Америка посејала смрт по Космету

АЛАРМАНТЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ КАРЦИНОМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

 

  • САД и НАТО земље главни узрочници пандемије карцинома и масовне смрти на Космету
  • Вртоглавраст броја оболелих од карцинома на Kосову и Метохији
  • Презир „пријатеља“ ујка Сема и НАТО моћника према последицама бомбардовања  осиромашеним уранијумом
  • Ни једно од 112 места на КиМ, на којима је испаљена муниција са осиромашеним уранијумом није очишћено
  • САД и НАТО скривају смртоносне податке и не пада им на памет да помогну у смањењу опасности, деконтаминацији земљишта, плаћању одштете, лечењу оболелих

Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

 

МИЛАН Ивановић, директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица, својом изјавом од 23. маја „да су лекари КБЦ Косовска Митровица последњих година регистровали драстичан пораст броја малигних обољења на простору Косова и Метохије“ само је потврдио досадашња сазнања о драматичном повећању малигних обољења на Космету.

Ивановић додаје: „На онкологији КБЦ-а има четири до пет пута више пацијената него у ранијем периоду и више укључених терапија цитостатика. Тренд раста малигних обољења примећујемо свих ових година. Зато поздрављам одлуку Скупштине Србије да формира Комисију за истрагу последица NATO бомбардовања 1999. по здравље грађана Србије и животну средину. Ми овај драстичан пораст обољења не можемо другачије да објаснимо него као последицу NATO бомбардовања осиромашеним уранијумом (ОУ) на КиМ где је бомбардовање било јак интензивно“.

Највише оболелих од рака је међу Албанцима на КиМ, јер чине већину становништва. О томе се међу званичницима у Приштини мало или никако не говори из политичких разлога, чак се подаци о броју оболелих и крију, јер су њихови „пријатељи и заштитиници независности“ САД и NATO земље главни узрочници пандемије карцинома и масовне смрти међу свим категоријама становништва због бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Космет је затрована област опасна по живот! Албанци би требали да туже савезнике: NATO и земље ЕУ, али не смеју и не могу!

Вртоглав раст карцинома манифестује се све већим бројем оболелих и умрлих. Албанци се лече у суседним земљама и у Швајцарској и Немачкој, јер су болнички капацитети на КиМ десетоструко мањи од броја оболелих!

Узрок масовног исељавања Албанаца је карцином

        Један од најважнијих разлога масовног исељавања Албанаца са целог простора Космета је велико повећање оболевања од свих врста карционома међу најмлађом и младом популацијом, а да не говоримо о старијима. У масовним избегличким таласима целих породица Албанци последњих пет -шест година са Косова емигрирају у западноевропске земље и тамо траже азил. Продају имовину и имања без намере да се врате на подручје које је трајно загађено осиромашеним уранијумом.

Сви они примећују пораст оболевања од карцинома у свим узрастима популације и не желе да живе у таквим по живот опасним срединама. У питању су стотине хиљада Албанаца који су се трајно одселили са КиМ.

Ово тврде социолози са КиМ и напомињу „да повећање оболелих од рака делује негативно на размишљање и психу млађих људи те да они баш због тога масовно напуштају КиМ како не би били лишени здравља“.

Тај заостали осиромашени уранијум, за разлику од природног, стално зрачи и трује и земљу и ваздух и људе! А пронатовски лоби у Србији (др Радовановић) и на КиМ не зна ту кључну разлику па прича о томе да „уранијим није опасан по здравље, јер ето има природног уранијума и у земљи!“.

Баш зато је осиромашени уранијум опаснији од уранијума, јер он оксидише, растворљив је у води. Требало је зато после бомбардовања 1999. сва загађена подручја где су пали пројектили са осиромашеним уранијумом одмах деконтаминирати! Да не би ОУ стигао до водоносних слојева и речних токова у земљи.

Нема деконтаминације отрованих подручја

        Констатујемо поразан факат: ни једно од 112 места на којима је испаљена муниција са осиромашеним уранијумом није очишћено, нити је сакупљена радиоактивна муниција са свим радиоактивним материјалом, а ни до дана данашњег ниједно овакво место није чак ни ограђено. У 90% случајева ова места су подручја на којима живе искључиво Албанци.

А био је NATO обавезан по свим Конвенцијама да то уради.

Трагичне последице задесиле су Албанце, које су агресори NATO подржавали спроводећи ратне операције. Албанци са Космета су 1999. са одушевљењем подржали све акције NATO, али су и добили проблем због ког ће, без претеривања, наредних деценија бити права реткост да неко са угрожених подручја Космета умре природном смрћу.

Према званичним подацима NATO, из 2000, осиромашени уранијум је бачен на свим местима по којима су деловали авиони типа „А 10“.

Највише мисија авиони „А 10“ обавили су западно од пута Пећ – Ђаковица – Призрен, у околини Клине, као и на простору око Призрена и северно од линије која спаја Суву Реку са Урошевцем. И око Дечана је бачено много ОУ.

Више од 15 локација погођених са осиромашеним уранијумом се налази на путу Ђаковица – Зрзе, затим на релацији Дечане – Рзнић – Прилеп- Јуник (више од 10 локација). Већи број локација загађених пројектилима налази се северно од Драгаша, потом десно од пута Призрен – Врбничко језеро, југоисточно од Урошевца, као и јужно од Подујева.

Ово огромно подручје је најугроженије и број оболелих се удесетостручио, према непотпуним подацима партије Зелених са Космета.

Дејан М. Андрић, познати еколог и новинар, још пре десетак година је у својој студији открио да се „муниција са осиромашеним ураном плански од NATO највише користила на Космету, јер се на тој територији налазе изворишта река које су притоке Западне и Јужне Мораве, те је агресор тако желео да дугорочно загади водотокове Србије преко Велике Мораве све до Саве и Дунава, дакле кроз целу Србију. То је еклатантан пример геноцида и радиолошког рата против Србије. Сва коришћена муниција са осиромашеним ураном на нашим просторима је америчког порекла. Може се закључити да је NATO смишљено тровао цело ово подручје“.

Џорџ Робертсон, командант NATO снага је изјавио 2000 године да је на Космету, на локацијама према Албанији гађано 112 локација, а ван Космета 89 локација. По локацији је пало чак 15 – 396 килограма урана.

Да подсетимо: испаљено је најмање 31.000 (подаци NATO) до 50.000 (подаци Војске Југославије) пројектила са осиромашеним уранијумом; на територију Србије и КиМ пало је више од 40 000 тона различитог експлозива. Бачени су најсавременији пројектили, али и они чији је рок употребе давно истекао, па је овај простор искоришћен и као својеврсно сметлиште.

УН откриле еколошки ужас

        Еколошки програм Уједињених нација (UNEP) и прва мисија шефа Баклари Кантеа, још маја 1999. године, утврдила је еколошки ужас:

„Атмосфера и тло у бившој СР Југославији трајно су загађени отровним материјама због бомбардовања индустријско-хемијских комплекса и због употребе оружја са осиромашеним уранијумом“.

Извештај је категоричан у оцени да ће наредне генерације које живе на бомбардованом тлу патити од канцерогених обољења, леукемије, биће повећан број спонтаних побачаја и деформитета новорођенчади“.

Али, Клаус Топфер, тадашњи генерални директор UNEP-а, наредио је да се од јавности склоне сазнања о еколошкој катастрофи у Србији и Космету и овај извештај Кантеа је цензурисан (избачено је 70 страна) и никад није у целости објављен.

Да би минимизирали налазе о последицама које доноси бачени уранијум на Србију, UNEP је констатовао да није опасан прилаз погођеним објектима и оруђима па је дозвољен приступ тим местима.Тако су се деца слободно играла на озраченим тенковима, судећи према фотографијама западних агенција!

Албанска деца се играју на тенку погођеним пројектилом са ОУ

Проф. др Здравко Витошевић са Приштинског универзитета у августу 2017. године наводи: „Међу Албанцима на Космету због осиромашеног уранијума влада пандемија канцера, а број оболелих, у последњих 15 година се утростручио. Ипак, да не би нарушили добре односе са земљама NATO, Албанци са Косова крију стопу оболевања од рака свог становништва. Само прошле године (2017) од малигних тумора оболело је чак 37.000 Албанаца, међу којима је много деце“.

У свету је „нормално” да међу 100.000 становника буде шест са малигним обољењима, док је на КиМ тај број чак 200 оболелих! У здравственим установама на Космету за главног узрочника оваквих обољења окривљују уранијумске пројектиле. NATO је тај који и даље убија.

Небојша Србљак, лекар Здравственог центра у Косовској Митровици, који се годинама бави овим проблемом истиче: „Уочен је пораст леукемије код деце и деформитета код новорођенчади. Леукемија код деце пре рата мерила се једним промилом, а после рата забележен је драстичан скок – од леукемије је оболео један проценат прегледане деце“.

Највећи проценат оболелих млађи од 25 година

        Велики број албанског становништва је оболео од карцинома, а потомство се рађа са великим деформитетима. Свака четврта жена на Космету је приморана да изврши побачај, због сумњи на деформитет плода, што је до сада незабележено.

Чауре пројектила са осиромашеним уранијумом

Алберт Хјуби, лекар из Приштине рекао је недавно „да свакога дана дође и до пет нових оболелих којима се накнадно констатује карцином илити рак. Најчешће је реч о карциному крви – леукемији, раку штитних жлезда, тумору на мозгу али и тежим облицима рака коже. Сигуран сам да је најодговорније зрачење. Оно што забрињава јесте што је највећи проценат оболелих млађи од 25 година!“

Хатиџе Љатифи-Пуповци, проф. на Медицинском факултету у Приштини, саопштила је у августу 2017. да су након истраживања са студентима дошли до закључка да су случајеви канцера крви повећани за 80 одсто после рата на Косову.

Питамо: Kада ће за овакав масован геноцидни злочин агресори из NATO да одговарају?

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Монтенегринска лаж од које бриде образи

Јово

Косово за шопинг

Prenosimo

Преписиване туђе реченице, пасуси и читави радови

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x