог за кривичну одговорност
  • Ристић – Ковићу: Пропустили сте прилику и да се оградите од изјаве Милоша Јовановића да подржава батињање српских студената на недавним протестима

Косовска Митровица, 29. јула 2020. године

Пише: Славиша Ристић, Председник Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

Уважени професоре,

Непријатно ме је изненадила Ваша одлука и одлука председништва Покрета да се против Председника Србије Александра Вучића не подноси кривична пријава због дела националне велеиздаје. Објашњење за ову одлуку није много убедљиво имајући у виду да је Председник Србије сепаратистима у Приштини предао институције државе Србије као што су судство, полиција, телекомникације, катастар, електроенергетски систем као и све локалне самоуправе на простору КиМ. Не мора човек да буде правник а најмање декан или професор правног факултета па да не примети да је сваки овај чин дело националне велеиздаје.

Наиме, чак и да за тренутак занемаримо све Вучићеве антиуставне потезе када је у питању Косово и Метохија, само прихватање издајничког Бриселског споразума је довољан разлог за кривичну одговорност Александра Вучића. Верујем да је и Вама јасно да је једна од највећих последица тзв.Бриселског споразума изопштавање држављана Републике Србије са простора Косова и Метохије из уставно-правног поретка државе Србије тиме што им је ускраћено право да бирају своје локалне органе власти на српским изборима.

Подсетићу Вас да је Александар Вучић под претњом силе уз помоћ својих криминалних структура натерао Србе да изађу на сепаратистичке изборе.Морате признати да се не може одбранити јужна српска покрајина штитећи лик и дело Александра Вучића.

Чак и да за тренутак занемаримо све Вучићеве антиуставне потезе када је у питању Косово и Метохија, већ само прихватање издајничког Бриселског споразума је довољан разлог за кривичну одговорност

Морам да Вам признам да ме Ваше именовање за заступника Покрета није одушевило.Ово из разлога јер Ви сте низ година и доскора били председник политичког савета Демократске странке Србије чија се политика задњих година заснивала на колаборацији са Српском напредном странком.ДСС је у више од 20 општина била у власти са актуелним режимом.Не може се, примера ради, пре подне делити пословни простор са напредњацима на Вождовцу или на Врачару као и разне функције у општинским и градским органима, а после подне од тих истих напредњака бранити Косово и Метохијa.

Ви сте низ година и доскора били председник политичког савета Демократске странке Србије чија се политика задњих година заснивала на колаборацији са Српском напредном странком

Уосталом, позив Александра Вучића српским судијама на Косову и Метохији да положе заклетву пред ратним злочинцем Хашимом Тачијем у складу са уставом самопроглашене репубике Косово није наишао на осуду ни Вас ни ДСС-а чији сте Ви били преседник политичког савета.

И. Дачић потписује, под надзором К. Ештон, Бриселски споразум априла 2013. у Бриселу, као председник Владе Србије

Нажалост, морам да приметим да сте се и Ви лично слично понашали.Подсетићу Вас на Ваше именовање за председника Управног одбора Историјског музеја Србије од стране Владе Републике Србије чији је председник у то време био Александар Вучић. Именовани сте решењем број 119-5407/2014 од 13.06.2014.године (Службени гласник РС бр. 62/14). чију копију Вам достављам у прилогу.

Питам се који су мотиви за прихватање ове понуде од стране Александра Вучића годину дана након што је он прихватио издајнички Бриселски споразум.Не може се у исто време бити и владин чиновник и борити се против издајничког деловања актуелног режима.

Ваш одлазак са места председника политичког савета на заједничкој конференцији са председником странке Милошем Јовановићем уз образложење да идете на нову функцију помало личи на то да Покрет за одбрану Косова и Метохије постаје филијала ДСС-а.

Успут, чини ми се, да сте у складу са педагошким захтевима као универзитетски професор на истој конференцији пропустили прилику да се оградите од изјаве Милоша Јовановића да подржава батињање српских студената.

Чини ми се да сте у складу са педагошким захтевима као универзитетски професор на истој конференцији пропустили прилику да се оградите од изјаве Милоша Јовановића да подржава батињање српских студената

Са друге стране, у деловању Покрета значајан акценат је дат на формирање општинских одбора.У времену када се решава судбина Косова и Метохије чини се да има много важнијих ствари од конституисања општинских одбора.Многи ће да помисле да на тај начин Покрет подсећа на политичку странку и да се спрема за предстојеће председничке изборе.

Због свега предоченог, желим да Вас обавестим да себе не сматрам више чланом вашег Покрета за одбрану Косова и Метохије. Ја лично ћу у оквиру Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ у границама својих могућности наставити борбу за очување Косова и Метохије у оквиру Републике Србије.

На крају још да Вам кажем да нисте џентлменски поступили према до јуче чланици Покрета Драгани Трифковић, ни Ви ни господин Часлав Копривица. Али то препуштам Вашој савести.

Очекујем да на ово моје писмо нећете одговарати, јер сматрам да би свака даља расправа била беспредметна а намјамање би користила напорима за очување Косова и Метохије.

  *      *     *     *       *
Дејан Мировић Председништву Покрета за одбрану Косова и Метохије

Не разумем зашто кривична пријава против Вучића није поднета 

  • Молим вас да ме избришете из чланства Покрета за одбрану КиМ.
  • Неосновано одбацивање предлога за подношење кривичне пријаве против Вучића је главни разлог за мој одлазак

 

  • Одлазак угледних чланова и мојих пријатеља др Марка Јакшића, Славише Ристића и Драгане Трифковић је свакако утицао на моју одлуку, јер су у питању доказани борци за српско КиМ

Београд, 3. август

Пише: проф. др Дејан Мировић

 Уважене колеге,

Молим вас да ме избришете из чланства Покрета за одбрану КиМ.

Поводом питања подношења кривичне пријаве против Александра Вучића, човека који је најзаслужнији за de facto стварање Велике Албаније, у Председништву Покрета и целокупном Покрету постојали су различити ставови.Већину у Председништву Покрета је добио став да не треба подносити кривичну пријаву против Александра Вучића.

Остао сам у мањини што ми није први пут и што, само по себи, не би био разлог за напуштање Покрета. Међутим, као обичан члан Покрета и правник и даље не разумем зашто кривична пријава, правно основана и добро написана, није била поднета. Нећу понављати бројне аргументе за овакав став које сам већ изнео у нашој преписци.

Осим правних, не постоје ни политички разлози за неподношење пријаве.Мило Ђукановић, савезник и политички близанац Вучића, је у интервју за ТВ Прва од 29.7.2020.изјавио да кривичне пријаве против њега, ипак, доводе до притисака на тужилаштво и до озбиљног страха за будућу каријеру запослених у правосуђу. Опозициони медији који прате подношење кривичне пријаве могу довести до другачијег одлучивања у правосуђу,  износи црногорски председник.

Тврдња да се нису стекле околности за подношење кривичне пријаве против Вучића је уверљива колико и нада да ће Вучић и његов дворски правник Селаковић, после 8 година вођења ЛДП политике,  постати патриоте које се боре за КиМ.

Белег за сва времена: Преговарачи Бриселског споразума из 2013. са К. Ештон у Бриселу

Одлазак угледних чланова и мојих пријатеља др Марка Јакшића, Славише Ристића и Драгане Трифковић је свакако утицао на моју одлуку, јер су у питању доказани борци за српско КиМ и немам никакве сумње у њихове добре намере.Ипак, чињеница да и у Покрету за одбрану КиМ имам много пријатеља указује да је неосновано одбацивање предлога за подношење кривичне пријаве против Вучића главни разлог за мој одлазак.

Коначно, поводом тврдњи да се ради о некаквом тајном плану за разбијање Покрета истичем да са таквим плановима нисам упознат и да немам партијско политичке амбиције.

…………..

Извори:

http://www.nspm.rs/polemike/zastupniku-pokreta-za-odbranu-kim-prof.-dr-milosu-kovicu-vec-samo-prihvatanje-izdajnickog-briselskog-sporazuma-je-dovoljan-razlog-za-krivicnu-odgovornost-aleksandra-vucica.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/zasto-nije-podneta-krivicna-prijava-protiv-aleksandra-vucica-molim-vas-da-me-izbrisete-iz-clanstva-pokreta-za-odbranu-kim.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Неуставан и штетан закон о ћирилици

Gost autor

Велика и озбиљна обмана грађана Србије

Јово

Пентагон финансираo биолошке пројекате у Украјини

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x