Провидни покушај изборне корупције од стране владајућег режима

Шта се крије иза мизерне и изненадне подршке пензионерима Србије

  • Одлука „великог“ министра финансија Малог и његовог шефа Вучића да уделе наредних дана сиротињи – пензионерима по 4.000 динара је провидни покушај изборне корупције од стране владајућег режима. Вест је шокирала већину пензионера, стигла је као гром из ведра неба, јер такав гест душебрижништва од државе нису ни тражили ни очекивали. Али, избори су ускоро…
  • Уместо да у овим тешким временима држава, тачније влада Србије донесе одлуку да помогне пристојнијом сумом (од ове дате пензионерима) – армију незапослених и тако искаже истинску друштвену солидарност и бригу о људима, који су, на бироима, годинама без икаквих примања.
  • Влада треба да створи услове да се људи запосле, а да онда заједно са свим запосленима почну да добијају пристојне плате, а не да животаре од милостиње коју им као оглодак Влада баци након што је она намирала своје личне интересе.
  • Истовремено се вадећи на корона вирус и епидемију и тобож бригу за здравље грађана Влада Србије и Вучић се заправо брину о својој (СНС) подршци и броју изашлих на изборе.

Пише: Јово Вукелић

Одлука „великог“ министра финансија С. Малог и његовог шефа А. Вучића да уделе наредних дана сиротињи, пензионерима по 4.000 динара је провидни покушај изборне корупције од стране владајућег режима. Вест је шокирала већину пензионера, стигла је као гром из ведра неба, јер такав гест душебрижништва од државе нису ни тражили ни очекивали. Али, избори су ускоро…

Та нерационална одлука није чак ни јасно образложена од представника владе Србије и председника Србије. Због чега се ненадно додељује та „цркавица“ пензионерима, због којих и каквих увећаних трошкова?  Да није због доласка епидемије корона вируса? То је смешан аргумент, уистину, у  питању је куповање гласова, одобровљавање старијих гласача да изађу на изборе.

Чека се одговор: Да ли ће милостиња Владе одобровољити пензионере

Али, баш данас председник Србије тражи, инсистира  „да старији, тачније пензионери нигде не излазе из куће“!?  Остаје проблем за режим како сада та два дијаметрално супротна захтева помирити…

Влада ништа не даје, него само пензионерима враћа стоти део онога што им је узела, отела!

Ова мизерна помоћ иначе ништа значајније ни дугорочније неће поправити животни стандард пензионера и неће решити финансијске проблеме које имају.

Пензионери су тражили су и траже да им се врате раније отете пензије и на томе инсистирају. И када би влада Србије то учинила, не би требало да им на кашичицу удељује милостињу. Дакле, Влада ништа не даје, него само пензионерима враћа стоти део онога што им је узела, отела!

Ако се влада Србије сетила да због епидемије корона вируса, која се шири у свету па и у нашој земљи, помогне најугроженије слојеве становништва да купе неопходна дезинфекциона средства и друге лекове требала је на првом месту да помогне армији незапослених грађана. Њих у Србији има на стотине хиљада.

Уместо да у овим тешким временима држава, тачније влада Србије донесе одлуку да помогне пристојнијом сумом (од ове дате пензионерима) –  армију незапослених и тако искаже истинску друштвену солидарност и бригу о људима, који су, на бироима, годинама без икаквих примања.

Влада треба да створи услове да се људи запосле, а да онда заједно са свим запосленима почну да добијају пристојне плате, а не да животаре од милостиње коју им као оглодак Влада баци након што је она намирала своје личне интересе.

ИЗБОРНО ПОТКУПЉИВАЊЕ У ОБЛИКУ МИЗЕРНЕ ПОМОЋИ

Представници актуелног режима истичу да је у Србији тренутно рекордна запосленост и да је незапосленост на најмањем нивоу у историји. Помоћи у таквој ситуацији оне који годинама немају посла, који чекају да зараде први динар била би итекако значајна помоћ у њиховој борби за опостанак.

Исто тако, да ли су у нашем друштву само пензионери угрожена категорија или ту има и неке друге рачунице?!

Власти стално сами себе хвале у протеклих неколико година „на сва звона“ како су драстично смањили незапосленост, како је много људи добило посао и да је укупна бројка незапослених грађана Србије сваке године све мања…

Другим речима на овом плану “ напредујемо сваког дана у сваком погледу“ још од 2012. године и доласка на власт СНС.  По речима министра за рад  З.Ђорђевића  од пре месец дана “ стопа незапослености 2012. године износила је 23,9 одсто, а њен пад испод 10 процената убрајасе у значајне резултате у 2019. години! (1)

Наравно, Ђорђевић не саопштава колико стотина хиљада људи у Србији је тренутно без посла. Али, без дилеме изјављује „да ће незапосленост у 2020. години бити и испод 9,5 одсто“!

Ту одмах настаје нови проблем јер две званичне српске институције, две статистичке службе које воде евиденцију о броју незапослених у Србији имају различите податке о томе?!

Незапосленима ипак шипак

Док према недавно објављеном извештају Националне службе за запошљавање (НСЗ) у Србији има нешто више од 500.000 незапослених. Републички завод за статистику (РЗС) има нешто другачије податке. Према анкети о радној снази те службе, на крају другог квартала 2019. године било је 334.000 незапослених.

Према подацима НСЗ број незапослених 2017. био је 650.573, а 2018. године без посла је на бироима било 583.000 грађана. (2)

За око пола милиона незапослених у Србији једнократна помоћ државе од десетак хиљада динара била би им драгоцена и било је боље да је влада Србије донела такву одлуку.

Или да је влада Србије направила програм социјалне помоћи за све незапослене у наредних шест или девет месеци, пошто је већ сада јасно да ће до посла, после долазеће  економске кризе, било ко тешко да дође. Уз то, кад већ има новаца у државној каси да се „прелива“ логично је да треба прво помоћи најугроженије слојеве становништва, најсиромашније, као што су незапослени, инвалиди, сиромашне и самохране породице са много деце…

Али, да ли су незапослени потенцијални бирачи Вучићеве странке односно да ли зато што то нису, а пензионери јесу, Влада креће у ову акцију изборног поткупљивања?

Карикатура С. Печеничић

Истовремено се вадећи на корона вирус и епидемију и тобож бригу за здравље грађана ,Влада и Вучић се заправо брину о својој (СНС) подршци и броју изашлих на изборе. И зато покушавају да јефтино купе подршку и да и на овај начин „убију“ бојкот!

…………..

  1. http://www.politika.rs/sr/clanak/445135/Nezaposlenost-2020-i-ispod-9-5-odsto
  2. https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-50401874
0 0 votes
Article Rating

Related posts

Другосрбијанци себе почињу да доживљавају као другу нацију – различиту од осталих Срба

Prenosimo

Мајке децу хране блатом и кожом угинулих животиња

Prenosimo

ЕУРОПРАЈД КРШИ УСТАВ И ЗАКОНЕ СРБИЈЕ!

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x