Вучић скривао документа од јавности и давао дозволе Рио Тинту

 А. Вучић показује стара и неважна документа, а крије нова и кључна у вези Рио Тинта

Председник Србије и Влада Србије исказују непрекидно велику спремност да обезбеде све неопходне дозволе за рад рудника литијума у Јадру

  • Вучић је избегао да покаже решења Рио Тинту која су издата у време његове власти, а којих је и те како било и која су кључна у припреми за отварање рудника.
  • Пребацивање одговорности за отварање рудника на раније власти, пре 2012, је неубедљиво и нетачно

Влада Србије, од 2013. године, издала је десетине решења којима се одобрава фирми “Рио Тинто” да врши геолошка истраживања на подручју лозничког краја. Иако председник Србије Александар Вучић тврди да су кључни документи потписани пре његовог доласка на чело државе и да је одлуком бившег режима угрожен интегритет земљишта, “јер се бушило”, документа Владе, до којих је дошла “Нова”, демантују шефа државе и показују да је његова власт и те како излазила у сусрет овој мулитнационалној компанији.

Председник Србије недавно је одржао ванредну конференцију за медије због текста у новинама “Нова”, а у ком је објављен садржај Меморандума о разумевању између Владе Србије и компаније “Рио Тинто”. У поменутом меморандуму српска власт је изразила спремност да обезбеди све неопходне дозволе за руднике и прераду руде јадарит у литијум.

 Све је потписивао у вези Рио Тинта штитећи њихове интересе: Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се 2017, у Влади Србије, са тадашњом министарком спољних послова Аустралије, Џули Бишоп
Вучић навија свом снагом за Рио Тинто и наговара их чак да пожуре са отварањем рудника, а никакви услови за то не постоје

Том приликом шеф српске државе показао је девет “спорних докумената”, који су, наводно, доказ како је бивша власт једина одговорна за проблеме на подручју Јадра.

Међутим, Вучић је избегао да покаже и решења која су издата у време његове власти, а којих је и те како било.

Документ број 1 – Бачевић дао одобрење за истраживање 2013. године

У периоду кад је Александар Вучић обављао функцију првог потпредседника, Влада Србије одобрила је предузећу „Рио Сава Еxплоратион д.о.о. Београд” одобрење за извођење детаљних геолошких истраживања бора и литујума на лежишту “Јадар” код Лознице.

“Обим и врсту предметних истраживања треба извести у свему према пројекту вишегодишњих примењених геолошких истраживања лежишта бора и литујума ‘Јадар’ – ИИИ фаза”, наводи се, између осталог, у документу, до ког је дошао наш лист, уз напомену да је рок важења овог решења до 31. 12. 2015.

Документ број 2 – Антић донео ново решење о продужетку истраживања

Почетком 2016. године, Влада Србије усвојила је ново решење којим се компанији “Рио Сава Еxплоратион д.о.о.“ одбрава наставак геолошких истраживања бора и литијума у лежишту “Јадар” код Лознице са роком важења од две године.

Након стављања парафа на ово решење, министар А. Антић је 2017. године потписао и Меморандум о разумевању са „Рио Тинтом“ у присуству тада новоизабране премијерке Ане Брнабић и извршног директора компаније „Рио Тинто Минералс Девелопемент Лимитед“ Сајмона Трота.

Марни Финлајсон, генерални менаџер Рио Саве, понашала се препотентно и надмено -као аустралијски каубој, на бушотини у Јадру, кад су мислили да је све готово око отварања рудника…

Том приликом, премијерка Србије навела је да очекује да читав пројекат почне, пуним капацитетом, од 2023. године.

“Kомпанија ’Рио Тинто’ је до сада уложила 90 милиона долара у пројекат ’Јадар’, а покретање производње је планирано за 2023. годину, што потврђује дугорочност и стабилност пројекта”, навела је она.

Документ број 3 и 4 – Антић одобрава даље истраживање „Рио Тинта“

Тадашњи министар рударства и енергетике Александар Антић је 22. јануара 2018. године потписао ново решење о наставку геолошких истраживања у трајању од две године. Затим је 22. јануара 2020. године потписано још једно, идентично решење.

Власт одобрила „Рио Тинту“ задржавање права на истражном простору – документ број 5

Председник Србије није јавност упознао ни са податком да је његова власт одобрила компанији “Рио Тинто” задржавање права на истражни простор лежишта бора и литујума “Јадар” и то од 14. 2. 2020. до 1. 9. 2021. године.

Циљ задржавања простора на истражном пољу, како се наводи у званичном документу, јесте припрема документације за експлоатацију литијума.

Он је недавно на једном састанку у иностранству наговарао представнике Рио Тинта да пожуре и што пре отворе рудник литијума код Лознице (напомена уредника

Маријана Петковић, из удружења “Не дамо Јадар”, истиче за “Нову” да су сва одобрења, дата компанији “Рио Тинто”, издавана са циљем како би та компанија до пролећа 2022. добила дозволу за отварање рудника.

Она се осврнула и на изјаву председника Србије, који је рекао да је једино 2012. године задирано у интегритет земљишта, напомињући да сва геолошка истраживања подразумевају и бушење.

– Они је требало да дођу и да извуку језгро, како би добили то патентно постројење. Ми смо за то сазнали пре четири месеца и тад смо поручили људима из „Рио Тинта“ да нико ништа не може да буши у долини реке Јадра – рекла је Петковићева.

Вучићев спин о бушењу земље

На ванредној конференцији за медије, Вучић је рекао да је кључни документ, којим се компанији “Рио Тинто” одобрава узимање узорка литијума из налазишта код Лознице потписан 2012. године, кад је на власти била коалиција ДС-СПС, те да је то једини пут “кад су прављене бушотине на територији Србије”.

„Једина одлука која је на било који начин дирала у интегритет земљишта била је из 2012. године, када су на власти били представници бившег режима“, рекао је он.

Међутим, документ из 2013., до ког је дошла “Нова”, показује да је власт одобрила узимање узорака за лабораторијско-технолошко испитивање минералне сировине у износу од пет метара кубних.

“Носилац истраживања дужан је да, у случају да је пројектом геолошких истраживања предвиђено извођење рударских радова или узимање минералне сировине за технолошка испитивања, поднесе посебан захтев за изадавање одобрења за извођење радова на рударском пројекту”, наводи се у документу.

Линк

http://www.nspm.rs/hronika/nova.rs-ovo-su-dozvole-koje-je-vucic-dao-rio-tintu-i-skrivao-od-javnosti.html

Извор: Нова.рс

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Оставка и одлазак из САНУ

Prenosimo

Нова књига Слободана Антонића “Моћ и послушност“

Prenosimo

Мајка убице деце вештачила у случају Беливука

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Србију, заувек ће нестати“. Томе ће други упућени додати и податак да је један такав румунски рудник, према […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x