Владан Ђокић нови ректор Универзитета у Београду

 Савет Универзитета у Београду одлучио већином гласова супротно одлуци Сената Универзитета

  • Владан Ђокић (58 година), декан Архитектонског факултета у Београду, нови је ректор Београдског Универзитета. За њега је гласало 23 од 41 делегата Савета Универзитета на изборној седници, на којој је поражена актуелна ректорка Иванка Поповић (62).
  • Ђокић је добио 23 гласа чланова Савета, а досадашња ректорка Иванка Поповић 17 (један је био уздржан).
  • Нови ректор Универзитета у Београду ступа на дужност 1. октобра
  • Изабрана су и четири проректора – из Ђокићевог тима: на данашњој седници Савета изабрани су и нови проректори Универзитета у Београду, са Економског, Шумарског, Фармацеутског и Географског факултета – Бранислав Боричић, Ратко Ристић, Зорица Вујић и Дејан Филиповић.

Професор Владан Ђокић, досадашњи декан Архитектонског факултета, нови је ректор Универзитета у Београду.

Ђокић је од 41 гласа, добио 23 гласа чланова Савета, а досадашња ректорка Иванка Поповић 17. (један је био уздржан). Гласање је било тајно. Пре неколико дана на седници Сената БУ актуелна ректорка је прикупила 23, а Ђокић 17 гласова, па се очекивало у њеном штабу да ће се то поновити и на данашњем гласању у Савету БУ. Али…

Владан Ђокић је после избора изјавио да је најбитније да се Универзитет уједини и да све чланице постану једнаке.

Досадашњи декан Архитекстонског факултета је нагласио да ће се у трогодишњем мандату трудити да допринесе афирмацији и угледу Универзитета у Београду.

ТРЕБИЊЕ, архитектонско-урбанистичко рјешење уређења шире зоне комплекса манастира Херцеговачка Грачаница у Требињу под надзором арх. Ђокића

Ђокић је новинарима рекао да му је велика част и обавеза што је изабран за ректора: “Потрудићу се да допринесем колико год будем могао афирмацији и угледу овог Универзитета. Бићу доступан за све чланице Универзитета подједнако, за студенте, институте, факултете, ненаставно особље”, поручио је Ђокић.

Најавио  је да ће се радити на унапређењу студијских програма, међународне сарадње, научно-истраживачких радова.

“Најбитније је да се Универзитет уједини, да се све чланице питају на једнак начин и да заједнички, консензусом доносимо одлуке које су важне за стратешка питања Универзитета, чији правац се неће мењати. Неће бити никакве револуције”, истакао је Ђокић.

Нови ректор Универзитета у Београду ступа на дужност 1. октобра. До тада ће Универзитет нормално функционисати, као што функционише и сада, каже Ђокић.

На питање о спекулацијама да је Ђокић био кандидат власти на овим изборима, он каже да не може да буде ничији кандидат и да ректора бирају чланови академске заједнице, представници већа, факултета, студената и представници које делегира држава, од којих су три академици.

“Ово је избор академске заједнице”, поручио је Ђокић.

На данашњој седници Савета изабрани су и нови проректори Универзитета у Београду, са Економског, Шумарског, Фармацеутског и Географског факултета – Бранислав Боричић, Ратко Ристић, Зорица Вујић и Дејан Филиповић.

:::::::::::::::::::::::::::::::
Ђокић експерт за урбанистички планирање

Владан Ђокић (1963) је након завршених студија на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету (1988) магистрирао на Архитектонском факултету Универзитета Јужне Kалифорније у Лос Анђелесу (1991) и докторирао на Архитектонском факултету Универзитета у Београду (1998).

Гостујући је професор на Архитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци и Архитектонском факултету у Подгорици.

Осамнаест година је у управи Архитектонског факултета, у три мандата као проректор, док му је ово трећи мандат на позицији декана.Убедљиво је победио (69-3)

Као млађи и перспективнији кандидат (58 година) Ђокић је победио досадашњу ректорку /62), а она није урадила много од оног што је обећала, нарочито у борби против плагијата (сем у случају С. Малог)

Професионално ангажовање усмерено је на урбанистичко пројектовање и планирање и урбану морфологију. Kао експерт за урбанистичко планирање, био је ангажован од стране УНДП-а на пројекту Обуке кадрова у општинама Јужне Србије (2002-2003); ГТЗ – Немачке организације за техничку сарадњу на пројекту Реформе катастра непокретности у Србији (2002-2006) и ФАО на изради Стратегије комасације у Републици Србији, у сарадњи са Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства (2006-2007).

Од оснивања 2009. године, главни је и одговорни уредник међународног научног часописа из области архитектуре и урбанизма Serbian Architectural Journal (САЈ).

Добитник је бројних награда на међународним архитектонско-урбанистичким конкурсима и признања у пракси.

Излагао је на међународним изложбама: Србија – Нови напори, 10. међународна изложба архитектуре, Венецијански бијенале, Венеција, Италија, 2006; The Urban Reconstruction of the Danube Coastal Side In Central Belgrade Area, ЕЦТП конференција и изложба, Даблин, Ирска, 2008.

Крајем 2018. године изабран за члана Скупштине ФK Црвена Звезда испред Београдског универзитета где је активно учествовао у неким пројектима попут реконструкције стадиона Рајко Митић – као члан жирија на међународном конкурсу.

Досадашња ректорка није се прославила на функцији коју је обављала иако се добро држала бранивши Универзитет од политичког притиска власти у случају Синише Малог. Убрзо ће се видети да ли је ново решење боље кадровско решење од бившег. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Како су разорени школство и наука

Gost autor

Годишњица усташког геноцида над Србима

Prenosimo

Пропаст Западне Србије

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x