Društvo, Politika, Prenosimo, SAD (Amerika), Svet (planeta), Srbija i EU

U VEĆINU ZEMALJA VIRUS KORONE JE STIGAO IZ SAD

POVODOM DVA TALASA INFEKCIJE KORONOM KOJI SU OBIŠLI SVET

  •  Ako tragamo za izvorom virusa izgleda da nas činjenice usmeravaju prema odgovoru da dolazi iz SAD. Svakako, njih nećemo naći u Kini.
  • Prirodni virus nema sposobnost da u isto vreme donese zarazu u 85 različitih zemalja na svim kontinentima. I to sa razvitkom epidemija na više lokacija u svakoj zemlji.
  • Zanimljivo je primetiti da su visoke stope smrtnosti u potpunosti u Italiji, Iranu i Kini. U približnim brojkama, prema sadašnjim podacima stopa smrtnosti u Kini je između 3% i 4%, u Iranu je oko 7%, a najviša u Italiji oko 9%.

E K S K L U Z I V N O

Piše: Lari Romanov*

Američki Stejt department i mediji snažno promovišu kao nespornu činjenicu  da je KOVID-19 „kineski virus i da ga Kina je proširila po svetu“, zahtevaju izvinjenje i još mnogo toga. Jedna američka advokatska kompanija na Floridi čak je podnela tužbu protiv kineske vlade i tražeći nadoknadu za “štetu”. Pregledao sam i analizirao dostupne detalje o svim prvim i sledećim potvrđenim infekcijama u svim zemljama (uključujući izvor infekcije, soj virusa i vreme pojavljivanja) i podaci pružaju dovoljno dokaza da ova američka tvrdnja nije potkrepljena činjenicama.

Čini se da su postojala dva glavna „talasa“ globalne infekcije, prvi krajem januara, drugi mesec kasnije.

Tačno je da su – u vrlo ranoj fazi prvog talasa – 22 zemlje imale prve potvrđene infekcije kod putnika iz Kine, ali ubrzo nakon toga, u drugom talasu, 34 zemlje su dobile prvu potvrđenu infekciju kod putnika iz Italije, i još 16 iz Irana.

Međutim, takozvana “prva infekcija” u tim zemljama, od kineskih građana ili drugih putnika, pokazala se u svim, osim možda dva slučaja, irelevantnim, jer se sada zapaža da ove prve spoljne infekcije nemaju veze sa kasnijim lokalnim epidemijama.

I ta vrsta virusa  nije postojala u Kini, već samo u SAD.

Naučnici pokušavaju da saznaju zašto ima malo dece zaražene korona virusom

To znači da, dok je Italija otkrila svoje prve dve infekcije kod kineskih turista, ove dve nisu bile povezane sa posledicom epidemije virusa, jer je soj koji je zarazio Italiju različit od onog u Kini i kod ova dva kineska turista. Italija, kao i skoro sve druge zemlje, nije zarazila Kinu i zaista to nije mogla da učini. Jedina zemlja sa tom istom vrstom virusa kao u Italiji  je SAD, tako da je infekcija morala da potiče iz Amerike, a ne iz Kine.

Slično tome, lokacije u blizini Kine – Južna Koreja, Japan, Vijetnam, čak i provincija Tajvan, imaju potpuno drugačiji soj virusa od onog iz Kine. Kina je imala samo mali džep tog soja, i to na lokaciji vrlo daleko od Vuhana. Kina ih nije mogla zaraziti. Ovim sam se bavio u ranijem članku.

Video prilog o lečenju zaraženih korona virusom u bolnici u Bergamu

U američkim medijima je konstruisano da je “prva američka virusna infekcija” potekla od kineskog putnika iz Vuhana, ali to je takođe nevažno, jer masovna osnovna epidemija u SAD nije bila povezana sa tim kineskim građaninom.  Hiljade infekcija u Vašingtonu, Kaliforniji i Njujorku očigledno proizilaze iz drugih neidentifikovanih (i nepregledanih) lokalnih izvora.

Imajući u vidu visok nivo kretanja kineskih putnika širom sveta, nije iznenađujuće da su neke infekcije otkrivene kod kineskih državljana u drugim zemljama, a s obzirom da se prvo izbijanje zaraze dogodilo u Kini, bilo je prirodno da se testiraju putnici iz Kine. Zbog takvog fokusa, malo zemalja je smatralo da treba proveravati putnike iz SAD.

Korona virus se transformiše i mutira u više sojeva, a najviše sojeva je iz SAD

Australija jeste proverila, premijer te zemlje je nedavno izjavio da je više od 80% infekcija doneto u zemlju iz SAD. Slično tome, Island je potvrdio da su tragovi nekih infekcija korona virusom vodili do Denvera. Imam jake razloge da sumnjam, da ako bi sve zemlje izvršile reviziju istorije putovanja svojih ranih zaraženih ili inficiranih, otkrili bi da je bilo više putnika iz SAD u toj mešavini. I možda najviše njih.

Ako usmeravate ljude da se fokusiraju na postavljanje pogrešnih pitanja, onda vama nije stalo do odgovora. Pogrešno je pitanje da li je prvobitni virus došao od slepog miša, pangolina ili banane, jer je to irelevantno. Niti su slepi miš, niti banana zarazili ljude u Vuhanu, već je to bila osoba koja nosi živi virus na sebi. Pravo pitanje koje treba postaviti odnosi se na identitet te osobe i na izvor virusa, a izgleda da nas ti odgovori vode do SAD. Svakako, njih nećemo naći u Kini.

Pogledajmo ta dva talasa infekcije koji su obišli svet.

Prvi talas istovremeno zarazio je 25 nacija ili pokrajina u roku od nekoliko dana usredsređenih oko 25. januara. Zaražene oblasti: Makao, Hong Kong, Tajvan, Singapur, Vijetnam, Južna Koreja, Šri Lanka, Filipini, Kambodža, Nepal, Malezija, Australija, Tajland, Kanada, SAD, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Francuska, Bavarska, Španija, Belgija, Rusija, Finska i UAE.

Životne drame u pretrpanim bolnicama neprekidno traju

Mesec dana kasnije. Drugi talas istovremeno je zarazio 85 država u roku od nekoliko dana usredsređenih oko 25. februara. Zaražene zemlje: Austrija, Holandija, Švajcarska, Portugal, Luksemburg, Monako, San Marino, Vatikan, Lihtenštajn, Malta, Novi Zeland, Pakistan, Avganistan, Indonezija, Bangladeš, Maldivi, Butan, Andora, Bugarska, Belorusija, Litvanija, Poljska, Mađarska, Ukrajina, Češka, Slovenija, Letonija, Hrvatska, Estonija, Severna Makedonija, Gruzija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Srbija , Moldavija, Albanija, Egipat, Irak, Oman, Bahrein, Kuvajt, Liban, Katar, Saudijska Arabija, Jordan, Palestina, Island, Ekvador, Jermenija, Norveška, Danska, Kostarika, Peru, Kolumbija, Meksiko, Dominikanska Republika, Paragvaj , Čile, Brazil, Argentina, Nigerija, Togo, Kamerun, Senegal, Alžir, Južna Afrika, Maroko i Tunis. Kosovo, Namibija, Urugvaj, Sudan, Etiopija, Lesoto, Bolivija, Panama, Demokratska Republika Kongo, Mongolija, Burkina Faso, Brunej i Kipar bili su istovremeno oko nedelju dana kasnije.

Veliki oprez i strah vlada čitavim regionom Mediterana i Evrope zbog korona virusa

Ne tvrdim da sam virolog, ali ovo počinje da izgleda neobično “prokleto”. Prirodni virus nema sposobnost da u isto vreme donese zarazu u 85 različitih zemalja na svim kontinentima. I to sa razvitkom epidemija na više lokacija u svakoj zemlji.

Neobično je da te zemlje nisu zaražene istom vrstom virusa, što istovremeno znaci da infekcije u tih 85 zemalja nisu iz istog izvora. Još je neobičnije da se u većini zemalja, barem onih glavnih (sa najvišom stopom inficiranih), epidemija istovremeno pojavila na više lokacija. Do danas neke države su uspele identifikovati jednog ili više svojih prvih nosilaca zarazne bolesti (misli se na one koji su prvi dobili virus – tkz. nulti pacijent).

Prelepi predeli i pejzaži Italije sada su opusteli, bez turista i lokalnih stanovnika

Svestan sam da nema zemlje koja je u stanju da definitivno identifikuje sve svoje nosioce ove zarazne bolesti. Uzimajući u obzir gore navedene informacije i znajući osnovne činjenice o prenosu virusa, intuicija mi nagoveštava barem mogućnost da je puno ljudi nosilo hrpe različitih živih virusa.

Zanimljivo je primetiti da su visoke stope smrtnosti u potpunosti u Italiji, Iranu i Kini. U približnim brojkama, stopa smrtnosti u Kini je između 3% i 4%, u Iranu je oko 7%, a najviša u Italiji oko 9%. Još je zanimljivije da ako su te zemlje prenele svoju vrstu virusa na druge nacije i stopa visoke smrtnosti se smanjila po dolasku virusa u te druge zemlje. Od 34 zemlje koje je Italija navodno zarazila, na primer, sve imaju vrlo nisku stopu smrtnosti, a isto važi i u slučaju zemalja koje su navodno zaražene od Kine i Irana.

Zaključak je da ti virusi preferiraju svoju “istorodnu-homogenu populaciju“ i u najboljem slučaju predstavljaju malu (manju) pretnju u drugim zemljama.

* Lari Romanov je gostujući profesor na šangajskom Fudan univerzitetu, autor deset knjiga o odnosu Kine i Zapada

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments