Обновљене литије Ђукановићева полиција ухапсила владику Јоаникија

Народ је васкрсао и ово што се догађа је из душе народа

  • Световасилијевска литија првобитно није било планирана, а одржана је на захтјев народа који се спонтано сабрао око 18 часова испред никшићког Саборног храма. Литију су предводили Митрополит Амфилохије и владика будимљанско-никшићки Јоникије
  • Ми смо народни епископи и народни свештеници и не можемо да будемо против народа, морамо бити са народом јер то нам је заповијест Божија, а и заповијест светих Божијих људи
  • Епископу будимљанско-нишићком г. Јоаникију и никшићким свештеницима, након саслушање у Центру безбједности Никшић па потом код тужиоца, одређено је задржавање до 72 сата

Аутор: Тијана Лекић

Након што је Световасилијевска литија 12. маја увече прошла улицама града под Требјесом, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије се испред никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког обратио вјерном народу архипастирским словом.

Поздравивши све најрадоснијим васкршњим поздравом, Митрополит је нагласио да ово није литија ниједног појединачног епископа, као ни неке групе људи, већ да је ово литије Светог Василија. “Планирали смо да због околности, ове године литија буде овдје у Храму или око Храма, а да велика литија буде идуће године, за 350 година од упокојења Светог Василија. Међутим, морам да вам кажем да, видјевши вас сабране овдје, ми нијесмо могли да се одрекнемо народа световасилијевског”, рекао је Митрополит и додао да они који прописују здравствене мјере морају да схвате да Свети Василије већ 350 година исцјељује од свих вируса, укључујући и вирус братомржње и вирус безбожништва. Такође је додао да је највећи вирус онај вирус мржње који је завладао међу европским народима, вирус наци-фашизма, комунизма, онај вирус који је загадио и ове наше просторе, те се зато Свети Василије непрекидно бори и против ових “вируса”.

“Ко чита његово житије, видјеће да су и ондашњи кнежеви (Кнез Радич), отимали земљу манастирску, коју је Свети Василије са својим монасима муком обрађивао”, подсјетио је Митрополит, такође рекавши да је тај кнез лоше прошао тако што је изгубио породицу, након чега је тражио опроштај од Светог Василија, а светац му је опростио благословивши га новим породом.

“И ови данашњи кнезови мисле да су вјечни и непролазни, па због свог властољубља и сластољубља устају и против Цркве Божије и против световасилијевских сабрања”, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Његово високопреосвештенство је такође поменуо свијетле примјере из полиције и војске Црне Горе, који нису хтјели и могли да буду против своје Цркве и против литија световасилијевских. Посебно је, осим Шћепановића, истакао припадника војске, господина Мрваљевића, који је такође и чтец у Храму Светог Василија. “Каква је то војска која ратује против Светог Василија Острошког? Таква војска у Црној Гори никада није постојала ни у једном времену”, нагласио је Митрополит и додао да се свака војска кроз историју трудила да одбрани и сачува ћивоте Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског.

“Надам се у Бога да ће се и ове наше власти и ова војска наших власти, вратити сами себи и Светом Василију Острошком”, рекао је и додао да су полицајци који су били на дужности ових дана, долазили након радног времена по благослов и опроштај јер су радили оно што им је наређено.

Митрополит је још једном нагласио да је овогодишња литија усмјерена против овог вируса који хара свијетом, али и против свих вируса.

“Ми смо народни епископи и народни свештеници и не можемо да будемо против народа, морамо бити са народом јер то нам је заповијест Божија, а и заповијест светих Божијих људи”, рекао је Митрополит, објашњавајући зашто је клир прихватио литију кроз град Никшић ове године.

“Народ у Црној Гори био је престрављен”, подсјетио се Владика времена комунизма и свог последњег часа вјеронауке на коме је рецитиовао пјесму”Ми знамо судбу”, Алексе Шантића. Поручио је да је безумље градити будућност Црне Горе на диобама и на безбожној науци као што је марксизам. “Оно што је саграђено овдје, саграђено је на овим световасилијевским литијама, на овим сабрањима љубави према Богу и љубави људи једних према другима, то је било и биће и убудуће”, рекао је Митрополит и додао да ова сабрања лијече подјеле и обнављају дух богољубља и братољубља у срцима људи, а то је основа и оно на чему је саграђено све што је часно и честито у читавом свијету.

Владика је још једном најавио велику световасилијевску литију која ће се догодити следеће године и додао: “Тада неће бити овог вируса, а нема га више ни сада, Свети Василије га је већ исцијелио.” Осврнуо се и на признање тзв државе Косово од стране црногорске власти, мимо воље народа, као један од продуката “вируса” братомржње и богомржње.

“Овај народ се ослободио од робовања, васкрсао је, и ово што се догађа, сви треба да знају да је из душе народа, и нико не може да управља и диригује оним што се пробудило у души народа”, рекао је Митрополит. Такође је најавио обнову манастира Светог Димитрија испод старог Оногошта, у коме је живио Свети Василије, а прије њега Свети Исаија од Оногошта.

Иако одржавање Световасилијевске литије првобитно није било планирано, она је вечерас одржана на захтјев народа који се спонтано сабрао око 18 часова испред никшићког Саборног храма. Литију су предводили Митрополит Амфилохије и владика будимљанско-никшићки Јоникије.

Христос васкрсе! Радуј се Василије Свети, похвало рода нашега!

Након поподневне световасилијевске литије у којој су учествовале хиљаде Никшићана, полиција вечерас покушава насилно да приведе у Центар безбједности Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија и свештенство саборног храма Светог Василија Острошког.

Владика Јоаникије и никшићки свештеници су одбили позив да вечерас иду у Центар безбједности и тражили да се изјаве дају сјутра у току дана, у пристојно вријеме.

Раније је саопштено да Епархија неће организовати Световасилијевску литију, али је одржана на захтјев народа који се окупио испред никшићког Саборног храма.

Митрополиту Амфилохију, који је заједно с Владиком Јоаникијем био у Литији, овога пута није уручен позив.

Епископу будимљанско-нишићком г. Јоаникију и никшићким свештеницима, одређено је задржавање до 72 сата

Владика и свештеници су доведени у Основно државно тужилаштво око 2 сата иза поноћи гдје им је након више од 2 сата саслушања одређен притвор.

Притвор до 72 сата одређен је свештеницима никшићког саброног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевижу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу.

Свештеник Слободан Јокић није испитан јер је у болници.

Велики број полицијских службеника у „марицама“ дошли су да приведу Владику и свештенство након јучерашње величанствене литије у Никшићу, која није била планирана, нити је Владика или били ко од свештеника позвао народ који се самоиницијативно окупио у великом броју пред Саборном црквом Светог Василија Острошког.

Око 2 сата иза поноћи, из Центра безбједности, Владика и свештенство су приведени у никшићко ОДТ.

Свештеници су, у име Светог Василија, замолили окупљени народ да буду мирни, и да ни на какав начин не нашкоде полицији.

(https://mitropolija.com/2020/05/12/mitropolit-amfilohije-ovaj-narod-je-vaskrsao-i-ovo-sto-se-dogadja-je-iz-duse-naroda/ https://mitropolija.com/2020/05/13/vladici-joanikiju-i-svestenicima-odredjeno-zadrzavanje-do-72-sata/)

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Учинили смо све да се прекине са пљачком пензионера и врати отето

Јово

Дужничка криза плодно тло за све врсте политичких притисака и уцена

Prenosimo

ТРАЖИШ ПОЧАСТ ОД ОНОГА KОГА ПЉУЈЕШ

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x