Друштво, Политика, Преносимо, Слободе, Србија

Tражe забрану Пинк, Хепи и Студио Б и распуштање УО РТС

Захтев угледне српске институције Академскe заједницe РЕМ-у

 

Представници угледне српске институције, Академске заједнице предали су Регулаторном телу за електронске медије Србије захтев за разрешење чланова Управног одбора Радио-телевизије Србије и забрану емитовања информативног и политичког програма на 30 дана телевизијама Хепи, Пинк и Студио Б.

Пошто, како наводе, РТС није испунио њихове захтеве да почне објективно и професионално да извештава, а затим и да целокупно руководство те медијске куће поднесе оставке, академска заједница обратила се РЕМ-у.

Они траже да РЕМ разреши чланове Управног одбора РТС-а и забрани емитовање информативног и политичког програма телевизији Пинк, Хепи и Студио Б на 30 дана.

 ТВ прилог о захтеву Академске заједнице (траје 1,33 секунде)

Научни саветник Института за физику Слободан Првановић, члан Академске заједнице истиче: “На једној страни имамо РТС који се бави једном врстом “меке” пропаганде, односно обмањују грађане на тај начин што не објављују комплетне и потпуне информације. Док комерцијалне телевизије Пинк, хепи и Студио Б се баве много “отровнијом” пропагандом, то сте имали прилике и сами да се уверите, они распирују мржњу на политичкој основи што је експлицитно забрањено законом” (1)

Професорка Биолошког факултета Биљана Стојковић, члан Академске заједнице сматра:

“Мислим да ће нам ова пандемија, ова ситуација показати колико смо у праву и то не само када говоримо о политици већ уопште о функционисању државе у којој не постоје инситутиције, односно у којој обични грађани немају апсолутно никакво поверење у функционисање државних органа, у функционисање медијских кућа, информативних сервиса”. (2)

………………………….

Оцена емеритуса Марије Богдановић

ПО РТС-у ЖИВИМО У ИДЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ

Некадашња ректорка Београдског универзитета, емеритус Марија Богдановић изјавила да се на програмима националних телевизија све заташкава, а новинари имају степен аутоцензуре у коме надмашују Вучића и његове поданике.

“Kада погледамо програме РТС-а и осталих телевизија ко је имају велику националну доступност, онда видимо да се ту приказује да ми живимо у једном идеалном времену, где нема никаквих проблема, где нема сиромаштва, где нема никаквих скандала”, изјавила је Богдановић. (3)

…………………………….

Владан Чокић, научни саветник из Института за медицинска истраживања оцењује „ да је РТС одговорна за медијски мрак, мада би требало да буде узор другим медијима. Он је поручио да свим европским институцијама треба преносити у каквом се медијском мраку Србија налази, под режимом који је успоставио аутократију“. (3)

Захтев је потписало 74 члана Академске заједнице и још око 100 научних радника у Србији.

Извор: ТВ Н1

………………………….

1 http://rs.n1info.com/Vesti/a577698/Akademska-zajednica-za-raspustanje-UO-RTS-i-zabranu-za-Pink-Hepi-i-Studio-B.html

2 http://www.nspm.rs/hronika/slobodan-prvanovic-raspustiti-uo-rts-i-zabraniti-pink-hepi-i-studio-b.html

3  https://www.glasamerike.net/a/akademska-zajednica-tra%C5%BEi-ostavke-vrha-rts/5285594.html

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments