Још нисмо исправили деценијске неправде

ДРАГАН ЈОЧИЋ ЗА „ПОЛИТИКУ”

 

ДОС још није вратио отето и украдено, а то морамо због правде и да би престало да се краде. –

Похвале у медијима упропастиле Милошевићев режим. –

Јавност рада заштита од корупције власти. –

Разлике ДСС-а и ДС око градске владе, каже члан Председништва ДСС, народни посланик и потпредседник Скупштине Београда

Понедељак, 9. јул 2001.

Интервју водио: Јово Вукелић

– Девет месеци владавине ДОС-а, у коалицији са СНП-ом на савезним нивоу, и скоро шест месеци рада владе Србије сасвим су довољан период за прве оцене о успешности рада нових демократских власти. Будући да је ДОС коалиција чак 16 странака и једног синдикалног покрета, међу нама има довољно различитости да нам није поребно да нас критикује опозиција. И сами добро видимо шта је добро, а шта не ваља у нашем раду и видите да се често не слажемо у ДОС-у. До сада је деценијама била пракса да су моћни властодршци хвалили сами себе, а критика опозиције терала их је да је сурово прогањају. Надмена власт се дуго изругивала критици опозиције па је тај режим и његове лидере и зато народ отписао за сва времена па сада стижу у судове и затворе.

И поврх свега, Милошевићева власт није дозвољавала да те критике буду присутне у штампи, или на телевизији, где су имали одане новинаре па вође нису на крају ни знале шта је истина, а шта лаж, ни шта је добро, а шта зло и живели су, као њихов идеолог Мира Марковић, у измишљеној стварности, у бајкама и сновиђењима гатара -објашњава у једном даху, у разговору за наш лист, Драган Јочић, правник по образовању, члан Председништва Демократске странке Србије, народни посланик и потпредседник Скупштине града Београда.

– Могао бих сада, кад сам добио прилику да први пут, после деценије активног бављења политиком, да озбиљно говорим за „Политику”, хвалим нову власт и набрајам успехе градске владе, владе Србије и Савезне владе, а посебно председника СРЈ Коштунице и ДСС-а, до краја разговора.

Али, не пада ми на памет да чиним оно што су радили они који су ову Србију зато и довели до пропасти, такве да је данас многе Србе срамота и овде да кажу одакле су, уместо да се поносе својом националношћу као сви грађани у свету. И после свих промена набоље у свету нас још увек гледају као примитивце и дивље Балканце. То је слика коју је претходни режим успео да створи о нама и требаће много времена и труда да се поправи – објашњава Јочић, говорећи о суровим околностима у којима су, као нова власт, морали да почну да задобијају поверење наших грађана и целог света.

Грађани траже правду и бољу плату

  • Да ли је ДОС испунио изборна обећања?

– Испунио је мало, јер смо за тако озбиљне послове имали мало времена и учинили смо колико смо могли, али то је недовољно. Важно је да радимо и да обећано грађанима и остваримо. Нисмо почели озбиљну борбу против корупције, сем на речима, јер је корупција као густа магла захватила цело друштво, увукла се у сваку пору.

Нисмо обавили темељну кадровску реформу судских и правосудних органа па нам је немогућа ефикаснија борба против криминала и финансијских злоупотреба. Нисмо још извршили темељну реформу рада Службе државне безбедности, сем козметичких кадровских промена у самом врху ДБ-а. Нисмо извршили реформу државне управе, нисмо донели нови Закон о локалној самоуправи, нисмо зауставили дивљу градњу, нисмо успели да исправимо деценијске неправде и да пред лице правде стигну пљачкаши државе и народа, буџета и приватне својине.

……………

Кад апсолутна власт поквари

– У последњих пет месеци Скупштина Србије непрекидно ради, па је урађено више него за последњих пет година. Ипак, нема праве парламентарне дебате јер су наступи посланика опозиције усмерени на отворену опструкцију, што представља испољавање фрустрације. То је последица времена у коме су обезвређиване све вредности, а они су били апсолутна власт која их је искварила и не могу више никако да се снађу.

………………

Још нисмо осудили ниједног ратног профитера, као да их није било, нисмо открили организаторе отмица и убистава, нисмо открили и спречили организоване отмице хиљада аутомобила, нисмо похватали шверцере дувана и цигарета, нисмо одузели највишим функционерима ставове и виле које су украли од народа и у којима се комотно башкаре. Једном речју, нисмо вратили отето. А то морамо да би у овој земљи једном престало да се отима и краде.

Циљ ДСС-а је да сви виде да поштен свет управља државом. Не може се све ово за шест или девет месеци спровести и обавити и да нема опструкције заосталих кадрова у администрацији и да нема неспособних на одговорним положајима. А већина грађана живи бедно, без посла или са мизерним примањима и не може дуго да чека, слуша објашњења и обећања. Траже правду и бољу плату. И ту почиње проблем за нас, за сваку одговорну власт. А занимљиво је да се социјалисти, радикали и јуловци надају да ће ово народно незадовољство можда једног дана донети њима гласове.

  • Зашто сте сигурни да опозиција нема шанси на изборима?

– Као да је неко још толико наиван или кратког памћења па не зна ко је до свега овога довео. И ако буде нових избора на њима ће гласове освојити групе странака које чине садашњу власт. Истини за вољу, стандард грађана се може поправити само покретањем производње, отварањем радних места и приливом капитала из света. Док грађани верују да је нова власт часна и поштена и да неће красти и да ће радити за њихово добро, а не за личну корист, дотле ћемо опстати на власти и грађани ће чекати да виде резултате свих промена и реформи које смо започели. Ако људи почну пристојно да живе од свог рада испунили смо сврху доласка на власт – сматра Јочић.

Између престонице и блискоисточне касабе

  • Као потпредседник Скупштине града да ли сте задовољни радом градске владе?

 

Велики грб града Београда

– Било би боље да ово питате грађане Београда. Они знају какав је био градски превоз у октобру, а какав је данас. У изради је генерални урбанистички план Београда после тридесет година! Уређују се улице, уводи се ред са тезгама које су престоницу претвориле у блискоисточну касабу, уводи се водовод у многа насеља. Нисам у потпуности задовољан организацијом вла-де, јер су чланови владе претворе-ни у пуке ресорне извршиоце по-слова, а те послове би требало да обављају секретари градских сек-ретаријата. Али, то је концепцијска разлика између ДСС и ДС у схватању начина рада градске владе и мислим да због овакве поставке посла наше службе нису довољно ефиксне. Али, овде нема места за ширу расправу о овом проблему. Рад градске владе и служби је много бољи него претходних година и законит је!

  • Да ли су откривене злоупотребе бивших градских челника?

– Јесу. Јавном правобранилаштву је препоручено, у случају злоупотреба око доделе станова, да заштити имовину и да против одговорних лица поднесе кривичне пријаве тужилаштву. То је и учињено. Шта се с тим пријавама десило треба питати надлежне органе. Наш главни циљ је да радимо законито и зато све послове обављамо преко јавних конкурса и тендера и одлуке доносе комисије састављене од скоро свих странака ДОС-а. Нема до даљег доделе станова ни пословних простора функционерима, а градско земљиште иде на јавне лицитације. Јавност рада је најбоља мера заштите од корупције власти.

Драган Јочић, потпредседник Скупштине Београда

……………………

Седма сила или слуга режима 

Говорећи о стању у медијима после октобарских промена, Драган Јочић каже:

– У недемократским режиммма слободна шгампа и медији уопште били су увек на удару власти и новинари су притисцима довођени у позицију да од седме силе, моћне и важне друштвене професије, постану слуге режима. То су Мидошевић и његови послушници Митевићи, Вучелићи, Милановићи, Грубачи, Антићи, Мартићи, Комракови, Чукићи, Јевђовићи и остали довели до орвеловског нивоа. Оставили су пустош у медијима које су водили, реч медији је била обезвређена, а храбри и објективни новинари су прогањани, отпуштани и убијани. Зато се тешко опоравља ова професија и нагла слобода понекад води медије у другу крајност, у објављивање информација које су непроверене. А изговорена јавна реч обавезује јер има тежину. Неки су тако само променили боје, али не и начин рада. Надам се да нико из нове демократске власти неће кренути у „освајање медија”, јер би то била катастрофална грешка. Зато што без критичке речи у јавности нема контроле власти, а нама је она и те како потребна.

…………….

  • Један од тешких и наслеђених проблема је и дивља градња. Како зауставити бесправну изградњу објеката?

– То је у највећој мери општински проблем. Општине су дужне да је спречавају и уклањају бесправно подигнуте објекте, а Скупштина града даје велики део средстава за рушење. Међутим, саме општине не чине довољно из много разлога, али коначног реда у овом урбанистичком хаосу биће тек када се донесу на јесен нови закони о локалној самоуправи, изградњи објеката, уређењу простора и сви они су у завршној фази израде. Уз генерални урбанистички план биће овом безакоњу крај. А до тада инспекција мора да спречи сваку бесправну градњу и недозвољене радове, а нове високе новчане казне, које смо увели, надам се да ће зауставити ову појаву. Потом ће се рушити оно што је на туђем, државном, приватном и школском земљишту изграђено без законских покрића, а легализоваће се само они објекти који имају за то добру правну основу – закључује Драган Јочић, потпредседник Скупштине града, у разговору за „Политику”.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

СПЦ: Канонизован дечак Слободан Стојановић из Зворничке Каменице

Prenosimo

Храбри Драгутин из Друговца: Немамо слободе

Јово

Срби треба одмах да напусте све привремене институције на KиМ

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x