Војска Србије тренутно преживљава највећи кризу кадра у историји

Однос државе према војној професији је врло лош

  • Новица Антић: Недостаје нам кадар свих профила, војници, подофицири, официри, али и цивилна лица која сервисирају војску.
  • Само од 2017. године, војску је напустило више од 10.000 обучених професионалаца
  • Србија нема обучен војни кадар
  • Тенк ничему не служи ако у њему нема три члана посаде, а тренутно их нема у Војсци Србије
  • Оперативност наше војске је далеко од оне коју Министарство одбране приказује јавности
  • Око 80 одсто професионалних припадника војске прима плату на граници просечне и испод просечне плате у Србији.

Председник репрезентативног Војног синдиката Србије, Новица Антић изјавио је да је стање кадровске попуне војних јединица, морала и мотивисаности за извршавање свакодневних задатака, горе него пред Први светски рат.

Антић је за Нови магазин казао да Војска Србије тренутно преживљава највећи кризу кадра у својој историји.

Новица Антић изнео је поражавајуће податке о стању у Војсци Србије

„Недостаје нам кадар свих профила, војници, подофицири, официри, али и цивилна лица која сервисирају војску. Само од 2017. године, војску је напустило више од 10.000 обучених професионалаца свих профила. Однос државе према војној професији је толико лош да не може војни позив учинити популарним и војску пожељним послодавцем“, истакао је Антић.

По његовим речима, набавка савремених борбених система је безначајна без обученог војног кадра који ће те сложене борбене системе опслуживати.

Пилоте производимо кроз курс за резервне официре у њиховој четвртој деценији живота

“О томе у којој смо тренутно кризи, најбоље говори податак да је Министарство одбране принуђено да пилоте производи кроз курс за резервне официре и у њиховој четвртој деценији живота. Тенк ничему не служи ако у њему нема три члана посаде, а тренутно их нема. Оперативност наше војске је далеко од оне коју Министарство одбране приказује јавности”, оценио је председник Војног синдиката Србије.

На питање Новог магазина зашто власт последњих година инсистира на куповини наоружања и на истоку и на западу, Антић је рекао да у систему одбране не постоји стратегију развоја и опремања, “већ се мешају бабе и жабе”.

Бедне плате припадника Војске Србије и лоша обученост војних кадрова су само неки од многих проблема
Наоружање и опрема за војску се набавља и купује стихијски, без икаквог плана и мишљења струке

“Данас се наоружање и опрема за нашу војску набавља и купује стихијски, без икаквог плана и мишљења струке која је потпуно скрајнута. Пре пар година, у мандату министра Вулина, Министарство одбране изменило је одредбе Закона о Војсци Србије, које уређују овлашћења за доношење одлуке о набавци наоружања и војне опреме. До тад, годинама уназад, о томе шта ће војска набављати од опреме и наружања, одлучивала је струка оличена у Војнотехничком савету, којим је председавао начелник Генералштаба. Управо је овај стручни орган Генералштаба био највећа препрека да трговци оружја народски речено ‘уваљују’ војсци све и свашта без икаквог плана и стварне потребе”, објаснио је Антић.

Додао је да је ове године за систем одбране издвојено скоро 1,12 милијарди евра, а “нико није образложио за шта су та средства потребна и како ће се потрошити”.

Министарство одбране никоме не полаже рачуне у погледу трошења милијарди из буџета

“Цивилна контрола војске последњих година уопште не постоји. Министарство одбране никоме не полаже рачуне у погледу трошења милијарди из буџета. Чињеница да су набавке које спроводи систем одбране углавном поверљиве, неспорно ствара и повољно тло за злоупотребе и махинације са буџетским средствима”, нагласио је он.

Антић је рекао да 80 одсто професионалних припадника Војске Србије прима плату на граници просечне и испод просечне плате у Србији.

“Примера ради, један заставник са 25 година, ефективне службе који не службује у трупи, него ради нпр. у неком сектору Министарства одбране, има плату 54.000 динара. Без намере да вређам било коју професију, многи припадници Војске Србије имају мање плате него чистачице у ЕПС”, казао је Антић.

Он је навео и да 44 одсто војних стамбених интересената нема решено стамбено питање, а њих 37 одсто нема адекватно решено стамбено питање.

Линк

https://rs.n1info.com/vesti/antic-stanje-u-vojsci-srbije-je-gore-nego-sto-je-bilo-pred-prvi-svetski-rat/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Никад већа промоција хомосексуализма међу децом

Prenosimo

Станови за шофере и секретарице

Јово

Лавров јасно назначио нове циљеве Русије: више није реч само о ЛНР и ДНР

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Извор: Између сна и јава […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x