List "POLITIKA", Politika, Srbija

U Hagu bi Milošević mogao biti oslobođen

INTERVJU MOMČILA PERIŠIĆA ZA „POLITIKU”

 

  • Propustili smo 5. oktobra priliku da izvršimo temeljne promene. –

 

  • Ostaci starog režima i dalje su na mnogim važnim mestima u državnim institucijama.–

 

  • Ko je sada preuzeo unosan posao šverca cigareta i kafe. –

 

  1. Čelnici bivšeg režima su razvlašćeni politički, ali ne i materijalno – tvrdi potpredsednik srpske vlade

 

Beograd, nedelja, 20. maj 2001.

 

Intervju vodio: Jovo Vukelić

 

– Besmisleno je negirati uticaj suda u Hagu, ali i uvažavati njegove ultimatume. Naša država mora naći dostojanstveno rešenje i usvajanjem zakona o saradnji sa sudom u Hagu biće rešen jedan deo problema. Ostaje pitanje izručenja bivših predstavnika naše vlasti. Svi predstavnici bivših republika u okviru Jugoslavije najveći su zločinci i treba da odgovaraju pred svojim građanima i sudovima. Zato sam protiv izručenja naših državljana sudu u Hagu. Dobijam dnevno desetine pisama građana gde se traži da Milošević ne ide u Hag, jer je učinio toliko usluga Zapadu da je moguće da ga tamo oslobode odgovornosti – kaže Momčilo Perišić, potpredsednik vlade Srbije.

– Miloševiću treba ovde suditi zato što je nezakonito pregovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice i time kršio Ustav SRJ, koji to pravo daje predsedniku vlade. Kakve su posledice svi znaju i podsetiću samo na ogromna razaranja i izgubljene živote. Zato očekujem podizanje takve optužnice, kaže Perišić.

Borba za suštinske promene u društvu tek počinje, uveren je potpredsednik Vlade Srbije Momčilo Perišić u razgovoru za naš list.

……………

Neophodan ulazak u partnerstvo za mir 

— Reformu Vojske Jugoslavije treba da vrši država, a ne VJ. Neophodna je depolitizacija vojske, da bi se sprečila njena zloupotreba, jer ona treba da služi svim građanima, a ne partijama na vlasti. Ulazak Jugoslavije u Partnerstvo za mir je neophodnost – to sam tražio još pre nekoliko godina, zato sam i smenjen. Da bismo ušli u ovu organizaciju mora se stvoriti nova vojna doktrina i ti elementi moraju bigi unešeni u novi Ustav SRJ – naglašava Perišić. 

……………….

– I dalje mislim da smo 5. oktobra mogli da učinimo temeljitije promene u društvu koristeći gnev i nezadovoljstvo naroda. Trebalo je ići do kraja u obračunu sa čelnicima bivšeg režima. Ne oružjem i po cenu žrtava, već osvajanjem institucija, kako je to i bilo delimično učinjeno: Zalagao sam se da, zajedno sa narodom, osvojimo još nekoliko najznačajnijih državnih institucija. Ali, na sastanku lidera DOS-a preovladao je stav da, pošto je prethodni predsednik SRJ priznao poraz, stanemo, rečeno je da je „dosta”! Zaključak je bio da smo ostvarili glavni cilj, a da nije pala krv. Ta- ko je moja ideja o osvajanju još šest objekata ostala bez podrške. Da smo to učinili, temeljne promene bile su moguće na svim nivoima, i to odmah. Tvrdim i danas – bez ikakvih žrtava.

Ostaci starog režima

  • Šta je moglo biti urađeno, a nije. U čemu se kasni i zašto?

– Izgubili smo dragoceno vreme, dali smo vođama prethodnog režima čak pet meseci da „prežive” i da stvore oslonce za opstanak na političkoj sceni, ali i da unište većinu dokaza o nezakonitim radnjama koje su vršili. I više od toga: dali smo im priliku, i oni su je uveliko iskoristili, da kroz simbiozu sa novom vlašću obezbede uslove za opstanak i svoj uticaj. Ostaci starog režima i dalje su ukomponovani na mnogim važnim mestima u državnim institucijama. Oni su glavni kočničari bržih promena, jer vrše stalnu opstrukciju. Nema kadrovskih promena u svim važnim institucijama, a one teku sporo, presporo. Zato što se izbor novih kadrova obavlja prvo u strankama, pa u DOS-u, Vladi… Uz to, nismo efikasni u donošenju novih zakona jer Skupština Srbije radi neefikasno. Ima opstrukcije od opozicije, ali ni mnogi poslanici DOS-a nisu potpuno svesni svoje odgovornosti i datih obećanja građanima, pa ne obavljaju svoje obaveze i ne dolaze na sednice.

 

  • Vlada je vrlo energičnim merama suzbila šverc nafte. Zašto isto nije učinjeno sa cigaretama i kafom?

– Prvo, hoću da obanestim javnost da su prethodni režim i njegovi čelnici ukrali više od 800 miliona nemačkih maraka samo od dobiti na švercu kafe, alkohola i cigareta. Sav taj novac išao bi u budžet i deo novca bio bi za troškove reforme Vojske Jugoslavije, koja se finansira najviše iz prihoda od carina. Tako je načinjena dvostruka šteta. Ko je ranije bio glavni u švercu cigareta dobro je poznato, a postavlja se pitanje ko je sada preuzeo taj posao. Mislim da MUP i drugi nadležni organi odmah moraju to da otkriju.

………………………

Preuranjeno skraćenje vojnog roka

– Rasprava u javnosti o skraćenju vojnog roka je preuranjena. Za to nema osnovnih uslova kao što su dobri susedski odnosi, odsustvo kriza i ratnih žarišta, a ni država nije dovoljno ekonomski jaka i naš natalitet je očajan. Ko god nešto zna o ovome, zna da skraćenje vojnog roka nije realno moguće, a da se ne ugroze osnovni državni interesi i bezbednost nacije. Znači, jesam za skraćenje, ali u stabilnijoj situaciji – ističe Perišić.

…………………………..

Ozbiljne optužbe

  • Utisak je da nema dovoljno odlučnosti u borbi protiv korupcije i da nema jasnog distanciranja od dosadašnje prakse, sem oštrim rečima.
Faksimil teksta iz “Politike”

– Slažem se da postoji takav utisak u javnosti. Ali, ne može se saopštiti nešto o čemu još nema dovoljno argumenata, a to je stoga što stari kadrovi vrše opstrukciju, a i mnogi dokazi su uništeni. Svaki član Komisije Vlade Srbije za borbu protiv korupcije mora biti čiste prošlosti, stručnjak, hrabar i otporan na pritiske. Nerazvlašćeni kadrovi prethodnog sistema znatno utiču na novu političku elitu. Čelnike bivšeg režima smo politički razvlastili, ali ne i materijalno. Oni su otišli sa političke scene voljom naroda, ali na materijalno razvlašćivanje su otporniji. U opticaju je velika borba i u upotrebi su sva sredstva, čak i oružani sukobi i ubistva. Sva nerazjašnjena ubistva su vezana za tu oblast kriminala – u to sam potpuno siguran!

  • Šta je sa pokretanjem pitanja o oduzimanju nelegalno dodeljenih stanova i vila iz republičkog stambenog fonda?

– Nova vlast ne zloupotrebljava ovu oblast, ne deli stanove nikome, ali nije ni raščistila ovo pitanje. I ovo je hitan posao. Kradeni su stanovi od DIPOS-a, ali i od Vojske Jugoslavije, i deljeni kadrovima JUL-a, SPS-a i radikala. Ni tu nema pomaka dok, za ove malverzacije ne bude optužen sadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, koji je u tome učestvovao sa „obe ruke”.

 

  • Proteklih dana pominjani ste kao mogući kandidat za predsednika Komisije za borbu protiv korupcije.

– Niko sa mnom o ovome nije razgovarao. Smatram da svaki član vlade može biti predsednik ove komisije, ali ovaj odgovoran posao podrazumeva da čovek nema straha, i da veruje u mogućnost raspleta situacije. Mislim da mnogi, zbog jednog od ova dva razloga, ne prihvataju ovaj posao. Uz to, treba voditi računa da nam međunarodna zajednica neće dati kredite, niti će vršiti ozbiljnija ulaganja u našu privredu bez suzbijanja korupcije i mita – kaže u razgovoru za „Politiku” potpredsednik Vlade Republike Srbije Momčilo Perišić.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments