Магични магнет Дедиња

            И Карићева  чувена вила "Јелена" с краја 90-тих година 
            грађена је без дозвола, документације, краће речено - бесправно.
            Карићи, наравно,тврде супротно
БЕСПРАВНА ГРАДЊА У ЕЛИТНОМ ДЕЛУ БЕОГРАДА

 

  • Како су без потребних дозвола, корупцијом или подмићивањем бахати новокомпоновани милионери Милошевићевог режима зидали скупе виле у општини Савски венац, тачније на Дедињу, Сењаку и Топчидеру…
  • Најалавији у томе били су чланови фамилије Карић: предњачили су у отимању и приватног и државног земљишта и градили су шта су и где су хтели
  • Накнадном “легализацијом” читај подмићивањем, добијане су дозволе, сагласности, плаћане надонаде за земљиште, порези…
  • Бранко Белић, председник Скупштине општине Савски венац: “Имам утисак да су богаташи и нолитички моћници хтели да буду једни уз друге, као да им је међусобна близина становања уливала сигурност кад су на овако малом простору саградили стотине огромних луксузних вила”.

Пише: Јово Вукелић

петак 3. август 2001.

 

Напомена аутора: текст је писан и објављен  непосредно после 5. октобра 2000. године када се у јавности очекивало да ће нове, демократске власти (ДОС) да зауставе бесправну градњу и насиље, дивљање и кич бахатих тајкуна и урбанистички хаос у Београду . И наравно, да опорезују све што је изграђено. Скоро ништа од тога касније није урађено… 

Протекле суботе, у организацији Друштва за заштиту Сењака, Дедиња и Топчидерског брда, више стотина узнемирених староседелаца oкупили су се на протестном скупу у Шекспировој улици како би спречили сечу раскошне шуме од више хектара и почетак изградње амбасаде НР Кине на зеленом простору између Булевара мира и Шекспирове.

Једна од вила Карића у Никодија Стефановића на Дедињу

– Основни циљ нашег Друштва и еколошког покрета је да спречимо даље уништавање „плућа” града, јер се овај предивни амбијент ви-ше не сме ружити бесправном градњом нових вила – каже Предраг Прежа Здравковић, оснивач овог друштва.

Урбанистички хаос који деценијама влада у Србији, посебно у Београду, достигао је врхунац у последњој деценији бесправном’ градњом у најотменијем делу главног грда, на општини Савски венац, тачније на Дедињу, Топчидерском брду и Сењаку.

У деценији највеће друштвене, политичке, економске и моралне кризе друштва новопечени богаташи метеорском брзином запосели су последње слободне зелене и пошумљене просторе Дедињске падине и, углавном без икаквих дозвола, подигли луксузне репрезентативне виле, стамбене и пословне објекте величине од 300 до 4.100 метара квадратних.

Имам утисак да су богаташи и нолитички моћници хтели да буду једни уз друге, као да им је међусобна близина становања уливала сигурност кад су на овако малом простору саградили стотине огромних луксузних вила. Староседелац сам у овом крају и кад ми у госте доћу пријатељи из света кажу ми да им се чини као да су стигли на Беверли хилс – истиче Бранко Белић, председник СО Савски венац, после обиласка спорног подручја, показујући нам успут „виле из бајке”.

Бранислав Бранко Белић, председник СО Врачар, наставило се под влашћу ДС са истом нелегалном праксом грађења

Надлежне грађевинске инспекције општине Савски венац и града Београда откриле су темељном контролом да су изграђена 224 бесправна објекта. Од њих, само 37 резиденција има укупну површину од 36.620 метара квадратних стамбеног и пословног простора и све оне су саграђене без потребних дозвола и сагласности. Чак и они власници, који су имали привремене дозволе за градњу, у свим случајевима су злоупотребили дозволе и зидали вишеструко више, од 300 до 2.000 метара квадратних, без накнадних сагласности.

…………………

„Репрезентативни“ инвеститори

Према списку Министарства урбанизма и грађевина Владе Србије на Савском венцу бесправно су, између осталих, подигли објекте: Милан Љумовић, фирма „Еуротренд“ величине 4.100, Жељко Митровић ТВ „Пинк“ величине 3.150, Радосављевић Соколка (750) и Војислав Мијатовић (800) фирма „Гемакс“, Слободан Милошевић величине 760, Јован Јовановић, фирма „Колинг“ величине 1.284, Сло-бодан Шаренац, фирма „Инекс“ величине 1.000, Мадлена Јанковић, фирма „Цептер“ величине 1.000, Владан Ђорђевић, „Делта банка“ величине 500 метара квадратних и многи други…

………………..

– Најмања од ових луксузних вила (око 300 квадрата стамбеног простора са баштом од 1.000 квадратних метара) има реалну тржишну вредност око милион немачких марака, а остале, које су знатно веће, и чија је просечна величина око 1.000 метара квадратних вреде више од пет милиона немачких марака, а оне највеће, од три или четири хиљаде метара квадратних, вреде више од десетак милиона немачких марака. Лако је проценити колика је штета нанета друштву, нашој општини и грађанима оваквом бесправном градњом и вишегодишњим неплаћањем земљишта, такси, пореза, доприноса. У питању су милиони немачких марака – наглашава први човек општине Бранко Белић.

Ходник Цептерове виле “Ема” на Дедињу, бесправно изграђене

Власници поменутих 37 вила и пословних објеката, које укупно имају 36.620 метара квадратних, добили су дозволе за градњу 17.599 метара квадратних тако да је без дозволе изграђено читавих 19.021 квадратни метар стамбеног и пословног простора. Укупно 14, од 37 власника, није имало и нема никакву дозволу за градњу. Они су „дивље” запосели туђу имовину -земљиште, било да је државна било приватна, и сазидали себи виле узурпирајући сва могућа права и кршећи све законе.

Очигледно да је међу новом „елитом” било питање престижа да се изгради вила у овом луксузном и „отменом” делу Београда.

Тако се на овим локацијама на­лазе куће познатих политичара, привредника и директора. Занимљиво је да је породица Карић на Дедињу и Топчидерском брду подигла, углавном без комплетних папира, десетак импресивних, скупоцених вила. Тачније, онолико колико им је требало, колико су хтели! Чиста бахатост и самовоља!

……………………

ПОРОДИЦА КАРИЋ: ИМАМО КОМПЛЕТНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ 

Легализација је у току

Плаћене све надокнаде за земљиште, а објекти испуњавају све услове за издавање грађевинских дозвола

Према информацијама добијеним од ов-лашћенил службеника Групе „Браћа Карић” чак пет и више година у олштини Савски ве-нац стоје нерешени захтеви за легализацију поменутих објеката. Како надлежне службе општине нису реаговале, захтеви за легали-зацију поднети су Градском секретаријату за имовинско-правне послове и та процеду-ра је у току. Пре две недеље Градски завод за вештачење извршио је технички преглед објеката на поменутим локацијама утврђујући да ли су објекти подобни за становање и за издавање грађевииске употребне дозволе. Достављена је комплетна оверена пројектна документација.

Карићева вила Оливера у Толстојевој

Вила Зорана Карића је налазом Градског завода за вештачење проглашена за објекат подобан за коришћење и утврђено је да испуњава услове за издавање грађевинске дозволе. Такође, за овај објекат постоји сагласност Урбанистичког завода Београда да се уклапа у просторну целину и Регулациони план Дедиња. По Уговору са Дирекцијом за грађевинско земљиште измирене су све надокнаде за уређење овог земљишта још 1998.

Кућа Сретена Карића изграђена је са привременом грађевинском дозволом за 660 метара квадратних и за њу постоји на-лаз Градског завода за вештачење, од 16. јула ове године, да постоје услови за изда-вање грађевинске и употребне дозволе. И противпожарна полиција МУП-а дала је сагласност да је објекат сигуран за становање.

Стамбена кућа Богољуба Карића подигнута је са добијеном трајном грађевинском дозволом за 1.010 метара квадратних из 1994. године. Постоји и налаз градског Завода за вештачење да вила испуњава- услове за издавање грађевинске дозволе, а и у овом случају плаћена је надокнада за земљиште Дирекцији за грађевинско земљиште. И овај објекат се, по налазу вештака, уклапа у регулациони план Дедиња.

Карићева вила на Сењаку (у међувремену продана)

 Повезани објекти у Улици генерала Штурма, један пословни – клуб „Јелена” и један стамбени власнице Данице и Јелене Карић имају налаз Градског Завода за вештачење да испуњавају услове за издавање грађевинске и употребне дозволе и да се уклапају у регулациони план Дедиња.

О грађевинској парцели у Темишварској улици овлашћени службеници компаније „Браћа Карић” кажу да ту нема никаквих изграђених објеката, а на овом грађевинском простору сувласници су 14 чланова породице Карић.

На крају, по речима овлашћених службеника групе БК Карић, необјашњиво је вишегодишње ћутање надлежних грађевинских и општинских служби општине Савски венац које нису реаговале на поднете захтеве за легализацију .спорних” објеката.                                                                                            …………………………

Зоран Карић је тако сазидао кућу од 2.000 метара квадратних у Улици генерала Васића без икакве документације – то тврде надлежне службе општине Савски венац и Министарства урбанизма и грађевина. Овде је, кажу они, посебан проблем што је вила изграђена на земљишту које је власништво приватних лица и у питању је, са становишта Закона, класичан упад у приватни посед, или отимање приватне својине.

У Темишварској улици, у близини старе куће краља Петра I Карађорђевића, породица Карић, њих чак четрнаесторо, сувласници су четири велике стамбене куће, које су подигнуте на земљишту које је власништво Републике Србије. И ове куће подигнуте су без потребних грађевинских и урбанистичких дозвола, а уз то је зидано на парцелама које су туђе власништво.

Дедињске резиденције

Трећа вила у Улици генерала Штурма, чији је инвеститор Даница Карић, величине је 1.100 метара квадратних и за њену изградњу власница не поседује никакве дозволе.

Сретен Карић подигао је кућу од 1.200 метара квадратних, а поседује привремену грађевинску дозволу за подизање објекта од 660 метара квадратних. У овом случају без дозволе је саграђено 540 квадрата стамбеног простора.

Пета кућа налази се у Толстојевој улици и њен власник је Богољуб Карић. Кућа има око 650 метара квадратних, а привремена дозвола издата је за 450 метара квадратних и „спорна” је изградња 200 квадрата.

Јелена и Даница Карић власнице су познатог клуба „Јелена” у Улици генерала Штурма. Он је величине 500 метара квадратних, а у евиденцији надлежних грађевинских служби нема никаквих података о овој пословној згради.

Дедиње: Раскош као у вилама на Бевери Хилсу

Последња парцела Карића, по званичној евиденцији, налази се у Ужичкој улици и води се на малолетног Небојшу Карића, а негде се  у документима помиње и име Драгомира, када се говори о бесправно подигнутој огради дуж овог грађевинског плаца.

О свим овим „репрезентативним” стамбеним и пословним објектима породице Карић и објектима других власника, који су бесправно подигнути, као и о судбини ових објеката у складу са новим законским решењима и ефикаснијим заустављањем „дивље” градње и могућностима легализације говориће данас детаљније министар др Драгослав Шумарац на конференцији за новинаре у Министарству за урбанизам и грађевинарство.

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Злочин који се не може нити сме заборавити!

Prenosimo

Сведе ли Србија број службених аутомобила на ниво Шведске – имаће новца да заустави егзодус

Јово

Ђоковић без пораза у 2020. и даље најбољи на свету

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x