Хвалоспеви Бандери довели Мелника до унапређења у заменика шефа украјинске дипломатије

Споменик издајнику и зликовцу Бандери у Лавову: десетине оваквих споменика подигнути су широм Украјине

Амбасадор Украјине у Немачкој Мелник величао култ фашисте Степана Бандере, убице Јевреја, Руса и Пољака у Другом светском рату

 

  • Кијев се прво наводно оградио од Мелникових ставова званичним саопштењем, а потом га наградио, унапредио
  • Мелникови испади били штетни и то је коначно препознато у Кијеву, али без лоших последица за Мелника
  • Општа је оцена је да је Мелник оценама о Бандери начинио Украјини медвеђу услугу

Приредио: Н. Рујевић

Андриј Мелник биће повучен из Берлина и постављен за вицеминистра спољних послова Украјине, преносе медији. Томе су претходиле његови хвалоспеви Степану Бандери. Немачка штампа је подељена у коментарима.

Андриј Мелник ће на јесен постати заменик шефа дипломатије Украјине и тако напустити место амбасадора у Немачкој, дознају таблоид Билд и Зидојче цајтунг. За сада украјинско Министарство и Мелник нису коментарисали наводе.

Награда за величање фашисте Бандере: Мелник одлази са амбасадорског места из Берлина на још перспективнији положај

Потез долази након интервјуа у којем је Мелник хвалио украјинског националисту Степана Бандеру чија је организација учествовала у масовном убијању Јевреја и Пољака током Другог светског рата. Мелник је Бандеру описао као „борца за слободу“ и поредио са Робином Худом.

Фалш потез: Кијев се оградио од Мелникових ставова званичним саопштењем

То би требало да буде крај излета речитог Украјинца у дипломатски Берлин, где је од почетка руске агресије на његову земљу имао посебно место. Није штедео речи критике на рачун немачке политике, тражио је оружје за Украјину уместо топлих речи, канцелара  Олафа Шолца назвао „увређеном младом“, а интелектуалце који позивају Кијев на преговоре – „губитницима“.

Украјинска омладина је индоктринирана профашистичком идеологијом и култом нацисте Степана Бандере

Још средином марта је Мелник на Твитеру, где је јако активан, написао да је принуђен да се бави „ратном дипломатијом“ и да се извињава свима које његове речи вређају. „Једноставно радим свој посао. Ради се о опстанку Украјине, моје домовине“, написао је тада.

Тихи тонови се не чују у рату – је аргумент да Мелник може да вређа Шолца и Немачку

Украјински новинар Денис Трубецкој рекао је за немачки јавни сервис АРД да су у Кијеву свакако свесни имиџа који Мелник ужива у Немачкој као неко ко поларизује. Са једне стране, није им драго што један интервју амбасадора доводи до тога да усред рата морају да гасе дипломатске пожаре рецимо на линији са Варшавом, која се сматра битним савезником.

Шолц је претрпео највулгарније увреде украјинског амбасадора Мелника

„Али верује се да би без његовог залагања и медијског присуства у Немачкој, као и јавног притиска који је вршио било још компликованије подстаћи Немачку на испоруку оружја“, каже Трубецкој.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Бандера сарађивао са нацистима

Степан Бандера је био вођа „Организације украјинских националиста“ (ОУН), један од главних покретача стварања борбеног крила ОУН – “Украјинске устаничке армије“, чији је циљ био проглашена борба за независност Украјине. УПА је формирана октобра 1942. године. Деловао је углавном у западној Украјини и борио се против совјетских трупа, сарађујући са нацистима. На рачун ОУН-УПА уписано је много злочина, укључујући и масакр у Волињу – масовно уништење пољског становништва Волиња 1943. Тада су хиљаде Украјинаца који су одбили да сарађују са националистима брутално убијени.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На слично указује Шпигел у једном коментару. Мелник, пише, свакако није имао речник углађеног дипломате, али да ли би му такав речник био од помоћи?

„Да ли би био позиван у сваки други ток-шоу да тамо заступа позиције Украјине? Да ли би успео да створи притисак који је на крају можда водио томе да немачка Влада након дугог оклевања испоручи оружје?“, пита се у том коментару.

И Франкфуртер алгемајне цајтунг наводи да се у „рату тихи тонови не чују“.

Опозив Мелника или унапређење?
Мелник је показао да нема дистанцу према Бандери и његовој профашистичкој идеологији: зове га украјински Робин Худ!?”

Са друге стране, Ноје оснабрикер цајтунг пише да су Мелникови испади били штетни и да је то коначно препознато у Кијеву. „Тако пенетрантно провокативним наступом се не обезбеђује солидарност Немаца на коју је Кијев упућен у борби против руских агресора.“

Општа је оцена пак да је Мелник сматрањима о Бандери начинио Украјини медвеђу услугу. О томе у коментару Тагесцајтунга пише: „Својим култом Бандере је Мелник подрио оне који подржавају Украјину јер верују у демократску Украјину.“

„Ипак, опозив Мелника не може да се тумачи као противљење његовом понашању јер ће он заправо бити унапређен“, пише даље у коментару. „Таква награда је непримерена. Украјински фанови Бандере иду наруку руској пропаганди.“

 Извор: Дојче веле

Линк

http://www.nspm.rs/hronika/dojce-vele-ukrajinski-ambasador-andrij-melnik-napusta-berlin-nakon-hvalospeva-banderi-postace-zamenik-sefa-diplomatije.html

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1131116/rat-ukrajini-donbas-ukrajina-rat-lisicansk-ruska-armija-ukrajinska-vojska

………………………………………………..

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Интерес Запада је распарчавање Русије и контрола над ресурсима

Prenosimo

Мале су шансе за стварање новог немачког привредног чуда

Prenosimo

Пропала политика мржње према Русији која је требала постати непријатељ западног света

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x