Друштво, Политика, Преносимо, САД (Америка), Свет (планета), Србија и ЕУ

У ВЕЋИНУ ЗЕМАЉА ВИРУС КОРОНЕ ЈЕ СТИГАО ИЗ САД

ПОВОДОМ ДВА ТАЛАСА ИНФЕКЦИЈЕ КОРОНОМ КОЈИ СУ ОБИШЛИ СВЕТ

  •  Ако трагамо за извором вируса изгледа да нас чињенице усмеравају према одговору да долази из САД. Свакако, њих нећемо наћи у Kини.
  • Природни вирус нема способност да у исто време донесе заразу у 85 различитих земаља на свим континентима. И то са развитком епидемија на више локација у свакој земљи.
  • Занимљиво је приметити да су високе стопе смртности у потпуности у Италији, Ирану и Kини. У приближним бројкама, према садашњим подацима стопа смртности у Kини је између 3% и 4%, у Ирану је око 7%, а највиша у Италији око 9%.

Е К С К Л У З И В Н О

Пише: Лари Романов*

Амерички Стејт департмент и медији снажно промовишу као неспорну чињеницу  да је КОВИД-19 „кинески вирус и да га Кина је проширила по свету“, захтевају извињење и још много тога. Једна америчка адвокатска компанија на Флориди чак је поднела тужбу против кинеске владе и тражећи надокнаду за “штету”. Прегледао сам и анализирао доступне детаље о свим првим и следећим потврђеним инфекцијама у свим земљама (укључујући извор инфекције, сој вируса и време појављивања) и подаци пружају довољно доказа да ова америчка тврдња није поткрепљена чињеницама.

Чини се да су постојала два главна „таласа“ глобалне инфекције, први крајем јануара, други месец касније.

Тачно је да су – у врло раној фази првог таласа – 22 земље имале прве потврђене инфекције код путника из Кине, али убрзо након тога, у другом таласу, 34 земље су добиле прву потврђену инфекцију код путника из Италије, и још 16 из Ирана.

Међутим, такозвана “прва инфекција” у тим земљама, од кинеских грађана или других путника, показала се у свим, осим можда два случаја, ирелевантним, јер се сада запажа да ове прве спољне инфекције немају везе са каснијим локалним епидемијама.

И та врста вируса  није постојала у Кини, већ само у САД.

Научници покушавају да сазнају зашто има мало деце заражене корона вирусом

То значи да, док је Италија открила своје прве две инфекције код кинеских туриста, ове две нису биле повезане са последицом епидемије вируса, јер је сој који је заразио Италију различит од оног у Кини и код ова два кинеска туриста. Италија, као и скоро све друге земље, није заразила Кину и заиста то није могла да учини. Једина земља са том истом врстом вируса као у Италији  је САД, тако да је инфекција морала да потиче из Америке, а не из Кине.

Слично томе, локације у близини Кине – Јужна Кореја, Јапан, Вијетнам, чак и провинција Тајван, имају потпуно другачији сој вируса од оног из Кине. Кина је имала само мали џеп тог соја, и то на локацији врло далеко од Вухана. Кина их није могла заразити. Овим сам се бавио у ранијем чланку.

Видео прилог о лечењу заражених корона вирусом у болници у Бергаму

У америчким медијима је конструисано да је “прва америчка вирусна инфекција” потекла од кинеског путника из Вухана, али то је такође неважно, јер масовна основна епидемија у САД није била повезана са тим кинеским грађанином.  Хиљаде инфекција у Вашингтону, Калифорнији и Њујорку очигледно произилазе из других неидентификованих (и непрегледаних) локалних извора.

Имајући у виду висок ниво кретања кинеских путника широм света, није изненађујуће да су неке инфекције откривене код кинеских држављана у другим земљама, а с обзиром да се прво избијање заразе догодило у Kини, било је природно да се тестирају путници из Kине. Због таквог фокуса, мало земаља је сматрало да треба проверавати путнике из САД.

Корона вирус се трансформише и мутира у више сојева, а највише сојева је из САД

Аустралија јесте проверила, премијер те земље је недавно изјавио да је више од 80% инфекција донето у земљу из САД. Слично томе, Исланд је потврдио да су трагови неких инфекција корона вирусом водили до Денвера. Имам јаке разлоге да сумњам, да ако би све земље извршиле ревизију историје путовања својих раних заражених или инфицираних, открили би да је било више путника из САД у тој мешавини. И можда највише њих.

Ако усмеравате људе да се фокусирају на постављање погрешних питања, онда вама није стало до одговора. Погрешно је питање да ли је првобитни вирус дошао од слепог миша, панголина или банане, јер је то ирелевантно. Нити су слепи миш, нити банана заразили људе у Вухану, већ је то била особа која носи живи вирус на себи. Право питање које треба поставити односи се на идентитет те особе и на извор вируса, а изгледа да нас ти одговори воде до САД. Свакако, њих нећемо наћи у Kини.

Погледајмо та два таласа инфекције који су обишли свет.

Први талас истовремено заразио је 25 нација или покрајина у року од неколико дана усредсређених око 25. јануара. Заражене области: Макао, Хонг Конг, Тајван, Сингапур, Вијетнам, Јужна Кореја, Шри Ланка, Филипини, Камбоџа, Непал, Малезија, Аустралија, Тајланд, Канада, САД, Немачка, Италија, Велика Британија, Француска, Баварска, Шпанија, Белгија, Русија, Финска и УАЕ.

Животне драме у претрпаним болницама непрекидно трају

Месец дана касније. Други талас истовремено је заразио 85 држава у року од неколико дана усредсређених око 25. фебруара. Заражене земље: Аустрија, Холандија, Швајцарска, Португал, Луксембург, Монако, Сан Марино, Ватикан, Лихтенштајн, Малта, Нови Зеланд, Пакистан, Авганистан, Индонезија, Бангладеш, Малдиви, Бутан, Андора, Бугарска, Белорусија, Литванија, Пољска, Мађарска, Украјина, Чешка, Словенија, Летонија, Хрватска, Естонија, Северна Македонија, Грузија, Румунија, Босна и Херцеговина, Словачка, Србија , Молдавија, Албанија, Египат, Ирак, Оман, Бахреин, Кувајт, Либан, Катар, Саудијска Арабија, Јордан, Палестина, Исланд, Еквадор, Јерменија, Норвешка, Данска, Костарика, Перу, Колумбија, Мексико, Доминиканска Република, Парагвај , Чиле, Бразил, Аргентина, Нигерија, Того, Камерун, Сенегал, Алжир, Јужна Африка, Мароко и Тунис. Косово, Намибија, Уругвај, Судан, Етиопија, Лесото, Боливија, Панама, Демократска Република Конго, Монголија, Буркина Фасо, Брунеј и Кипар били су истовремено око недељу дана касније.

Велики опрез и страх влада читавим регионом Медитерана и Европе због корона вируса

Не тврдим да сам виролог, али ово почиње да изгледа необично “проклето”. Природни вирус нема способност да у исто време донесе заразу у 85 различитих земаља на свим континентима. И то са развитком епидемија на више локација у свакој земљи.

Необично је да те земље нису заражене истом врстом вируса, што истовремено знаци да инфекције у тих 85 земаља нису из истог извора. Још је необичније да се у већини земаља, барем оних главних (са највишом стопом инфицираних), епидемија истовремено појавила на више локација. До данас неке државе су успеле идентификовати једног или више својих првих носилаца заразне болести (мисли се на оне који су први добили вирус – ткз. нулти пацијент).

Прелепи предели и пејзажи Италије сада су опустели, без туриста и локалних становника

Свестан сам да нема земље која је у стању да дефинитивно идентификује све своје носиоце ове заразне болести. Узимајући у обзир горе наведене информације и знајући основне чињенице о преносу вируса, интуиција ми наговештава барем могућност да је пуно људи носило хрпе различитих живих вируса.

Занимљиво је приметити да су високе стопе смртности у потпуности у Италији, Ирану и Kини. У приближним бројкама, стопа смртности у Kини је између 3% и 4%, у Ирану је око 7%, а највиша у Италији око 9%. Још је занимљивије да ако су те земље пренеле своју врсту вируса на друге нације и стопа високе смртности се смањила по доласку вируса у те друге земље. Од 34 земље које је Италија наводно заразила, на пример, све имају врло ниску стопу смртности, а исто важи и у случају земаља које су наводно заражене од Kине и Ирана.

Закључак је да ти вируси преферирају своју “истородну-хомогену популацију“ и у најбољем случају представљају малу (мању) претњу у другим земљама.

* Лари Романов је гостујући професор на шангајском Фудан универзитету, аутор десет књига о односу Кине и Запада

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments