Јединствени уметник српског порекла у Канади прославља редак јубилеј

Поводом 85-годишњице живота и 50-годишњице уметничког рада српског сликара Бонифација штампана луксузна монографија

  • Сликар Бонифацио је славу стекао уметничким радом у Канади и Америци, (где живи од 1973.). Постао је познат не само као сликар већ и као велики донатор својих уметничких дела широм свих континената. Управо је објавио раскошну, луксузну монографију у боји на 300 страна (димензије 52 х 52 см) са стотинама својих уља на платну
  • Као признат и популаран сликар Браца Бонифације познат је и као велики добротвор који помаже сиромашну децу широм Србије , а финансира често и талентоване младиће и девојке. Велико срце, некада београдског уметника са Дорћола, из далеког и лепог Ванкувера обрадовало је својим поклонима десетине деце у Србији и вратило им наду да се боре и опстану
  • Неуморни стваралац и даље у деветој деценији ствара и слика необична и раскошна уметничка дела и обогаћује свој уметнички опус. Дела му се налазе у многим познатим галеријама и музејима света, па и у српским Музејима и галеријама. Ово славље организовао је уз помоћ четири познате Галерије у којима излаже и продаје своја дела већ деценијама у Канади: из Ванкувера Бау-11 Галери (БАУ је скраћеница од Business As Usual), Торонта (Бау-11 Галери ), Сијетла (Фостер/Вајт галери )и Калгарија (Мастерс галери ).
  • Монографија представља ретроспективу његових дела од 2013. до 2022. године са разноврсном тематиком, снажним и богатим колоритима, бројним асоцијацијама и скривеним порукама.

Пише: Јово Вукелић

Сјајан пример како се један Србин и после пола века боравка у туђини одужује својој отаџбини, коју никада није заборавио, је сликар Браца Бонифације, које је давне 1973, године напустио свој Дорћол и Београд и отиснуо се као млади академски уметник у далеку Канаду да и у том делу света доказује свој таленат и умеће.

У Ванкуверу на обалама Тихог океана Бонифације је стрпљиво градио своју уметничку каријеру и достигао завидне резултате. Његове апстрактна и велика платна на уљу публика је заволела и продавана су на стотине на више од 70 изложби које је организовао што самосталних што колективних.

Панорама Ванкувера је јединствена и очаравајуће лепоте

На врхунцима уметничке славе увек се сећао свог родног града и истицао „да је Београд у мом срцу!“.

Први мајстор перформанса у Србији

Бонофацио – добио је тај надимак још у Београду, по лику месечара из једног италијанског филма из тог доба, који је ходао по крововима, као што је и сам сликар Бонифацио (Браца Срдић) сликао и ходао по Дорћолским крововима правећи тада,  60-тих година, сензационалне перформансе, мешавину поп –арта, грађанског бунта, фарбајући црепове кровова… први у Србији и Југославији ширио идеје перформанса. Прилог о његовим младалачким уметничким подухватима направила је и ТВ Београд, репортер је био млађани Љубивоје Рушумовић.

Најновије уметничке креације Бонифација

Изузетно даровит стваралац нашао је свој специфични стил у сликарству у коме користи слова у својим делима и исказује своје идеје и однос према стварности. Такво ангажовано сликарство Браце Бонифација имало је и има своје поборнике и љубитеље.

У пригодном изложбеном амбијенту у Конаку књегиње Љубице организована је 2018. изложба уметничких дела Браце Бонифација, која је била врло посећена

Реномирани сликар Браца Бонифације, иначе  је и држављанин Канаде, пре четири године септембра 2018. уручио је велику донацију Београду, Музеју града Београда, а Београд му се одужио организовањем изложбе у Конаку Књегиње Љубице.

Сликар о томе каже: „То је мој поклон од 24 платна, значи један врло значајан део мог стваралаштва је садржан у овим делима.  Ову поставку је прихватила, осмислила и врло професионално реализовала Марија Стошић, виши кустос Музеја. Поменуо сам да су ова 24 платна значајан део мог успешног стваралаштва. Имао сам иначе до сада 62 самосталне изложбе у познатим галеријама у Канади, Америци, В. Британији као и учешће на више од 150 колективних сликарских изложби по целом свету“. 

Сликар Бонифације у свом уметничком атељеу у Ванкуверу
Племенито лице уметника Бонифација

Оно што је мање познато је његово велика филантропија, безгранична воља и акција да помогне људима. Његова добра воља да помогне другима краси његов карактер и његов дуги живот. Иако већ у деветој деценији Браца Бонифацио  и даље несебично помаже људима у невољи својим донацијама чиме он промовише једну од највреднијих људских врлина, а то је давање!

Његова човечност и хуманост показује његову бригу о људима и то у тренутцима када су у невољи, када им је тешко, када не могу да задовоље своје потребе.

Уметничка дела из последње деценије стваралаштва уметника

Био сам у јединственој прилици да таквим особама у Србији уручим његове – Бонифацијеве поклоне и донације у новцу у последњих десетак година.

Не могу се заборавити те речи и изрази захвалности људи који су помоћ добили од нашег човека, за кога никад нису чули, из далеког Ванкувера.

Слике плене колоритним и снажним бојама

Поменућу само неке: Помогао је мајку која је три пута за редом родила близанце, помогао је српском ратнику са Кошара који је остао без ока, помогао је сиромашној деци из планинског предела Србије да добију најбољу обућу, а помогао је недавно и двема младим и талентованим 13-годишњим виолинисткињама из Београда да наставе успешне каријере.

Галерија која је у Ванкуверу промовисала славног сликара

Виолинисткиње, девојчице Јована Савић и Милица Петровић биле су одушевљене његовим поклоном и пажњом.

Својим сликама осветљава наше животе и чини их лепшим и бољим

Тако да о сликару Бонифацију, који од срца донира родном Београду оно најбоље што он има и што може да –  да, а то су његове слике, треба знати и ову другу страну његовог деловања о којој он –  као прави мецена  – и не жели да се много говори.

Дело са изложбе у Конаку књегиње Љубице

Овом новом капиталном монографијом Бонифацио, увек пун оптимизма, доказао је да никада не посустаје и да има идеја и воље да се живи достојанствено и са надом у боље сутра.

Човек скроман, а великог срца и даље осветљава својим сликама наше животе и чини их лепшим и бољим.

………………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Зашто Србија ћути о понуди Русије за вакцину Спутњик

Prenosimo

Умирали су певајући о слободи

Gost autor

Застрашујуће размере отимачине од грађана

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x