Преносимо, Свет (планета), Спорт, Србија

Ђоковићев циљ: освајање сва четири Гренд слема је реалан

Интервју тениског тренера Горана Бубња, једног од најбољих познавалаца тениских прилика код нас и у свету

 

  • Бубањ процењује да ако Новака Ђоковића послужи здравље, заиста види могућност да уради оно што није нико у Опен ери (од 1968. године): да освоји сва четири гренд слем турнира у истој години
  • Слика тениса у Србији се није побољшала од појаве Новака Ђоковића. Често будем груб па кажем да је тенис последњих година умро у Србији. А требало је да процвета, имајући у виду шта су Новак и остали наши тенисери и тенисерке урадили
  • Тенис тражи деценију одрицања да би се дошло до професионалног нивоа. Да смо организованији као друштво, могли бисмо да створимо услове за оне најталентованије. Тако да родитељи знају да ће, ако им дете у неком узрасту постигне нешто, постојати систем који ће преузети на неки начин бригу о њему финансијски и организационо. То имају сви савези на свету.

Интервју водио: Александар Милетић, новинар “Политике”

Горан Бубањ, некадашњи селектор наше Дејвис куп репрезентације, дугогодишњи   главни тренер и директор Омладинског тениског клуба „Београд“  сматра да је Новак Ђоковић са својим стручним штабом зацртао реалне циљеве у овој години, иако ниједан играч у „Опен ери” (од 1968) није успео у истој години да освоји сва четири Гренд слема.

Са Бубњем смо разговарали о томе, али и о другим стварима које нас очекују у „бурној 2019. години” која почиње Аустралијан опеном у Мелбурну (14-27. јануара).

 

Шта очекујете од ове године, када је реч о врхунском тенису?

Очекујем да буде слично као до сада. Са повратком Новака ствари су се вратиле у рутину из последњих десетак година. Новак, Федерер, Надал би требало да воде главну реч, с тим да сада нема Марија који је најавио да се повлачи. Дел Потро је склон повредама, Вавринка с времена на време добро одигра. Кад је реч о младима, ту је пре свих Зверев. Аустријанац Тим је у једном периоду био добар. На Аустралијан опену неки домаћи играч може да одигра добро, као Кириос.

Да ли ће Ђоковић после пола века први на свету освојити сва четири Гренд слема у оквиру једне исте календарске године и остварити бриљантан успех

Значи, можемо да очекујемо Новака у пуном сјају, уколико га здравље послужи?

Новак је показао да је спреман. Са тренером Вајдом је јасно дефинисао циљеве, где су гренд слемови у фокусу. Чак су отишли корак даље и поставили циљ који је недостижан за све у Опен ери – освајање сва четири гренд слема у истој сезони. Заиста видим ту могућност.То је тежак, али реалан циљ, под условом да буде здрав целе сезоне.

 

 

 

 

 

И на терену и ван њега Новак Ђоковић и Маријан Вајда су савршен тандем

Федерер (38 година пуни у 2019) проредио је турнире последњих сезона. Каква ту треба да буде „тактика” Ђоковића (32)?

Њих двојица нису у истој улози. Федерер је прешао ту неку границу и избегава сезону шљаке. Треба знати то да играчи имају уговоре са АТП-ом, по којима имају обавезу да одиграју све мастерс турнире, затим један или два из серије 500 и барем један 250. То може да се избегне у некој варијанти, али нема потребе да Новак то редукује. Он би неким опуштенијим приступом на мастерсима – јер ту је све могуће освојио – могао да штеди енергију за гренд слемове.

Неки пут пораз, као овај последњи у Катару, може да буде позитивна ствар. Кад добијате десетине мечева у серији, медији сваког дана броје победе, ствара се притисак и онда се фокус са гренд слема пребацује на појединачне мечеве. Новак је стално у ситуацији да га вуче нешто, да се пред њега постављају невероватни изазови. Важно је само то да се не истроши на мање битним циљевима.

Прошле године се навршило пола века „Опен ере”. Шта су биле кључне ствари које су допринеле да имамо овако моћну данашњу еру?

„Опен ера” је била изнуђена. Поклопило се некако да после пола века опет имамо заоштрену ситуацију између професионалаца (АТП) и Међународне тениске федерације (ИТФ). Тада се тениски свет поделио око суспензије Николе Пилића са Вимблдона(1973) због изостанка у Дејвис купу. Тада су играчи бојкотовали Вимблдон и основали АТП. Дошло је до поделе турнира.

Међународна тениска федерација (ИТФ) је најбогатија и најконзервативнија спортска организација на свету

Тако ИТФ има гренд слемове и ниже турнире, фјучерсе и челенџере, док АТП држи мастерс серију, свој завршни турнир и турнире из серије 500 и 250. Сви који се професионално баве тенисом, рећи ће вам да је АТП посвећен играчима и да се јасно види да је играч у првом плану, а да је на ИТФ турнирима све окренуто организатору и да ту неретко постоји бахатост у односу према играчима. Делује ми да последња одлука у вези са Дејвис купом враћа односе у тенису у 1973. годину.

Шта кажете на Дејвис куп (основан 1900. године) у новом формату, који је издејствовала група бизнисмена на челу са фудбалером Барселоне Ђераром Пикеом?

То је још једна прича о ИТФ-у који гледа како да поправи изворе финансија. Они су дуже од сто година били глуви за промене. Требао им је век за прву измену, а то је да може да се пријави највише пет уместо четири играча. Погледајте ситуацију Американаца док су имали браћу Брајан, најбоље дубл играче на свету десет година. Брајанови не играју сингл, а већ сте пријавили двојицу! Причам из угла селектора. Ова нова организација, на челу са фудбалером Пикеом, дошла је преко ноћи. Убијена је једна традиција. То више не заслужује да се зове Дејвис куп који се играо широм света целе године, јер сад је све набијено у једном граду за седам дана. Проблем је то што је играње за репрезентацију предуслов за учешће на Олимпијским играма, што значи да пут до Токија води преко Дејвис купа.

Најграндиознији пехар на свету: чувена Салатара која се додељује победнику Дејвис купа

Ђоковићу би један од приоритета у наредне две године требало да буду и Токио 2020?

Новаку је сигурно један од преосталих циљева олимпијско злато. Али, шта су сада урадили са променом Дејвис купа… Пошто је ово предолимпијска година, они хоће да натерају све играче да се окупе у тих седам дана и да играју. Наредних дана у Мелбурну играчи ће са својим менаџментом имати састанак и сад је све у њиховим рукама. Промена Дејвис купа везана је и за публику. Никад више својој земљи нећете моћи да видите највеће асове тениса и своју репрезентацију. Ми смо, рецимо, у Новом Саду имали Федерера и Вавринку. Годинама су у Пионир и Арену долазила врхунска имена.

Каква је ту сада улога Ђоковића као председника Савета играча АТП-а?

Претходних година био сам на два састанка Савета играча, где су сви играчи обавезни да присуствују. Обично је на челу Савета неко од врхунских играча јер има ауторитет. Тако да је Новакова улога ту важна. Проблем је то што ће многе структуре које се осете угрожене хомогеношћу играча да нападну Новака, а он је пречесто био мета разних напада, па и нетениских. Ту ће изложити себе додатном притиску што није добро, јер му треба максималан фокус на гренд слемове.

У последње време често се говори о дуговечности најбољих играча. Да ли ће остали моћи да прате Федерера који и у 38. години игра врхунски тенис?

Надал и Новак, који играју захтевнији тенис, доказ су да посвећеност тенису и константан радгарантују да ће тело дуже издржати напоре. Постоји дефиниција: што боља техника, то мања могућност повреде. Рецимо, Дел Потро има техничку грешку код форхенда, па се зато често повређује. Код млађих Кириос има проблем код сервиса. Кад сервира пет дана узастопно више од 200 на сат, повреди раме и онда паузира две недеље. Новак, Надал и Федерер су комплетни и стално усавршавају себе. Оног тренутка кад почнете да живите као нормалан свет, наредних неколико месеци имате проблема.

Ђоковић са пехаром АТП који припада најбољем играчу на свету

Да ли се слика тениса у Србији побољшала од појаве Новака Ђоковића?

На жалост – није! Често будем груб па кажем да је тенис последњих година умро у Србији. А требало је да процвета, имајући у виду шта су Новак и остали наши тенисери и тенисерке урадили. Тенис је заступљен у медијима, али се то не осећа у тениском свету. Разлози нису у некој материјалној ситуацији у којој смо сви заједно. Осипа се не само број деце и такмичара већ и рекреативаца. С Новаком и свим тим резултатима дошло је до популаризације тениса, али и вулгарног схватања да је довољно само да почнеш да тренираш и да те чекају милиони. Та погрешна амбиција у старту чини да се сви брзо разочарају.

Тенис тражи деценију одрицања да би се дошло до професионалног нивоа. Да смо организованији као друштво, могли бисмо да створимо услове за оне најталентованије. Тако да родитељи знају да ће, ако им дете у неком узрасту постигне нешто, постојати систем који ће преузети на неки начин бригу о њему финансијски и организационо. То имају сви савези на свету. Овде су сви слободни стрелци и самим тим су једни против других.

Како ће изгледати светски тенис после ере Ђоковића, Федерера и Надала?

Добар пример је Тим. Страшан радник. Изгледало је да је ухватио прикључак, добијао је Надала на шљаци, Новака на бетону. Међутим, већ две године није у стању да дође до иоле озбиљније титуле. Зато што су ту ова тројица. У таквој ситуацији је, отприлике, био Новак кад је био трећи на свету. Нормалан менталитет, не само наш српски, био би да се задовољи тиме што је у ери таква два ванземаљца као што су Федерер и Надал, одмах иза њих. Али то Новака није задовољило, јер код њега је од малих ногу тај ментални склоп, да буде број 1 и ништа друго, развијао његов отац Срђан. Код ових младих ја не видим спремност на таква одрицања, нити такав ментални склоп. Да би био велик, мораш да сломиш ову тројицу, а не да чекаш да они заврше каријере да би био први. После ове тројице вратиће се прича на оно од пре 20 година кад је сваки гренд слем освајао неко други.

………………….

Извор: лист “Политика”

http://www.politika.rs/scc/clanak/420303/Dokovic-je-postavio-realne-ciljeve

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments