Почела да пуца коалиција Вучићевог режима и лекарске “струке”

Разочарани лекари Инфективне клинике у Нишу писали Вучићу

  • Лекари Инфективне клинике у Нишу протествовали код Вучића: траже боље услове и указују на пораст броја оболелих од короне
  • Лекари проговорили о лошим условима и преоптерећености на Инфективној клиници
  • Лекари сматрају да надлежни нешто крију тиме што не објављују званичне податке о броју оболелих по градовима у Србији
  • Држава дугује плате лекарима

  1. јун, Ниш

Аутор: Ј. Адамовић, новинар „Јужних вести“

Да је корона цунами спречен, али нас епидемија вируса корона и даље запљускује, кажу лекари Kлинике за инфективне болести у Нишу, чији капацитети су константно пуни, а указују и да је последњих недељу дана примећен пораст броја оболелих и респираторно угрожених.

Зато су писали председнику Александру Вучићу, описујући тешке услове у којима раде, а њихова молба из писма јесте да им се врати достојанство, за њихово, али и опште добро.

Инфективна клиника у Нишу од почетка епидемије короне је на највећем удару, али се запослени до сада нису оглашавали.

Лекари који су били хероји разочарани условима рада, траже помоћ председника (фото: Вања Kесер)

То и сами признају у писму које су прошле недеље упутили председнику Србије, у коме причу почињу речима да су названи херојима, аплаудирало им се када је било најтеже, а иако су се, кажу, током марта и априла осећали достојним позива, сада су разочарани актуелном организацијом посла и материјалним вредновањем труда и рада.

Тешки услови рада, недостатак опреме, болничких кревета и лекара

Упркос чињеници да је “корона цунами” спречен, епидемија вирусом короне нас и даље запљускује. Kако се KЦ Ниш вратио на уобичајену форму рада, тако се појавила превелика оптерећеност Инфективне клинике, уз знатно ограничен маневарски простор – пишу лекари.

Појашњавају шта су највећи проблеми на Kлиници – има 46 кревета, са само 4 такозваних “респиратор кревета” у јединици интезивног лечења и 3 у импровизованој просторији.

Инфективна је стално попуњена 100 %, наводе лекари, па се поставља питање шта са пацијентима који су “вишак”.

На жалост, не постоји централни развод гасова у целој Kлиници, па поједини, “прекобројни”, а респираторно инсуфицијентни пацијенти, леже у обичним болесничким собама, а апарати су прикључени на боце са кисеоником, што је недопустиво за установу калибра Kлиничког центра. Уз то, у константном смо недостатку пратеће опреме (монитора, пулсних оксиметара, капнографа, тензиометра, аспиратора, итд), а и то што имамо искамчимо са муком и половно. Kао да наша клиника није део клиничког центра, него неки сурогат – појашњавају.

Нови пораст броја оболелих  од короне

Такође, напомињу да су медицинске сестре и техничари принуђени да по цео дан и ноћ “котрљају” боце по Kлиници, па им мало времена остаје за терапију и негу, а још мање за лековиту лепу реч.

Описују да су тиме отежани услови рада, под заштитиним оделима и маскама, непотребно још мукотрпнији за све њих.

Објашњавају да је 11 лекара специјалиста, од почетка епидемије, обавило више од 4.500 амбулантних прегледа, хоспитализовали су све тешке упале плућа, лечили респираторно угрожене на респираторима, али да се ниједном нису ни жалили, ни хвалили, већ увек ћутке и без поговора прихватали сваки задатак.

Сада имамо практично 10 лекара специјалиста (један од  1. јула 2020. одлази у пензију), и са постојећим кадром нисмо могли и не можемо да организујемо рад, а да то не буде више од 40 сати дежурства месечно, без, или, уз приправност лекара.

Лекари нису у потпуности плаћени за свој рад

Али, за разлику од месеца априла, када смо у потпуности исплаћени, KЦ Ниш сада нема новца да нам тај прековремени рад исплати, па уместо да волонтери буду запошљавани, од запошљених специјалиста правимо волонтере – напомињу.

Лекари Инфективне клинике у писму су делимично потврдили сумње и страхове Нишлија који сматрају да надлежни тиме што не објављују званичне податке о броју оболелих по градовима нешто крију. Пишу да после више од 3 месеца од избијања епидемије и даље свакодневно воде борбу са короном, иако се у једном тренутку чинило да јењава.

Указују и на пораст броја оболелих и то у периоду у коме није било информација о новооболелима у Нишу.

Поготову последњих 7 дана имамо поновни пораст укупног броја оболелих (са или без ПЦР доказа), па самим тим и оних респираторно угрожених. Свесни смо да је релаксирање мера битно за економију државе, па тиме, индиректно, за положај здравстевних установа и запошљених у њима, али треба обазриво наћи равнотежу, да нам се не би све, још више и јаче обило о главу – истичу.

На крају писма који су упутили Вучићу моле га да учини све што је у његовој моћи да им се врати достојанство, како кажу, у сваком смислу те речи, за њихово и опште добро.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Директор Инфективне клинике и Управа KЦ Ниш демантују колеге

Наводно, лекари су злонамерни и пишу полуистине
  • “Рат писмима” – уместо Вучића, лекарима су одговорили директор др М. Вербић и Управа KЦ Ниш

На лоше и тешке услове рада у данима када се повећава број оболелих од вируса корона пожалили су се лекари нишке Инфективне клинике председнику Александру Вучићу. Његов одговор нису добили, али су писмима реаговали директор Kлинике Миодраг Врбић који каже да су лекари изнели полуистине, као и Управа Kлиничког центра Ниш где наводе да су њихове примедбе некоректне и злонамерне.

Из Управе КЦ Ниш, у мејлу који су послали наводе да је протестно писмо лекара “посве некоректно и злонамерно, а које служи само како би дезавуисало рад руководства Kлиничког центра Ниш и свих запослених, који месецима дају све од себе у борби против корона вируса”.

Ипак, у оба писма потврђују да централни развод гасова на Kлиници још не постоји, иако је реч о установи у којој се током епидемије лече најтежи болесници.

Сматрају да је KЦ Ниш добром организацијом и координацијом, правовремено реаговао и обезбедио довољан број запослених као испомоћ са других клиника и из других центара. Писали су и о жалбама лекара које се односе на плате, а тврде да је плата лекара за април исплаћена свима у износу од 220.000 до 250.000 динара за специјалисте, док је за мај износила између 160.000 и 170.000 динара и исплаћена су и 40-дневна дежурства.

Директор Миодраг Врбић каже да су лекари изнели полуистине у писму Вучићу, али признаје да је Kлиника за инфективне болести пројектована за ванепидемијске ситуације, те да су имали помоћ Kлинике за анестезију и интезивну терапију.

Да ли ће стати уз колеге, уз струку или уз Вучића? Др Дарија Кисић позната по изреци: Ми знамо шта радимо!?

Истовремено, одлуком Управног одбора Kлиничког центра, већ су опредељена средства за увођење централног развода гасова, са још 24 “кисеоничка места”, поред постојећих 7, чиме ће се превазићи претходни проблеми и растеретити особље.

И он напомиње да су у јеку епидемије имали помоћ – 5 лекара специјалиста инфектологије из околних здравствених центара, а и данас 4 пулмолога, уз стално присуство анестезиолога, додатних 28 медицинских сестара/техничара и немедицинско особље упућено из других јединица.

Пише др Врбић и да о притужбама о неисплаћеним додатним примањима, за која је обећано да ће бити надокнађена, не жели, нити је примерено да то коментарише.

…………………….

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Lekari-Infektivne-klinike-u-Nisu-pisali-Vucicu-traze-bolje-uslove-i-ukazuju-na-porast-broja-obolelih-od-korone.sr.html

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Direktor-Infektivne-klinike-i-Uprava-KC-Nis-o-primedbama-lekara-zlonamerno-pismo-i-poluistine.sr.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Председник Србије отпочео изборну кампању

Славко

Руско-кинеска антанта и ропац америчке хегемоније

Prenosimo

Руска држава је одлучила да очисти неонацистичке Аугијеве штале у Украјини

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x