Крађа гласова у српском парламенту – црно на бело!

Факсимил прве стране "Политике" од 27. новембра 2001. где се види да посланик 
незаконито гласа за другог посланика и злоупотребљава његово право гласа (картицу)

 ВИШЕ ОД ПОДСЕЋАЊА: Неславно, неморалано и незаконито отимање посланичких гласова у време владавине ДОС-а

 

  • Зна се да је крађа гласова на изборима, чак и једног грађанина, увек и свуда била оквалификована као тешко кривично дело, и такав чин се сматра крајње неморалним
  • Посебно се тешким кривичним делом сматра отимање гласова у парламенту
  • Управо то је учинило више посланика Демократске странке у Скупштини Србије у децембру 2001. године у „Афери Солун“и тиме су довека су осрамотили и себе и Демократску странку. А потом и 2003. у још горој афери „Бодрум“
  • Уместо да заувек буду избачени са јавне сцене, да нестану из политичког живота, да буду лустрирани и осуђени пред судом –  Бојан Пајтић, Гордана Чомић, Чедомир Јовановић и остали који су учествовали у крађи гласова, су напредовали и у партији и у друштву и добијали још веће функције!? То је доказ слабости и те партије, друштва и што је најгоре, нефункционисања правосуђа

Писано 13. септембра 2018.

Пише: Јово Вукелић

Напомена:

Ово је кратак новинарски запис, подсећање  о томе како су се бесрамно крали гласови у Скупштини Србије већ 2001. године, када је, после смене Милошевићевог режима октобра 2000 , на власти била коалиција ДОС (хвалила се иначе својим демократским потенцијалом).

Тачније то тешко кривично дело учинило је тада, а и касније у више наврата, плански и организовано више посланика Демократске странке.

Подсећамо, настала је  баш тада афера „Афера Солун“  са крађом гласа посланика Борислава Новаковића, из Демократске странке, који је био 3. децембра  у Солуну, а наводно гласао у парламенту о Закону о раду. Опозиција је тврдила да није био у сали и да је неко користио његову посланичку картицу док је Новаковић био на службеном путу у Солуну. Постоји и видео снимак где се види да Новаковића наравно нема у сали Скупштине ( а и шире, у Београду, Србији…)

И после мрачне крађе у Скупштини Б. Новаковић је наставио да “осветљава” Србију

Али, Бојан Пајтић, председник Посланичког клуба ДС,  је тада тврдио да је Новаковић био у Скупштини Србије?!? (дао изјаву Бети).

Настала је касније, 2003. године и друга велика политичка афера, позната као „афера Бодрум“ са посланицом Недом Арнерић из Демократске странке. Она је тог дана када се гласало, 23. јула, била на плажи у Бодруму, али гласала је у Скупштини, тврдили су из ДС!?!

 

ТАМНА МРЉА: Неда Арнерић није смогла снаге да призна да 23. јула 2003. није била у Србији

Настао је потом  тешки сукоб у самом ДОС-у, између ДС и ДСС, као и партије  Г17, које су протествовале против такве ненормалне и  неморалне праксе својих колега.

Били су тако, по тврдњама ДС, и он (Новаковић) и Неда Арнерић у исто време – на два места!

Ч. Јовановић је водио Посланички клуб ДОС-Реформе

ДСС је још раније напустио и посланички клуб ДОС, а доживео је да његовим посланицима буду незаконито одузетио мандати од истих колега из ДОС-а, тачније Демократске странке у чему су учествовали највиши функционери ДС Бојан Пајтић, шеф посланичког клуба ДС у Скупштини Србије, Чедомир Јовановић, шеф посланичке групе ДОС- Реформе, Гордана Чомић, потпредседник Скупштине Србије  и други. Таквим поступцима, који су остали на крају  некажњени, се урушио углед и кредибилитет ДОС-а, посебно ДС.

Уместо да буде уклоњен са политичке сцене после крађе гласова Пајтић је касније био и председник Покрајинске владе и председник ДС

Уместо да заувек буду избачени са јавне сцене, да нестану из политичког живота, да буду лустрирани  и осуђени пред судом Бојан Пајтић, Гордана Чомић, Чедомир Јовановић и остали који су учествовали у крађи гласова– они су напредовали и у партији и у друштву добијали још веће функције!?! То је доказ слабости те партије, друштва и што је најгоре, нефункционисања правосуђа.

Дати Г. Чомић у руке гласачке листиће је потпуна лудост, као кад би, како каже народна пословица, дали зецу да чува купус

….*….*….*….*….*….

Лист „Политика“ је тих дана, крајем 2001. године –  прва, на самом почетку те серије скандала , који су уследили (и тешко потресали политички живот Србије)  сплетом околности прва открила  и наговестила – камером свог фоторепортера Томислава Томе Јањића –  те бруталне крађе гласова. И црно-на бело фотографијом доказала да се краду гласови посланика у парламенту Србије.

Јавна опомена и објављивање тог скандала са гласањем  у Скупштини Србије на жалост није имало ефекта, наставили су из ДС да још дрскије краду гласове у Скупштини!

Ево тог докумената, из тога доба, који све говори о тим крађама 

27. НОВЕМБАР 2001.

 

Један посланик – два гласа

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 4. ДЕЦЕМБАР 2001.
Овом ексклузивном вешћу у “Политици” је почела афера “Солун”
0 0 votes
Article Rating

Related posts

Кључ разумевања руско-српске политике – један поглед

Славко

Сви јурили само паре

Јово

Губитак личног идентитета и интегритета онемогућавају човеку да схвати и развије осећање заједништва

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x