Почела година највећих спортских подвига и надања

После рекордног тријумфа Ђоковића на Гренд слем турниру у Мелбурну

  • Ђоковић дошао до рекордног осмог трофеја из исто толико финала у Мелбурну. То нико пре њега у историји тениса није успео! Осам покушаја и осам тријумфа!
  • Ђоковић је остварио још један рекорд, кога посебно истичу инострани медији: постао је први тенисер у последих 50 година, који је успео да тријумфује на Гренд слем турнирима у три различите деценије (од 2000-2009; од 2010-2019 и од 2020 до 2029! Наиме, Ђоковић је свој први Гренд слем освојио почетком 2008. године (баш у Мелбурну), а овај седамнаести почетком 2020. године (опет у Мелбурну).
  • Време рекорда: Ђоковић остварио 900 победу на АТП туру
  • Злоба бившег тенисера Виландера
  • Зашто не воле Ђоковића? Колега Бен Ротенберг написао да су “играчи са најлојалнијим навијачима у историји: 1. Федерер, 2. Надал и 3. Kо год да игра против Ђоковића“.
  • Ђоковић: „Моји Срби су уз мене“

Пише: Јово Вукелић

Оно што већ сви знају треба ипак поновити, јер је то јединствен подвиг у спорту: наш српски тенисер Новак Ђоковић је опет најбољи играч на свету! Од данас, 3. фебруара 2020. године (после паузе од два месеца, када је био други) он се опет вратио на прво место светске АТП ранг-листе тениских професионалаца.

До тог успеха стигао је победама на Гренд слем турниру на Аустралија опену. Тачније „Џокер Ноле“, како га зову његови верни навијачи,  је у финалу савладао Доминика Тима из Аустрије резултатом 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 и тако дошао до рекордног осмог трофеја из исто толико финала у Мелбурну. То нико пре њега у историји тениса није успео! Осам покушаја и осам тријумфа!

Недостижни рекорд Ђоковића: осам пута најбољи у Мелбурну

Кад кажемо да је почела година највећих спортских подвига Ђоковића мислимо и на сјајан тријумф наших тенисера у АТП купу.  На овом најјачем тениском турниру најбољих репрезентација света Србија је убедљиво тријумфовала у Бризбејну и Сиднеју половином јануара ове године победивши Чиле, Француску, Русију и Шпанију у финалу.

Икона светског тениса

Ђоковић је предводио српску репрезентацију победивши све своје ривале међу којима су били најбољи тенисери света. Тако он сада има импресиван скор од 12 победа од почетка ове године. За само месец дана победио је све најбоље тенисере међу првих десет са којима је играо:  Надала, Федерера, Тима, Медведева, Kачанова, Монфиса, али и Раонића и Андерсона…

Наравно да је и зато од свих познаваоца и тениских стручњака оцењен као најбољи играч света!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=1Xy4h2Ubxew&feature=emb_logo

Свих 17 Гренд слем победничких поена Новака Ђоковића

Посебно треба нагласити мање познату чињеницу да је победом у Мелбурну Ђоковић остварио још један рекорд, кога посебно истичу инострани медији: постао је први тенисер у последих 50 година, који је успео да тријумфује на Гренд слем турнирима у три различите деценије (од 2000-2009; од 2010-2019 и од 2020 до 2029!

Наиме, Ђоковић је свој први Гренд слем освојио почетком 2008. године (баш у Мелбурну), а овај седамнаести почетком 2020. године (опет у Мелбурну).

На овим величанственим резултатима честитали су му у првих два сата после финалног меча највећи светски спортски асови (по редоследу честитања): Хуан Мартин дел Потро, Род Лејвер, Фернандо Вердаско, Магнус Норман, Бред Гилберт, Николас Кифер, Доминик Тим, Роберт Левандовски, Борис Бекер, Кевин Андерсон… називајући га иконом светског тениса!

Врх АТП ранг-листе тениских професионалаца света од 3. фебруара

  1. Новак Ђоковић (Србија)           –   9. 720 бодова
  2.  Рафаел Надал (Шпанија)         –  9. 395
  3.  Роџер Федерер (Швајцарска) –  7. 135
  4.  Доминик Тим (Аустрија)          – 7. 045
  5. Данил Медведев (Русија)          – 5. 960

Та листа сада изгледа овако и не може се значајније мењати до половине марта када се у Индијан Велсу одржава први од девет Мастер турнира, који су по рангу одмах иза четири Гренд слем турнира, јер победнику доносе 1.000 АТП бодова.

На овом турниру у Аустралији Ђоковић је, према званичним подацима  АТП, остварио још један велики успех у својој већ легендарној каријери: остварио је своју 900 победу( у мечу са Ј. Л. Шруфом) на АТП туру, од 2003. године од када учествује на такмичењима. (1)

Виландерови стални промашаји

И док траје радост и славље српских навијача широм Аустралије и света, а посебно у Србији,и док стижу похвале и честитке Ђоковићу за сјајне и убедљиве игре и победе бивши шведски тениски ас Матс Виландер ( у улози коментатора Еуроспорта)  упорно оспорава, игнорише или омаловажава Ђоковићеве резултате и даје нетачне прогнозе. Његове потцењивачке оцене изречене јавно су скандалозни покушаји једног очито фрустрираног бившег спортисте да умањи Ђоковићеве успехе и ти промашаји немају никакву основу ни аргументацију. Ниј реч овде само о његовим лошим, аматерским  прогнозама.

То се и сада поновило у Аустралији, иако је група људи из Србије покушала, пружајући недавно искрено  гостопримство Виландеру у Србији, да побољша његов до сада врло некоректан однос према најбољем играчу света. Очигледно та „терапија“ није имала ефекта, Виландер наставља по старом!

Ђоковићева игра стиже до савршенства

Он иначе у својим коментарима и анализама петља, прича неважне ствари, говори о небитним техничким детаљима мечева и не коментарише мечеве и игру Ђоковића разумним и нормалним ставовима, него својим манипулацијама скреће пажњу са главних ствари. Уз то, говорећи о победи Ђоковића над Федерером, он је, никако случајно, истакао „да је то била победа Новака над најбољим играчем света свих времена“?!?

А сви знамо да управо последњих година, пред нашим очима,  траје дивовска борба између три аса: Федерера, Надала и Ђоковића за престижну титулу најбољег тенисера света свих времена (ГОАТ).

Злобе и пакости има увек поводом тријумфа и успеха, посебно код директних ривала и противника у спорту, што је и нормално, али  необјективност и некоректност бившег играча Виландера нема мере и границе и врло чуди, тешко је објаснити ову његову пристрасност.

Наравно, свега овога нема у коменарима других некадашњих великих асова Пита Сампраса, Андре Агасија, Џона Мекинроа или Бориса Бекера…

Сан о олимпијској медаљи

Када говоримо да је ова година не само година највећих подвига, већ и надања Новака Ђоковића онда на уму имамо његову разумну жељу и амбицију да докаже свој квалитет освајањем златне медаље на Олимпијади. За то му се пружа добра прилика у лето ове године у Токију.

Радост Ђоковића после најновијег тријумфа била је искрена и велика

На прошлој Олимпијади у Бразилу Ђоковић је доживео неуспех, који је много утицао на наставак његове каријере 2016. године и пад форме… Овог пута он ће се много пажљивије припремати за тај важан и значајан догађај у његовој спортској каријери. До златне медаље му је, како истиче, врло стало и на том путу српска спортска јавност би требало да га својски подржи. Ђоковић ће бити један од стубова наше државне олимпијске експедиције, али истовремено и велики мотив и спотски подстрек за победе свим осталим спортистима Србије у далеком Јапану.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ђоковић започео 276. недељу на врху АТП листе!

Ђоковић ове године има још ове навише циљеве: Већ је пуних 275 недеља на највишем трону, а од 3. фебруара наставља доминацију. Ускоро, за 11 недеља достићи ће другопласираног свих времена Американца Пита Сампраса (286 недеља) и 6. априла ове године биће на другом месту.

Главни циљ Ђоковића, како и сам истиче, је да престигне Роџера Федерера, који је укупно 310 недеља био на првом месту АТП листе.

Тај циљ достићи ће 5. октобра ове године са 311 недеља и тада ће постати  рекордер по броју недеља на шампионском трону АТП.

Ђоковић каже: ” Гренд слемови су ми најбитнији, а такође и да будем највише недеља на првом месту на АТП листи. Стварно бих волео да то остварим. Радим на томе, као што радим и на томе да као отац пружим својој деци што квалитетније време. Ускоро долази време да мало успорим и да селектујем турнире, надам се да ћу имати прилику да постанем број један. То ће највероватније бити ове или најкасније следеће године.“

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Велики спортски ас Ђоковић, који овог лета улази у 33 годину живота, показује и даље све знаке играчке зрелости, али исказује и даље да има физичку снагу и енергију да се равноправно бори са играчима који су десетак и више година млађи од њега.

Моји Срби су уз мене

Српски извештачи са турнира у Мелбурну извештавају да је млади амерички новинар  Бен Ротенберг написао да су “играчи са најлојалнијим навијачима у историји: 1. Федерер, 2. Надал и 3. Kо год да игра против Ђоковића“.

Луцидна оцена младог тениског новинара Ротенберга

Та проницљива констатација је тачна оцењује извештач “Спортклуба” Саша Озмо  и додаје: „Али зато су и победе још слађе“. (2)

Јесу те победе слађе, али Ђоковић најбоље зна и осећа како је тешко и мучно побеђивати кад је цео стадион против вас и навија за противника.

::::::::::::::::::::::::::

Видео запис из Мелбурна где Ђоковић слави (у друштву са својим братом и Душаном Лајовићем) свој успех са Србима из Мелбурна уз трубаче и српске песме!

Многи домаћи и инострани новинари, спортисти и тренери су се бавили трагањем за одговором на питање зашто публика широм западног света не воли оваквог узорног шампиона какав је Новак Ђоковић? И у Француској,  Италији, Шпанији и да не помињемо Велику Британију или Америку. Свуда се навија против Ђоковића, публика жели његов пораз!

Никада нисам имао дилеме зашто је то тако: Ђоковић је Србин и то је оно што свесно или подсвесно смета већини навијача. Вишедеценијско и стално сејање главних медија на Западу против Срба и Србије и приче о злим Србима (да не цитирамо све огавне придеве уз реч Србин)  не може се лако избрисати из људских глава.

Ђоковић је, сведоци смо тих његових симпатичних покушаја,  на разне начине покушавао ранијих година да одобровољи публику, али у томе није имао успеха. Колико год је имао изванредних, феноменалних, чак непоновљивих успеха на тениском терену толико, с друге стране није имао успеха да придобије наклоност навијача, публике на стадионима шта год радио. Сведоци смо те сталне омразе према њему чак и у далекој Аустралији, где је велика колонија Срба овог пута увелико поправљала ту негативну и непријатну слику створену протеклих година навијајући бучно за њега и нашу репрезентацију вијорећи српским заставама по трибинама.

О томе колико му то много значи, пред сам финални окршај са аустријанцем Тимом, Ђоковић  је кратко рекао: „ Уз мене ће бити моји Срби – моји Срби су уз мене!“

……………………………….

  1. https://www.atptour.com/en/news/djokovic-900-match-wins-tribute
  2. http://sportklub.rs/Blog/Sasa-Ozmo/a322507-Sampion-po-navici.html
0 0 votes
Article Rating

Related posts

Лавров јасно назначио нове циљеве Русије: више није реч само о ЛНР и ДНР

Prenosimo

Ђоковић са народом против загађивача и тровача  свог живог света у Србији

Prenosimo

Уништавање српских фресака у манастиру Св. Јоакима Осоговског

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x