Американци Србији прете санкцијама купи ли од Русије ракетни систем С-300

ВАШИНГТОН, БРИСЕЛ И ЛОНДОН СИНХРОНИЗОВАНО НАЈАВИЛИ СВОЈУ МЕКУ АГРЕСИЈУ НА СРБИЈУ

 

  • Прво се (у јануару) „малигним руским утицајем“ позабавио демократски део америчког Сената, потом се у фебруару појавио и документ ЕУ (Европске комисије) под називом „Стратегија ЕУ о Западном Балкану” који се бави штетним утицај Русије на Балкан, посебно на Србију!
  • Уследио је извештај британског Дома лордова под називом „Британија и будућност западног Балкана“ који се такође бави (и) измишљеним малигним утицајем Русије на Србију
  • Власти САД и Велике Британије званично су фактички најавиле своју нову офанзиву на западни Балкан. Амбиција им је: усисавање преосталих држава Западног Балкана (Македонија Србија, БиХ) у NATO
  • Фактички се ради плану окупације земаља Балкана, а посебно Србије у свакој области деловања: од економског сектора до мешања у образовне и школске програме, па и покушаја мењања односа према националној историји, симболима српске традиције и културе, као и православној вере… Ништа њима није свето што је српско или руско, тачније православно!
  • У овој западној антисрпској и антируској кампањи и ујдурми најјадније је то што влада Србије и њени званичници ћуте, не реагују, не протестују. Као да се не ради о њиховој земљи

Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

     ПОСЛЕ извештаја америчког Сената из јануара ове године, у фебруару се појавио и документ ЕУ (Европске комисије) под називом „Стратегија ЕУ о Западном Балкану” у коме се такође анализира штетан (претећи по демократске тековине, људска права, слободе и уопште владавину права…) утицај Русије на Балкан, посебно на Србију!

Још један доказ да САД И ЕУ координисано раде, имају заједничку акцију, назовимо ту операцију „Руском фатаморганом у Србији“.

Да би „све овце биле на броју”, у оваквој за Запад важној акцији спровођења својих интереса на Балкану и нарочито у Србији – и британски Дом лордова је у другој недељи јануара, чак истог дана кад и амерички Сенат (тачније демократе у америчком Сенату), објавио извештај под називом „Британија и будућност западног Балкана“, о спољној политици Британије , чији се делови директно односе и на Србију. У њима се дефинише: који су им интереси у Србији; шта сада раде; и коначно шта треба да раде више и где греше.

Уништити све што носи чак и почетни знак РУ

        Кад се деси да се три значајне и важне институције: амерички Сенат, Европска комисија и Дом лордова баве „погубним и малигним ” утицајем и улогом Русије на Балкану, а посебно у Србији, а ми тврдимо да тог утицаја скоро да нема, да је занемарљив и да је упитању балон пун лажи Запада – онда нешто битно, значајно овде ипак није у реду.

Поставља се питање шта се заправо иза свега овога крије? Односно, које су стварне и праве намере због којих водећи кругови Европе своје народе плаше руском саблашћу?

Или руског утицаја на Балкан има и то у знатној мери, у толикој да он толико дуго и снажно плаши САД и њихове трабанте са Запада, или тог утицаја у ствари нема и он је измишљен како би светски монополисти и глобалисти предвођени САД остварили потпуну доминацију над овим регионом и посебно Србијом, која им и даље представља „црну рупу” на њиховој NATO мапи опкољавања Русије са свих страна, па им кампања о руском утицају служи као оптимална камуфлажа…

У складу са прокламованом тезом о нарастајућем продору руског утицаја на Србију и шире, амерички Сенат, Европска комисија и Дом лордова предлажу низ акција, политичких програма и мера које треба предузети и финансирати како би се спречио даљи продор те „страшне и прљаве руске пропаганде” на њима „тако драг” и значајан простор какав је Балкан и посебно Србија.

У предлозима се препоручује да се одвоји још више милиона евра него до сада за ту (хајку) кампању уништења руског утицаја, чак свега што носи чак и почетни знак РУ. Све то за добробит и демократски просперитет Србије јер треба Србе сачувати од утицаја и доласка „ауторитарног и злог“ руског медведа!

Основни и главни циљ: увлачење Србије у NATO

        У извештају групе демократа, који је објавио сенатор Бен Кардин испред Комитета за међународне односе Сената, помиње се „асиметрични арсенал” које Русија користи у разним земљама света, који се дефинише као употреба војних средстава, сајбер-напада, ширења дезинформација, подршке екстремним политичким групама и коришћење енергетских ресурса, организованог криминала и корупције као „оружја”.

А за ту тврдњу сенаторима је, ни мање ни више, него политичка слика данашње Србије један је од важних аргумената. Па на самом почетку истичу: „Штетни утицај Русије на Србију се манифестује кроз дубоке културне везе, пропаганду, и утицаје у енергетском и сектору одбране”. (1)

Један прилично значајан део овог извештаја, у којем се, на основу оперативних сазнања које су скупљале америчке службе, говори о неформалном утицају Русије на владе у Европи, односи се и на Србију.

Власти САД и Велике Британије и званично су регистровале „штетан руски утицај у Србији“ и најавиле офанзиву на западни Балкан.

План је усисавање преосталих држава Западног Балкана (Македонија Србија, БиХ) у NATO.

Овакав извештај Сената медији оцењују, ни мање ни више, него као – позив на јуриш!

„Руски малигни утицај Србији се показује кроз везе у области културе, пропаганде, енергетике и све јачи однос на пољу одбране”. 2

Тако у материјалу од око 200 страна, на 81-ој почиње басна о утицају Русије на грађане Србије, а она се темељи на некаквим необјављеним и непровереним анкетама које су ко зна када и где и од кога спроведене у Србији.

У њихову валидност се мора сумњати, али баш на основу таквих непроверених показатеља лако се конструише прича о повећаном руском утицају.

Да ли би овакав „ниво“ приступа уопште могао да опстане у неком случају примењивом за америчку унутрашњу употребу, или је реч о принципу који се примењује искључиво за спровођење америчке спољне политике?!

Затим се наводе речи Хојта Брајана Јиа, заменика помоћника државног секретара САД, који је рекао српским званичницима „да не могу више седети на две столице: ићи ка ЕУ и развијати добре односе са Москвом”. Другим, јаснијим речима: ако је стратегија Србије улазак у ЕУ, онда Србија Русији мора увести санкције, инсистира Ји, али и сенатори.

Сенатори сматрају да дубље евроинтеграције значе усвајање одлука ЕУ које су супротне руским интересима. Стога што би ближе везе између Србије и ЕУ наводно могле да резултирају порастом злоћудног руског утицаја у држави.

Амерички сенатор Бен Кардин потписао је извештај који је лажан

 

Даље се у извештају напада руска агенција Спутњик као доминирајући извор информација у Србији. Поред десетина америчких и прозападних медија – телевизија, радио-станица, сајтова и НВО организација које несметано раде годинама и агресивно делују у Србији – одједном америчким сенаторима смета једина руска агенција, која је почела са радом 2015. године!

Оптужба гласи: „Спутњик шири руску пропаганду и угрожава демократске тековине у Србији, угрожава пут Србије у ЕУ и у NATO”.

Сенаторима смета чак и то што текстове и прилоге Спутњика бесплатно реемитује више од 20 радио-станица широм Србије. Што нам посредно доказује степен лицемерја које Американци показују када говоре о слободи медија, с једне стране, а на другој страни указује на природу њихове кампање којој морају обезбедити предуслове за успех од којих је један од најбитнијих – потпуно одсуство критичког и слободног приступа медија.

Као да не сме да се чује друга страна!

Каубоји не бирају средства

        У извештају се затим „босански Срби“ и председник РС Милорад Додик сатанизују због добрих односа (и са Србијом), и посебно са Русијом, па се све нормалне дипломатске и привредне активности Русије и РС представљају као нека завера, нешто нелегално…

Очигледно њима свака врста сарадње Републике Српске (и Србије) са Русијом смета, а свака подршка Русије је „опасна и малигна”. Највише им смета што БиХ не могу да угурају у NATO, не слаже се с тим РС!

Срби из Републике Српске у великом броју обожавају Путина и Додика

Навикнутим да се деценијама мешају у унутрашње послове других држава, америчким сенаторима смета чак и то што се Додик и Вучић често састају и сарађују, јер им ни то не одговора.

Сенаторима смета што се Путин састаје са Додиком, а не и са представницима БиХ, и то сматрају прекршајем дипломатског протокола.

Замислите, држава која сваки дан дрско врши прекршаје дипломатског протокола у десетинама земаља, мешајући се у унутрашње послове тих земаља дрзнула се да о томе неком спочитава!

У БиХ и РС Американци то раде чак и по више пута дневно! Мешају се и у односе унутар саме РС, као и у односе између два конститутивна дела БиХ…Раде то исто и америчке дипломате редовно и у Србији, нарочито амбасадор Кајл Скот.

„Руски утицај у Бања Луци, главном граду Српске, убедљив је – киосци у центру града су пуни мајица, шоља и других сувенира са ликом руског председника Владимира Путина и Русије”, каже се у извештају Сената (страна 83, извештаја).

Сенатори стварно немају мере, а да би остварили циљ „каубоји” не бирају средства. Овим се они узвисују толико да са највиших кота „аргументисања“ и „чињеница“ закључују на основу биланса и пописа продатих артикала у два-три киоска у центру на градском шеталишту (чији се платни промет тих артикала мери десетинама долара дневно или стотинама долара месечно).

Затим се измишља податак да има преко 100 невладиних организација у Србији које се могу сматрати проруским!

У једном пасусу час их има 50, у другом 100!

Надирању пропагандне бујице из Русије сада ће се, поред свих проамеричких медија и тв и радио станица и НВО организација, прикључити и британски BBC, теше се и умирују амерички сенатори.

BBC се поново активира у Србији 2018 године са буџетом ни мање ни више него 600.000 фунти годишње, јер треба убити руску аждају, уништити пропагандну машинерију Спутњика.

Сенатори потом констатују утицај Русије у енергетском сектору у Србији, помињу сарадњу Газпрома и Србијагаса, што им наравно не одговора, а после пропасти гасовода Јужни ток смета им и могућност да Србија једног дана гас добије из гасовода Турски ток. Они су више за то да се сарађује на некаквој конекцији гасовода са Бугарском, за који се не зна одакле би стизао гас. Можда амерички течни плин?

Потом сенаторима сметају све културне, верске везе Србије са Русијом, укључујући сарадњу Српске и Руске православне цркве. Смета им њихово заједничко опредељење против ЕУ и њихова антизападна реторика и то што су против промоције хомосексуализма.

Срби и Руси су алтернатива Англо-Саксонској цивилизацији

    Смета им посебно и сарадња РИСИ (Руског института за стратешке студије) и улога Леонида Решетњикова у контактима са српским институцијама и интелектуалцима. Нарочито им је засметала његова изјава коју цитирају:

„Заборавили смо да ми (Срби и Руси) припадамо цивилизацији која представља алтернативу Англо-Саксонској. Наша мисија је да ту цивилизацију представимо свету и понудимо наше виђење.

Наша убеђивачка снага треба да буде одана принципима Православне цивилизације. Ту идеју треба да имамо на уму када говоримо о утицају Русије. Зашто Срби и Руси тако лако налазе заједнички језик? Због тога сто су нам корени исти, зато лако налазимо заједнички језик са Србима”.

Руски председник В. Путин примио је у Кремљу досадашњег директора Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонида Решетњикова и његовог наследника Михаил Фрадкова (2017.)

Затим наводе непроверене податке НВО Центра за евро-атлантске студије о постојању „51 прокремаљске организације” па се потом неаргументовано драматизује и увећавају њихов значај, улога и утицај… Ко зна кога је све у те организације сврстала Јелена Милић како би приказала опасност од нарастајућег „малигног” утицаја Руса?! (Можда и обична локална удружења грађана).

Британски дом лордова

Незаобилазна је тема и Руски хуманитарни центар у Нишу који би требало да добије дипломатски статус. Да не би Центар у Нишу постао војна база, као „Бондстил” на Косову – то је главни циљ америчке акције код власти у Србији.

Извештај говори и о војно-техничкој сарадњи Србије и Русије, о набавци 6 мигова, а онда наводе супротне податке свог стручњака из NATO (Џона Капела) да је сарадња NATO са Србијом добра, да су заједно, на пример, до 2016. године имали 125 војних вежби са Србијом, а Србија са Русијом свега четири! А затим, као „полудели Макс” одмах у следећем пасусу више пута понављају флоскулу о малигном утицају Русије. Ово треба прочитати да би се веровало да овакве несмотрене изјаве објављује амерички Сенат!

На крају, сенатори „препоручују“ снажнију акцију ка Србији, више путовања америчких дипломата у Србију, траже много више новца (од одобрених 12 милиона долара) за потирање или слабљење руског утицаја у Србији у 2018. години.

„У светлу недавних знатних повећања помоћи које су ауторизоване Актом о борби против америчких противника путем санкција из 2017. године, мисије USAID у региону морају да се преоријентишу како би се успешније бориле са руским злоћудним утицајем”. (2)

Овде се отворено и јавно признаје да се антируске акције, пропаганда и кампања финансирају преко USAID.

Претња САД санкцијама Србији

    У делу извештаја сенатори констатују: „Председник Вучић је наводно рекао да Србија преговара и о куповини система С-300 од Русије, а тај договор би могао да активира недавно усвојени закон САД којим су предвиђене санкције за било коју значајну трансакцију са руском војском или сектором безбедности.

Тако да они упозоравају да би санкције Србији могле бити уведене купи ли од Руса систем С-300!

У антируску кампању се сви заједно, као у оркестру, укључују ових дана представници Атлантског савета, Маршалов фонд, Институт Стратфор. САД И ЕУ се не либе да минорно руско присуство називају агресијом (додуше пропагандном). Они кажу: „земље које су под утицајем руске (пропагандне) агресије”. (3)

Бриге Запада „због растућег руског утицаја“ у „Источној Европи“ су толико велике да је то чак тема на посебним састанцима министара спољних послова ЕУ.

Наравно, на таквим састанцима они немају шта да дебатују о руском утицају када га уистину нема, него под тим изговором разговарају о спровођењу својих планова окупације земаља Балкана, а посебно Србије у свакој области деловања: од економског сектора до мешања у образовне и школске програме, па и до покушаја мењања свести о националној историји, симбола српске традиције и културе, као и православне вере… Ништа њима није свето што је српско или руско, тачније православно!

У овој западној антисрпској и антируској кампањи и ујдурми најјадније је што влада Србије и њени званичници ћуте, не реагују, не протестују. Као да се ради о Тунгузији, а не о њиховој држави, отаџбини.

Србија за саветника изабрала свог џелата Блера

     Зашто је Вучићу било потребно да пре неколико година за свог саветника (или још горе владе Србије) изабере српског џелата Тонија Блера?

Многи су сматрали логичним да ће за саветника изабрати неког истакнутог руског политичара, научника, интелектуалца који је показао своју наклоност и пријатељство према Србији.

Ком помраченом уму је одговарало да се Србији и Србима опали овакав шамар избором Блера?

Српски џелат Тони Блер

Изабрати лика који се, као антисрпски настројен политичар, истакао у штабу за акције NATO, по сведочењима више присутних, избором-бирањем цивилних циљева у Србији које треба бомбардовати 1999. Какво добро је за народ Србије донело то за све Србе срамно именовање?

Шта је и у чему Блер могао да саветује Вучића или српску     владу?

У том чину могли су да ликују, сем Блера и Вучића, само још српски непријатељи. Само они су могли хвалити одлуку да жртва (Србија) добровољно бира и изабере за саветника свог непријатеља?!

Само, ући ће овај срамни пример у историјске читанке.

……………………

  1. Espreso | Izašao veliki izveštaj američke administracije o uticaju Rusije na Balkanu!
  2. Цео извештај групе сенатора налази се на енглеском језику на овом линку
  3. Исто

 …………..

(у трећем наставку: Улога медија и НВО у антируској кампањи у Србији)

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Интервју бившег саветника Пентагона Дагласа Мекгрегора

Prenosimo

Руси избацују Запад из Кључног енергетског подухвата

Prenosimo

Је си ли ти, да извиниш, Србин?

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x