Društvo, Politika, Slobode, Srbija

Štetna odluka države Srbije o polasku u školske klupe đaka osnovaca

Nastaviti sa onlajn nastavom dok god traje epidemija korone

 

  • Ko je i na osnovu kojih argumenata doneo ovakvu štetnu, nerazumnu, tačnije suludu odluku? I podelio đake na dve grupe, jednu do četvrtog i drugu grupu od petog razreda?

 

  • Nije valjda da se viruletnost poklapa sa nižim i višim razredima?

 

  • Nedovoljno promišljena odluka da se osnovci pozovu u školske klupe može imati katastrofalne posledice po širenje epidemije korona virusom među đačkom populacijom.

 Piše: Jovo Vukelić

Zašto bi ugrožavala Srbija zdravlje školske dece? Dok traje ovakva široka epidemija korone đaci ne treba da idu u škole, jer je zaražavanje stanovništva  proteklih letnjih meseci masovno i dovodi u opasnost obolevanje najmađe populacije.

A tada su ugroženi i roditelji i bake i dede i eto nepotrebnog velikog problema za sve porodice u Srbiji, a i za zdravstveni sistem, koji je na izmaku snaga i iscrpljen.

Zašto je Ministarstvo donelo odluku da deca do četvrtog razreda idu u školu od septembra? A da deca od petog razreda ne idu? Nego tek povremeno.

Nisu maske za đake prvake, imaće stres koji će pamtiti ceo život

Ko je i na osnovu kojih argumenata doneo ovakvu štetnu, nerazumnu, tačnije suludu odluku? I podelio mlade na dve grupe, jednu do četvrtog i drugu grupu đaka od petog razreda?

Nije valjda da se viruletnost poklapa sa nižim i višim razredima?

U proleće ove godine kad  je epidemija bila blaža deca školskog uzrasta imala su onlajn nastavu i to se pokazalo dobrim privremenim rešenjem , jer zaraza nije ušla u škole i među đake. Tako su sačuvani učenici osnovnih škola od zaražavanja, a i svi drugi iz njihovog okruženja.

I umesto da sada Ministarstvo prosvete i država nastave da štite đake, pogotovo jer je epidemija znatno masovnija a time i snažnija, i nastave sa onlajn nastavom doneta je nedovoljno promišljena odluka da se osnovci pozovu u školske klupe što može imati katastrofalne posledice po širenje epidemije korona virusom.

Zato se zalažemo da se nastavi sa onlajn nastavom dok god traje epidemija i izbegne masovnije zaražavanje.

Polazak u školu je uvek bila radost, ali ovakve primerene svečanosti sada nisu moguće. zato je bolje odložiti taj veliki događaj

Bili su ranije ratovi na mnogim prostorima Evrope i sveta i deca tada nisu išla u škole u mnogo dužem periodu:  od pola godine, godinu i duže i kasnije je sve propušteno u obrazovanju ipak nadoknađeno. Naravno sada nisu ratne prilike, ali postoji realna opasnost po zdravlje najmlađih i zato ima još dovoljno vremena da država Srbija promeni svoju štetnu odluku o polasku u školske klupe naših osnovaca. Da odloži dolazak u škole, a otpočne nastava.

Na taj način će zaštiti i njih i njihove roditelje i bake i dede i izbeći nepotrebne zdravstvene probleme nacije, širenje zaraze i velike troškove. Ovaj stav dele i mnogi kompetentni  lekari, pedagozi, sociolozi i psiholozi i  na vreme upozoravaju na štetne posledice.

Bolje sprečiti nego lečiti!

Podeli:

51vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments