Ђоковић, Би-Би-Си и српски медији

Српски медији, новине и ТВ неправедно ускраћене за било какву изјаву Ђоковића

Непотребан Ђоковићев гаф

  • Петнаестак дана након што су га аустралијске власти протерале приликом пријема код председника Србије (3. фебруара) Ђоковић је најавио да ће се обратити јавности за седам до десет дана и први пут говорити о догађајима из Аустралије и својим даљим спортским плановима.
  • Није се знало да ли ће Ђоковић да да изјаву, или интервју неком од домаћих медија (РТС, Спорт клуб, „Политика“, Бее92… који су га професионално и коректно пратили), или ће одржати конференцију за све медије…
  • И онда се десио шок, тачније велико и непријатно изненађење за српску јавност, и посленике у медијима. Ђоковић је 15. фебруара (уторак), дао најављени интервју ником другом до британском Би-Би-Сију!? Медију који га је неосновано критиковао, осуђивао и писао непримерено о њему у тренуцима кад је био нападан и прогоњен.
  • Ђоковић није српским медијима до данас дао ниједну изјаву, чак ни упутио реч захвалности. Напротив: начинио је пропуст који није смео да му се догоди.

Пише: Јово Вукелић

После десетак мучних јануарских дана проведених у Аустралији где је био притворен, па два пута саслушаван у суду и коначно депортован Новак Ђоковић је из Мелбурна стигао у Србију (17. јануара). Уморан, нерасположен и озлојеђен  са аеродрома је отишао право кући не јављајући се никоме и не дајући никакве изјаве медијима. Јавност је са разумевањем прихватила његово ћутање, јер је већ раније најавио да неће давати никакве изјаве до окончања Гренд слем турнира у Мелбурну.

Западни медији су га у Аустралији сатанизовали, почев од америчких, преко шпанских, британских, француских до нарочито аустралијских и правили су хајку као да је Ђоковић нешто скривио, као да је направио неку велику грешку зато што се није вакцинисао против Ковида 19.

С вером у Бога Ђоковић треба да настави да се бори за нове трофеје, тамо где буде имао прилику да игра

Наравно, сви српски медији су помно пратили збивања у Мелбурну и били су на страни српског тенисера, а и у Србији су сви медији подржавали јавне протесте које је његова породица (отац, мајка и брат) овде организовали у знак подршке притвореном Новаку који се достојанствено бранио надајући се да ће ипак добити дозволу да игра на турниру који је освојио чак девет пута. Из изјаве коју је телефоном дао из Мелбурна видело се колико Новаку значи у тим тешким тренуцима подршка грађана и спортских фанова, али и медија, „да се осећа да није сам“, како је говорио.

Подсећамо, један од главних аргумената аустралијских тужитеља против Ђоковића био је текст Би-Би-Сија од пре годину и по дана где је он и пре него су се појавиле вакцине против Ковида 19, био неодлучан према вакцинацији, али није био против. А епидемиолог Предраг Кон тада се огласио и критиковао је Ђоковића због таквог става, иако ни сам није знао много више вакцинама, којих још нигде (април 2020.) није било у употреби.

Породица Ђоковић: стриц Горан, мајка Дијана, отац Срђан и брат Ђорђе чинили су све да помогну сину у невољи

И та поштена и одговорна изјава Ђоковића из 2020. године, забележена у тексту Би-Би-сија, полужила је аустралијским прогонитељима да доказују како је Ђоковић антиваксер, лидер против вакцинације…

А то наравно није било тачно, јер Ђоковић никада није рекао ни једну реч против вакцинације, чак и касније кад су се вакцине појавиле, нити је агитовао у јавности да се људи не вакциишу. Чак је обезбедио вакцинацију на тениском турниру који је организовао у Београду и свако од тенисера, организатора и публике је могао, ако то жели, бесплатно да се вакцинише различитим вакцинама, у склопу спортског комплекса где се одржавало такмичење.

Петнаестак дана након што су га аустралијске власти протерале приликом пријема код председника Србије (3. фебруара) Ђоковић је најавио да ће се обратити јавности за седам до десет дана и први пут говорити о догађајима из Аустралије и својим даљим спортским плановима.

И сви у Србији, посебно медији са нестрпљењем смо очекивали тај дан, надајући се одговорима на многа питања о којима се није знала истина.

Није се знало да ли ће Ђоковић да да изјаву, или интервју неком од домаћих медија (РТС, Спорт клуб, „Политика“, Бее92… који су га професионално и коректно пратили), или ће одржати конференцију за све медије…

И онда се десио шок, тачније велико и непријатно изненађење за српску јавност, и посленике у медијима. Ђоковић је, како је саопштено 15. фебруара (уторак), дао најављени интервју ником другом до британском Би-Би-Сију!? Медију који га је неосновано критиковао, осуђивао и писао непримерено о њему у тренуцима кад је био нападан и прогоњен.

Кадар из 11-минутног интервјуа Ђоковића Би-Би-Сију

Уместо да је, како је и најавио, изјаву или интервју дао неком од српских медија којама је то и био дужан због искреног подржавања и професионалног праћења свега што му се догађало у Мелбурну, и да им се захвалио. Ђоковић је појурио да једном од главних глобалистичких медија, који је већ више пута показао да му  није наклоњен, прича о својим страдањима и патњама. И  да се сигурно неће вакцинисати!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ђоковић одмах на удару критика Би-Би-Сија
Новак се преценио, издржаће Вимблдон без њега!

Интервју на телевизији Би-Би-Сија није поштено ни завршен, а кренули су напади и провокације, иронични и саркастични коментари на српског тенисера и то баш од уредника и новинара са те телевизије. Још један доказ да није требало да интервју даје Би-Би-Сију, јер они би ионако пљували по Ђоковићу, а овако они сада оркестрирају, предводе кампању против њега. Није им требало дати такву прилику. Нису је ничим заслужили!

Фергус Волш, уредник Би-Би-Сија: “Веома је интересантно да је Новак Ђоковић током интервјуа рекао да нема довољно информација о томе шта је у вакцини, а није искључио вакцинисање у будућности када буде информисанији. Али човек се запита шта му још од информација треба?“

Новакова богата збирка: До нових пехара на Гренд Слем турнирима теже ће се долазити

Тениски коментатор Дејвид Лоу се одмах јавио; “Много тога треба сварити из интервјуа са Ђоковићем. Али, једна ствар – он каже да није имао прилику да се дистанцира од антиваксерског покрета док је био у Аустралији ‘јер га нико није питао за став и мишљење о вакцинацији’. А има 9 милиона пратилаца на Твитеру”, био је ироничан Лоу.

“Свету је више стало до тога да се отараси короне, него да Новак Ђоковић побеђује на тениским турнирима. Човечанство би ‘преживело’ да он не игра Вимблдон“ закључује саркастично Лоу, уживајући у томе што Ђоковић неће играти на Гренд Слем турнирима…

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Очигледно, Новак је овог пута пожурио, није донео добру одлуку (питање је да ли он уопште има озбиљне саветнике из ове области). Остаје горчина због овог пропуста и непрофесионалног односа према онима који су га највише подржавали, бодрили и храбрили. Не само поводом ових последњих мучних догађања у Мелбурну, већ и раније, кад год је био нападан и критикован. Скоро сви српски медији су га бранили!

Тако се завршава ова Ђоковићева „епопеја“ из Мелбурна а да он није српским медијима до данас дао ниједну изјаву, чак ни упутио реч захвалности. Напротив: начинио је пропуст који није смео да му се догоди. Потценио је наше врло професионалне спортске новинаре и медије.

Могао је да има у виду и много пријатељскије медије са истока светске земљине полулопте, ако је бринуо о одјеку својих речи и да њима да интервју.

Али, изгледа да Ђоковић не може да се излечи од своје озбиљне хроничне болести – жеље да се допадне онима који га највише мрзе и никада га неће гледати равноправно, по истим аршинима, као и своје, аријевске, спортисте.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Оправданост увођења смртне казне као одредбе транзиционе правде

Gost autor

Слом украјинске “контраофанзиве”

Prenosimo

Није Путин забио нож у леђа Србији него Србија забија нож у леђа Русији у моменту када је против ње цео Запад

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x