Хотел СНС бизнисмена отишао у стечај због милионског дуга

Буразерска економија II 

  • Власник предузећа је Дарко Ђуровић, синовац Дмитра Ђуровића, некадашњег директора „Коридора Србије“ и функционера СНС
  • За куповину Бањског комплекса „Жубор“ у Куршумлијској Бањи АД Планинка добила је 2,5 милиона евра државне помоћ

Пише: Катарина Балетић

Над компанијом „Тонанти“, која је власник истоименог хотела у Врњачкој Бањи, отворен је стечајни поступак због дуга од више од 100 милиона динара, односно „трајније неспособности плаћања“. Власник предузећа је Дарко Ђуровић, синовац Дмитра Ђуровића, некадашњег директора „Коридора Србије“ и функционера Српске напредне странке (СНС).

„Тонанти“ је 2019. године добио 1,2 милиона евра државних субвенција за хотелски комплекс у Врњачкој Бањи.

Пројектом је требало да буде запослено 85 радника, а да компанија уложи најмање 5,9 милиона евра до краја 2019. године.

Узимањем државне помоћи, „Тонанти“ се обавезао да три године након завршетка пројекта не смањује број запослених између 95 и да не смањује вредност основних средстава.

Министарство је субвенције је, према уговору, требало да исплати до краја 2020. године.

Министарство привреде има могућности да од „Тонантија“ тражи враћање подстицаја уколико се не испуне уговорене обавезе.

Уколико се против фирме у „периоду гарантованог улагања и запослености“ отвори стечајни поступак, компанија мора да обавести Министраство које може да раскине уговор.

„Тонанти“ је у апсолутном власништву Дарка Ђуровића који је, како је писао портал Крик, синовац Дмитра Ђуровића, бивишег дикректора „Коридора Србије“.

Отварање стечајног поступка је предложила компанија „Модус пројектовање инжењеринг“ из Великог Градишта.

То предузеће је у образложењу навело да је „Тонанти“ обуставио сва плаћања дуже од 90 дана, као и да нема могућности да измирује своје обавезе, будући да је у свом одговору на опомену пред утужење у септембру ове године изјавио да није у могућности да плати ни део дуговања.

Отварање стечајног поступка је предложила компанија „Модус пројектовање инжењеринг“ из Великог Градишта.

Сад je потребно упола мање запослених за субвенцију за нови хотел

Како се истиче у образложењу, „Тонанти“ је ангажовао „Модус“ на радовима реконструкције и доградње хотела „Славија“ (сада „Тонанти) и зграде ресторана са рецепцијом у Врњачкој Бањи.

Неизмирени дуг за радове износи 85,4 милиона динара са затезном каматом од 16,1 милион динара, што је укупно 101,6 милиона динара.

„Тонанти“ је хотел „Славију“ у Врњачкој Бањи купио од фирме „Алцантара“. „Алцантара“ је хотел купио из приватизације 2015. године.

Слична пракса масовно је примењивана у Србији. На пример, за куповину и реконструкцију Бањског комплекса „Жубор“ у Куршумлијској Бањи фирма АД Планинка добила је 2,5 милиона евра државне помоћи, показује Уговор о додели средстава. Субвенција је тако премашила цену по којој је Куршумлијска Бања продата АД Планинци. Генерални директор предузећа Радован Раичевић је одборник Српске напредне странке у Куршумлији.

Планинка је у јануару 2020. године купила хотел „Жубор“ у Куршумлијској Бањи који заузима око 16.000 квадрата са пратећим објектима, и 95,9 хиљада квадрата земљишта, за нешто више од 1,4 милиона евра.

Нешто више од четири месеца пре званичне куповине, у септембру 2019. године, Планинка је од Развојне агенције Србије тражила новчану помоћ за куповину и реконструкцију бањског комплекса у Куршумлијској Бањи.

У марту текуће године, Министарство привреде је у сагласности са Закључком Владе АД Планинци одобрила 2,5 милиона евра подстицаја који би требало да буде исплаћен у две транше у току 2021. и 2022. године.

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/hotel-sns-biznismena-otisao-u-stecaj-zbog-milionskog-duga

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Време је за деколонизацију

Prenosimo

Зашто Србија ћути о понуди Русије за вакцину Спутњик

Prenosimo

Александар Дугин: Ево услова наше победе

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x