Društvo, Politika, Prenosimo, Slobode, Srbija

Traže zabranu Pink, Hepi i Studio B i raspuštanje UO RTS

Zahtev ugledne srpske institucije Akademske zajednice REM-u

 

Predstavnici ugledne srpske institucije, Akademske zajednice predali su Regulatornom telu za elektronske medije Srbije zahtev za razrešenje članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije i zabranu emitovanja informativnog i političkog programa na 30 dana televizijama Hepi, Pink i Studio B.

Pošto, kako navode, RTS nije ispunio njihove zahteve da počne objektivno i profesionalno da izveštava, a zatim i da celokupno rukovodstvo te medijske kuće podnese ostavke, akademska zajednica obratila se REM-u.

Oni traže da REM razreši članove Upravnog odbora RTS-a i zabrani emitovanje informativnog i političkog programa televiziji Pink, Hepi i Studio B na 30 dana.

 TV prilog o zahtevu Akademske zajednice (traje 1,33 sekunde)

Naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović, član Akademske zajednice ističe: “Na jednoj strani imamo RTS koji se bavi jednom vrstom “meke” propagande, odnosno obmanjuju građane na taj način što ne objavljuju kompletne i potpune informacije. Dok komercijalne televizije Pink, hepi i Studio B se bave mnogo “otrovnijom” propagandom, to ste imali prilike i sami da se uverite, oni raspiruju mržnju na političkoj osnovi što je eksplicitno zabranjeno zakonom” (1)

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, član Akademske zajednice smatra:

“Mislim da će nam ova pandemija, ova situacija pokazati koliko smo u pravu i to ne samo kada govorimo o politici već uopšte o funkcionisanju države u kojoj ne postoje insituticije, odnosno u kojoj obični građani nemaju apsolutno nikakvo poverenje u funkcionisanje državnih organa, u funkcionisanje medijskih kuća, informativnih servisa”. (2)

………………………….

Ocena emeritusa Marije Bogdanović

PO RTS-u ŽIVIMO U IDEALNOM VREMENU

Nekadašnja rektorka Beogradskog univerziteta, emeritus Marija Bogdanović izjavila da se na programima nacionalnih televizija sve zataškava, a novinari imaju stepen autocenzure u kome nadmašuju Vučića i njegove podanike.

“Kada pogledamo programe RTS-a i ostalih televizija ko je imaju veliku nacionalnu dostupnost, onda vidimo da se tu prikazuje da mi živimo u jednom idealnom vremenu, gde nema nikakvih problema, gde nema siromaštva, gde nema nikakvih skandala”, izjavila je Bogdanović. (3)

…………………………….

Vladan Čokić, naučni savetnik iz Instituta za medicinska istraživanja ocenjuje „ da je RTS odgovorna za medijski mrak, mada bi trebalo da bude uzor drugim medijima. On je poručio da svim evropskim institucijama treba prenositi u kakvom se medijskom mraku Srbija nalazi, pod režimom koji je uspostavio autokratiju“. (3)

Zahtev je potpisalo 74 člana Akademske zajednice i još oko 100 naučnih radnika u Srbiji.

Izvor: TV N1

………………………….

1 http://rs.n1info.com/Vesti/a577698/Akademska-zajednica-za-raspustanje-UO-RTS-i-zabranu-za-Pink-Hepi-i-Studio-B.html

2 http://www.nspm.rs/hronika/slobodan-prvanovic-raspustiti-uo-rts-i-zabraniti-pink-hepi-i-studio-b.html

3  https://www.glasamerike.net/a/akademska-zajednica-tra%C5%BEi-ostavke-vrha-rts/5285594.html

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments