Društvo, Politika, Prenosimo, Religija, Slobode, Srbija

Obnovljene litije Đukanovićeva policija uhapsila vladiku Joanikija

Narod je vaskrsao i ovo što se događa je iz duše naroda

  • Svetovasilijevska litija prvobitno nije bilo planirana, a održana je na zahtjev naroda koji se spontano sabrao oko 18 časova ispred nikšićkog Sabornog hrama. Litiju su predvodili Mitropolit Amfilohije i vladika budimljansko-nikšićki Jonikije
  • Mi smo narodni episkopi i narodni sveštenici i ne možemo da budemo protiv naroda, moramo biti sa narodom jer to nam je zapovijest Božija, a i zapovijest svetih Božijih ljudi
  • Episkopu budimljansko-nišićkom g. Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanje u Centru bezbjednosti Nikšić pa potom kod tužioca, određeno je zadržavanje do 72 sata

Autor: Tijana Lekić

Nakon što je Svetovasilijevska litija 12. maja uveče prošla ulicama grada pod Trebjesom, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije se ispred nikšićkog Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog obratio vjernom narodu arhipastirskim slovom.

Pozdravivši sve najradosnijim vaskršnjim pozdravom, Mitropolit je naglasio da ovo nije litija nijednog pojedinačnog episkopa, kao ni neke grupe ljudi, već da je ovo litije Svetog Vasilija. “Planirali smo da zbog okolnosti, ove godine litija bude ovdje u Hramu ili oko Hrama, a da velika litija bude iduće godine, za 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija. Međutim, moram da vam kažem da, vidjevši vas sabrane ovdje, mi nijesmo mogli da se odreknemo naroda svetovasilijevskog”, rekao je Mitropolit i dodao da oni koji propisuju zdravstvene mjere moraju da shvate da Sveti Vasilije već 350 godina iscjeljuje od svih virusa, uključujući i virus bratomržnje i virus bezbožništva. Takođe je dodao da je najveći virus onaj virus mržnje koji je zavladao među evropskim narodima, virus naci-fašizma, komunizma, onaj virus koji je zagadio i ove naše prostore, te se zato Sveti Vasilije neprekidno bori i protiv ovih “virusa”.

“Ko čita njegovo žitije, vidjeće da su i ondašnji kneževi (Knez Radič), otimali zemlju manastirsku, koju je Sveti Vasilije sa svojim monasima mukom obrađivao”, podsjetio je Mitropolit, takođe rekavši da je taj knez loše prošao tako što je izgubio porodicu, nakon čega je tražio oproštaj od Svetog Vasilija, a svetac mu je oprostio blagoslovivši ga novim porodom.

“I ovi današnji knezovi misle da su vječni i neprolazni, pa zbog svog vlastoljublja i slastoljublja ustaju i protiv Crkve Božije i protiv svetovasilijevskih sabranja”, naglasio je Mitropolit Amfilohije.

Njegovo visokopreosveštenstvo je takođe pomenuo svijetle primjere iz policije i vojske Crne Gore, koji nisu htjeli i mogli da budu protiv svoje Crkve i protiv litija svetovasilijevskih. Posebno je, osim Šćepanovića, istakao pripadnika vojske, gospodina Mrvaljevića, koji je takođe i čtec u Hramu Svetog Vasilija. “Kakva je to vojska koja ratuje protiv Svetog Vasilija Ostroškog? Takva vojska u Crnoj Gori nikada nije postojala ni u jednom vremenu”, naglasio je Mitropolit i dodao da se svaka vojska kroz istoriju trudila da odbrani i sačuva ćivote Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog.

“Nadam se u Boga da će se i ove naše vlasti i ova vojska naših vlasti, vratiti sami sebi i Svetom Vasiliju Ostroškom”, rekao je i dodao da su policajci koji su bili na dužnosti ovih dana, dolazili nakon radnog vremena po blagoslov i oproštaj jer su radili ono što im je naređeno.

Mitropolit je još jednom naglasio da je ovogodišnja litija usmjerena protiv ovog virusa koji hara svijetom, ali i protiv svih virusa.

“Mi smo narodni episkopi i narodni sveštenici i ne možemo da budemo protiv naroda, moramo biti sa narodom jer to nam je zapovijest Božija, a i zapovijest svetih Božijih ljudi”, rekao je Mitropolit, objašnjavajući zašto je klir prihvatio litiju kroz grad Nikšić ove godine.

“Narod u Crnoj Gori bio je prestravljen”, podsjetio se Vladika vremena komunizma i svog poslednjeg časa vjeronauke na kome je recitiovao pjesmu”Mi znamo sudbu”, Alekse Šantića. Poručio je da je bezumlje graditi budućnost Crne Gore na diobama i na bezbožnoj nauci kao što je marksizam. “Ono što je sagrađeno ovdje, sagrađeno je na ovim svetovasilijevskim litijama, na ovim sabranjima ljubavi prema Bogu i ljubavi ljudi jednih prema drugima, to je bilo i biće i ubuduće”, rekao je Mitropolit i dodao da ova sabranja liječe podjele i obnavljaju duh bogoljublja i bratoljublja u srcima ljudi, a to je osnova i ono na čemu je sagrađeno sve što je časno i čestito u čitavom svijetu.

Vladika je još jednom najavio veliku svetovasilijevsku litiju koja će se dogoditi sledeće godine i dodao: “Tada neće biti ovog virusa, a nema ga više ni sada, Sveti Vasilije ga je već iscijelio.” Osvrnuo se i na priznanje tzv države Kosovo od strane crnogorske vlasti, mimo volje naroda, kao jedan od produkata “virusa” bratomržnje i bogomržnje.

“Ovaj narod se oslobodio od robovanja, vaskrsao je, i ovo što se događa, svi treba da znaju da je iz duše naroda, i niko ne može da upravlja i diriguje onim što se probudilo u duši naroda”, rekao je Mitropolit. Takođe je najavio obnovu manastira Svetog Dimitrija ispod starog Onogošta, u kome je živio Sveti Vasilije, a prije njega Sveti Isaija od Onogošta.

Iako održavanje Svetovasilijevske litije prvobitno nije bilo planirano, ona je večeras održana na zahtjev naroda koji se spontano sabrao oko 18 časova ispred nikšićkog Sabornog hrama. Litiju su predvodili Mitropolit Amfilohije i vladika budimljansko-nikšićki Jonikije.

Hristos vaskrse! Raduj se Vasilije Sveti, pohvalo roda našega!

Nakon popodnevne svetovasilijevske litije u kojoj su učestvovale hiljade Nikšićana, policija večeras pokušava nasilno da privede u Centar bezbjednosti Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija i sveštenstvo sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Vladika Joanikije i nikšićki sveštenici su odbili poziv da večeras idu u Centar bezbjednosti i tražili da se izjave daju sjutra u toku dana, u pristojno vrijeme.

Ranije je saopšteno da Eparhija neće organizovati Svetovasilijevsku litiju, ali je održana na zahtjev naroda koji se okupio ispred nikšićkog Sabornog hrama.

Mitropolitu Amfilohiju, koji je zajedno s Vladikom Joanikijem bio u Litiji, ovoga puta nije uručen poziv.

Episkopu budimljansko-nišićkom g. Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, određeno je zadržavanje do 72 sata

Vladika i sveštenici su dovedeni u Osnovno državno tužilaštvo oko 2 sata iza ponoći gdje im je nakon više od 2 sata saslušanja određen pritvor.

Pritvor do 72 sata određen je sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Veliki broj policijskih službenika u „maricama“ došli su da privedu Vladiku i sveštenstvo nakon jučerašnje veličanstvene litije u Nikšiću, koja nije bila planirana, niti je Vladika ili bili ko od sveštenika pozvao narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred Sabornom crkvom Svetog Vasilija Ostroškog.

Oko 2 sata iza ponoći, iz Centra bezbjednosti, Vladika i sveštenstvo su privedeni u nikšićko ODT.

Sveštenici su, u ime Svetog Vasilija, zamolili okupljeni narod da budu mirni, i da ni na kakav način ne naškode policiji.

(https://mitropolija.com/2020/05/12/mitropolit-amfilohije-ovaj-narod-je-vaskrsao-i-ovo-sto-se-dogadja-je-iz-duse-naroda/https://mitropolija.com/2020/05/13/vladici-joanikiju-i-svestenicima-odredjeno-zadrzavanje-do-72-sata/)

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments