А хтео је само да игра тенис…

Велика подршка навијача Ђоковићу у Мелбурну значила му је, по сопственом признању, много

Ђоковић хапшен, малтретиран, гажена му људска права, одузета слобода и живео данима у изолацији у Аустралији

  • Иако му је одобрен улазак у земљу и додељена виза због играња тениса на првенству Аустралије (АО) Ђоковић је 5. јануара доживео велики шок и одузимање визе под претњом протеривања из Аустралије.
  • Имао је Ђоковић при уласку у Аустралију 5. јануара сва потребна медицинска документа, која је и приложио, о томе да је био заражен 16. децембра и да прележао корона вирус што му је давало статус медицинског изузећа од вакцинације и право да борави у Мелбурну
  • Чекајући суђење држан је данима (пет дана) у притвору одлуком државних органа у емигрантском хотелу „Парк“ у предграђу Мелбурна без услова за тренинге и одговарајућу исхрану, без личних ствари и гардеробе.
  • Суд је, после жалбе Ђоковића, 10. јануара Ђоковићу поново дозволио боравак у Аустралији и вратио му визу и слободу!
  • Ипак, иако и даље влада велика конфузија око Ђоковићевог дужег опстанка или могућности да одлуком министра ипак буде депортован – све је јасније да је у овом случају био очигледан, пресудан утицај политике на ову одлуку
  • Јасно је после овог скандала да Ђоковић није у милости државних функционера Аустралије, за разлику од, на пример, Рафаела Надала, који је имао исту здравствену ситуацију (клиничку слику) као Ђоковић, али око његовог статуса и боравка у Мелбурну није било никаквих дилема и полемика
  • Ђоковићу је наметнута тешка ситуација да живи и игра са огромном неизвесношћу да сваког часа може бити депортован, па чак и пред финале Грен слема, јер је на милост и немилост власти у Аустралији.

Пише: Јово Вукелић

Одмах по слетању авиона у Мелбурн  5. јануара српски тенисер Новак Ђоковић  је приведен у посебну просторију, где је ухапшен, одузете су му све личне ствари, поништена му је улазна виза за Аустралију и испитиван је сатима о свом статусу са вакцинисањем против Ковода 19.

Претходног дана, да подсетимо, пред пут авионом Тениски савез Аустралије га је раније обавестио да је испунио услов за медицинско изузеће од вакцинисања против САРС-ЦоВ-2 типа коронавируса.  Он је попунио формуларе и добио дозволу да се укрца у авион у Дубаију,. Али је по слетању задржан неочекивано и безразложно на аеродрому, па му је изречена мера одузимања визе, што за собом повлачи депортацију.

Грубо кршење људских права Новака Ђоковића

Пошто није раније вакцинисан против Ковида 19, буквално је примењен пропис да не може да уђе у Аустралију, да у њој борави и игра тенис, јер може бити опасан по друге људе и да шири заразу… Није уважена чињеница ни потврда да је био заражен 16. децембра у Београду и да прележао корона вирус. То му је давало статус медицинског изузећа од вакцинације.

Скупови подршке у Београду открили су детаље злоупотребе аустралијских власти према Ђоковићу

У том процесу је малтретиран на аеродрому, поништена му је виза и испитивали су га сатима надлежни службеници царине и држали у изолацији, самог у соби. Одузели су му одлуком државних органа Аустралије све личне ствари од гардеробе, кофера, спортске опреме, до пасоша, новчаника и мобилног телефона. Мобилни телефон му је враћен после 4-5 сати, а све остале ствари тек 10. јануара.

И нису Ђоковићу аустралијски државни службеници дозвољавали сатима контакт са адвокатима, његовим тимом, породицом… што је грубо кршење основног људског права. Онемогућено му је да се консултује и  брани и да аустралијским државним органима представи на квалитетан начин све аргументе и факте којима располаже.

Треба нагласити да су на аеродрому аустралијски званичници од Ђоковића чак тражили да потпише да се одриче добијене визе како би одмах могли авионом да га лако депортују из земље у Србију. Ђоковић то није хтео да учини већ је тражио да се састане, разговара са својим адвокатима како би доказао да има право уласка у Аустралију.

У Мелбурну су окупљања навијача испред хотела, а потом и зграде суда трајала по цео дан

Потом је транспортован са аеродрома до мигрантског хотела у собу без прозора, без личних ствари и новчаника и пасоша…где је боравио чак пет дана у правом притвору, без могућности да било где изађе!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Пилић: Шта је са Надалом?

Јасно је после овог скандала да Ђоковић није у милости државних функционера Аустралије, за разлику од, на пример, Рафаела Надала, који је имао исту здравствену ситуацију (клиничку слику)  као Ђоковић, али око његовог статуса и боравка у Мелбурну није било никаквих дилема и сумњи од стране аустралијских званичника.

Трофејни тандем: Новак Ђоковић, играч и Никола Пилић, тренер, освајачи Дејвис купа

Никола Пилић, прослављени тениски ас и тренер истиче:

 „Међутим, пустимо за тренутак Ђоковића. Шта је са Надалом? Он је 20. децембра био заражен, а већ 31. је стигао у Аустралију мада је морао бити у изолацији најмање 14 дана. Зашто се о томе не прича“ ?

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Тренутно најбољи играч на планети, што иначе траје протеклих година, није се позивао на чињеницу да је овај Гренд Слем у Мелбурну освојио рекордних  девет пута  и није тражио никакве привилегије или попусте. Тражио је само, као и сви други тенисери, да има право да игра, да се надмеће и доказује своје играчке квалитете. А они му нису дали ни да изађе и собе и тренира…

Али, познато је, Ђоковић већ годинама смета многим удружењима, спортским организацијама, компанијама и спонзорским фирмама  због својих врхунских резултата, своје огромне доминације у тенису. Велике спортске компаније сматрају да би неки други играчи из Западних земаља били профитабилнији и бољи продавци њихових производа што би им доносило већ профит.

Судија Ентони Кели осветлао је образ правосуђа у Аустралији
Смета им Ђоковић, Балканац, Србин и православац

Зато сви они много више подржавају Надала, Федерера, Беретинија, Монфиса, Синера, Шварцмана, Циципаса,Тима… Али, они немају такве успехе и тако Ђоковић, Балканац из Србије, Србин и православац доминира светским тенисом и побеђује на највећим турнирима и постаје све славнији спортиста. А то много смета, видели смо, и Британцима и спортској и политичкој јавности у САД и другим државама, па чак и самој федерацији тениских професионалаца – АТП. Они ни реч подршке нису упутили Ђоковићу за време ове према њему некоректне епизоде у Аустралији.

Ово скандалозно понашање аустралијских спортских и политичких званичника  према  играчу број. 1  показало је да су и они на истој негативној таласној дужини према Ђоковићу, и поред његових бројних поступака у којима је био наклоњен (својим донацијама) аустралијској публици, навијачима, граду Мелбурну и самој Аустралији. Али, њихове симпатије ипак није освојио.

Породица Новака Ђоковића: стриц Горан, мајка Дијана, отац Срђан и брат Ђорђе борили су се лавовски за Новакова права

Према Ђоковићу су се понели нефер, неспортски, не уважавајући много његов спортски углед и задивљујуће резултате. Понашали су се као према неком изгреднику који прави инциденте, чини испаде… То им не служи на част и окрњен је престиж овог тениског турнира. Било би за очекивати да ће се наћи неко од  познатих и угледних спортских и тениских званичника Аустралије који ће великом спортском асу Ђоковићу упутити речи извињења после овог скандала.

Аустралијски суд и искусни судија Ентони Kели, иначе један од најизврснијих у свом пољу у Аустралији донео је, без обзира на притиске власти, одлуку да Ђоковић није прекршио никакве законе и да ИМА ПРАВО УЛАСКА у Аустралију па му је вратио визу и тиме и слободу.

Петиција са 90 хиљада потписа за три дана

Настало је неописиво славље Ђоковићевих навијача и симпатизера испред зграде суда у Мелбурну,  а који су претходних дана били стално испред хотела где је боравио и пружали му велику подршку. У Београду је породица Новака Ђоковића: отац Срђан, мајка Дијана, стриц Горан и брат Ђорђе пружала подршку Новаку у борби за  његова права организујући протесте испред Скупштине Србије.

НЕИЗВЕСНОСТ КОЈА ТРАЈЕ: Алекс Хок, аустралијски министар за имиграциона питања има могућност да поништи визу Новаку Ђоковићу. Он каже: још увек размишљам о депортацији Ђоковића која може да се догоди у наредна два дана.

Исто тако за три последња дана откако је покренута петиција за ослобађање Ђоковића из притвора и добијања визе чак 90 хиљада грађана и љубитеља тениса потписало је тај захтев. Сва та подршка значила је много нашем тениском асу да издржи  некоректни третман аустралијских званичника.

Остаје сада да после ове велике победе ван тениског терена Ђоковић у свом стилу и на Гренд слем турниру стигле до своје рекордне десете титуле у Мелбурну, а и до рекордног 21-ог Гренд слем пехара у каријери.

Многе би овај инцидент пореметио, омео, али знајућу упорност и борбеност Ђоковића и његов менталитет и већ традиционални српски инат он је за корак ближи тој толико жељеној победи! То мисле и његови најближи чланови фамилије.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

ЕУРОПРАЈД КРШИ УСТАВ И ЗАКОНЕ СРБИЈЕ!

Prenosimo

Менажерија “Мулти-Фрути” мултивитаминских студија на Београдском Универзитету

Gost autor

Председник Србије отпочео изборну кампању

Славко
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Микић Сања
Микић Сања
2 година раније

Слава Богу Новак је победник!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x