Вучић можда неће да призна Косово али ће му дати столицу у УН, што је исто

”Отаџбина” тврди да иза најновијих предлога (нон-пејпера) стоји председник Србије

  • На тај начин ће Вучић да каже да није признао самопроглашену ”републику Косово”, а у ствари је признао чим је пристао на њено међународно признање и уважавање.

 

  • Русија подржава Републику Србију у њеним преговорима са Приштином и за Србију прихватљива решења, али строго у оквиру Резолуције 1244 СБ.

Не треба бити много паметан па да човек схвати да иза највећег дела свих нон-пејпера који се тичу решавања статуса Косова и Метохије стоји Александар Вучић, било посредно, било непосредно.

Такође не треба човек да буде много мудар па да не разуме да је главни циљ председника Србије да прихвати решење статуса јужне српске покрајине по моделу „две Немачке“. Тај план је пре више од 10 година изнео немачки дипломата Волфганг Ишингер а у коме стоји да Србија и Косово треба да потпишу мировни споразум као две државе без узајамног признања. Србија се таквим споразумом обавезује да неће спрачавати улазак „Косова“ у међународне институције и организације као ни у СБ УН. Срби на Косову и Метохији, нарочито ови на северу КиМ као и СПЦ добили би неки вид аутономије.

У преводу то значи да Србија признаје независно Косово чим му даје столицу у УН али због неизвесне политичке будућности и претпостављене оптужбе за националну издају Александар Вучић се крије иза немачког предлога. На тај начин ће он да каже да није признао самопроглашену ”републику Косово”, а у ствари је признао чим је пристао на њено међународно признање и уважавање.

Панопрама Велике Хоче, српске енклаве у којој Срби живе као у “гету”, али неће да оду са својих огњишта и имања

У ту сврху у последње време суочени смо са жестоком политичком кампањом у којој се тврди да Србија на Косову „мора да поштује реално стање“, „да ми на КиМ немамо ништа“ и да „Срба нема ни у Ђаковици ни у Качанику“ па како онда можемо да тврдимо да је Косово наше. То су уосталом речи Владимира Ђукановића медијске ударне песнице председника Србије, посланика, адвоката и председника бројних скупштинских одобра.

Са друге стране, слободно тако можемо рећи, да се председник Србије постарао да добије свог патријарха чија реакција на отуђење овог дела српске територије неће бити ураганаска. Биће више млака, као што смо имали прилике да се уверимо на последњем Сабору СПЦ када први пут после низа година није било речи о јужној српској покрајини и српском народу и светињама у њој. Од патријарха се очекује да буде јако конструктиван по питању Косова и Метохије као што је и био по питању положаја Срба у Хрватској.

Панорама Ораховца са околним селима

Александар Вучић уочи јунског сусрета са челницима из Приштине обећавао да тада, а ни касније, неће признати независно Косово. Косово можда и не призна али ће му дозволити да буде чланица УН што му дође једно те исто. Уосталом, председник Србије Вашингтонским споразумом је излобирао за самопроглашену републику Косово признање Израела где је он обећао да до јуна месеца пребаци амбасаду Србије из Тел Авива у Јерусалим.

Председнику Србије се ништа не може веровати. Уосталом, и уочи Бриселског и Вашингтонског споразума он је тврдио да никаве уступке у државно-правном смилу неће дати Приштини а онда је потписао ова два споразума преко којих се протерују институције српске државе из њене јужне покрајине.

Парадокс је, али је истина, да су данас главни чувари целовитости Србије челници Руске Федерације који тврдо инсистирају на Резолуцији 1244 СБ којом се гарантује територијални интегритет наше земље. Интересантна је ствар да Руси у својим саопштењима кажу да подржавају Републику Србију у њеним преговорима са Приштином и за Србију прихватљива решења . али строго у оквиру Резолуције 1244 СБ.

Листом сви медији у Србији, и они проевропски Н1 и Нова С као и Вучићеви режимски (РТС, Пинк, Хепи, Студио Б…) , када преносе саопштења руске стране наглашавају овај први део реченице у коме Руси подржавају прихватљиво решење за Србију уз брисање оног дела саопштења у коме стоји „само у строгој сагласности са Резолуцијом 1244 СБ.

Панорама Сириничке жупе са погледом на Шар Планину

Оно што је занимиљиво јесте да је председник Србије у договору са Милорадом Додиком спреман да се одрекне Косова и Метохије ако би се Република Српска припојила Србији. Ово је рачун без крчмара јер је и Милорад Додик пре неки дан јавно морао да призна да је Руска Федерација за поштовање међународног права што значи за очување Босне и Херцеговине као државе али и очување Републике Србије као државе са Косовом и Метохијом у њој. Овакав блаконаклони став према Србији Руси имају не због српских него због својих интереса. У случају да „Косово“ постане чланица УН то значи даље ширење НАТО пакта што угрожава руске националне и државне интересе.

Можда некоме делује чудно да се председник једне државе, као што је председник Србије, одриче дела своје територије за наводни улазак у ЕУ. Анализирајући дубље политичку ситуацију у Србији јасно се уочава да је Александар Вучић огрезао у криминал. Он је свестан да га велики број страних обавештајних служби држи у шаци јер могу да грађанима Србије предоче бројна криминална дела иза којих стоји њихов председник. Зато је и размуљив старах Александра Вучића за његову политичку будућност и егзистенцију а да се овај прљав веш не би открио он је спреман, како он каже, на тешке и болне компромисе за Републику Србију.

……………………………………….

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Јавни интерес о стратешком пројекту не може да утврђује ни Влада, ни Скупштина Србије

Prenosimo

Масовна педофилија у Католичкој цркви у Немачкој

Prenosimo

Око 52 одсто испитаника верује да Србија треба војно да интервенише на Kосову у случају избијања сукоба

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x