Београдски форум за свет равноправних о санкцијама и дијалогу

Србија не може против воље свог народа да уводи санкције Русији

  • Санкције Запада против Русије нису засноване на међународном праву, нити их је усвојио Савет безбедности УН који је једино овлашћени орган за предузимање мера принуде
  • Санкције против Русије и поред огромних притисака њихових носилаца, није прихватило три четвртине чланица светске заједнице

Београдски форум за свет равноправних подржава званични принципијелни став највиших државних институција да Србија не уводи било какве санкције Русији. Српски народ је 90-тих година прошлог века искусио најтеже неправедне санкције у новијој историји цивилизације чије нехумане последице и данас осећа. Зато, свакоме треба да буде јасно зашто Србија не жели да ишта слично искуси било који народ или земља.

Србија не може против воље свог народа да уводи санкције Русији само зато што је то у интересу водећих земаља Запада – чланица ЕУ и НАТО. Тако нешто не би ни најмање допринело окончању сукоба у Украјини али би свакако било велико понижење за Србију као стару европску државу која је своју принципијелност, моралну чврстину и приврженост миру, исказивала увек када је то било најтеже за човечанство, укључујући њен немерљив допринос победи над наци-фашизмом у Другом светском рату.

Санкције Запада против Русије нису засноване на међународном праву, нити их је усвојио Савет безбедности УН који је једино овлашћени орган за предузимање мера принуде. Зато су те санкције једностране и незаконите.

Србија је опредељена за мир дијалогом, правом, истим стандардима и отклањањем узрока сукоба. Санкције нису средство мира већ политике силе, конфорнтације и економско-социјалног изнуривања.

Санкције против Русије и поред огромних притисака њихових носилаца, није прихватило три четвртине чланица светске заједнице, међу којима су и све земље растуће економске и политичке моћи као што су Кина, Индија, Бразил, ЈАР, Египат, Сауди Арабија и многе друге, које су изабрале пут новог, мултиполараног свтског поретка заснованог на демократским принципима суверене равноправности, немешања и мирољубиве коегзистенције.

Србија као суверена, независна, војно неутрална и мирољубива нема традицију нити интереса да послушнички следи било чије дупле стандарде, захтеве, средства и методе који воде конфронтацији, глобалној економско-финансијско-социјалној кризи и продубљивању дестбилизације. Методе новог хладног рата, неоколонијализма и хегемонизма нису прихватљиве народу Србије као ни другим мирољубивим народима света.

Београдски форум сматра да све захтеве, притиске и претње Србији због неувођења санкција Русији треба окарактерисати као апсолутно неприхватљиво мешање у питања суверенитета и независности земље и одлучно одбити. Форум сматра да су циљеви нисилаца политике притисака и уцена: скретсање Србије са пута досадашње политике независности и слободног избора спољно-политичких партнера; гурање Србије у сукоб са Русијом као сталном чланицом СБ УН, традиционалним пријатељем, савезником у најтежим временима и стратешким партнером; сврставање Србије уз носиоце геостратешке стратегије ширења Запада на Исток, хегемонзма, и неокоолонијализма; понижавање Србије у очима партнера земаља Глобалног Југа, односно, несврстаних, посебно, оних земаља које нису признале једнострано, илегално отцепљење Приштине а које чине светску већину; сламање одбране суверенитета и територијалног интегритета у складу са Уставом, Повељом УН и резолуцијом СБ УН 1244 и предаја судбине земље у руке оних који су одговорни сепаратизам и тероризам и злочиначку оружану агресију НАТО-а 1999. чију 24. годишњицу обележавамо управо ових дана.

Београдски Форум подсећа да су носиоци садашње политике притисака и уцена ретко када у новијој историји показивали разумевање или поштовање животних интереса Србије и српског народа. Раздробљеност и обесправљеност српског народа и територија; стотине хиљада расељених којима су и данас ускраћена права на слободан и безбедан повратак; десетине, ако не стотине милијарди долара или евра вредне отете имовине, економских и природних богатстава – тек су део сведочанстава о њиховим намерама, плановима и мерило поузданости обећања. У садашњим условима глобалних сучељавања њихова грамзива неоколонијална геополитика је толико огољена – да је потпуно јасно да не постоје ни елементарни услови за принципијелно, праведно и одрживо решење питања статуса Покрајине Косово и Метохија.

Дијалог под окриљем ЕУ и обећање чланства у ЕУ су претворени у механизам за изнуђивање признања једностраног насилног отцепљења. «Нормализација односа Косова и Србије» је провидна скривалица Запада за «међусобно признање». Ултиматум „по моделу две Немачке“, у плашту „Предлога ЕУ, уз подршку САД“ представља покушај историјске преваре. Мирно и праведно и одрживо решење које уважава и мири интересе свих релевантних чинилаца није на видику.

Свако ко захтева да се Србија удаљи од било којег провереног пријатеља или савезника, да прихвати одговорност за сва зла на подручју бивше СФРЈ, да амнестира одговорне за агресију и сецесију, да одустане од захтева за слободан и безбедан повратак око 250.000 протераних Срба и других неалбанаца на њихова имања, да одустане од поштовања резолуције СБ УН 1244 као једине основе и оквира за постизање праведног и држивог решења Косову и Метохији – очекује, у ствари, да Србија днашњим и будућим генерацијама веже руке – што се не може прихватити. Београдски форум је најдубље уверен да су Устав Србије, међународно право и посебно резолуција СБ УН 1244 једина прихватљива основа и оквир за праведно и одрживо решење у интересу мира, стабилности и развоја.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Нема назад, иза је Србија

Prenosimo

Заборављени логор смрти у Добоју

Prenosimo

Душан Басташић из Удружења „Јадовно 1941“ је узрок ширења мржње и извор зле крви међу Србима

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x