Društvo, Sport, Srbija

UMRO UGLEDNI SPORTSKI NOVINAR I PUBLICISTA VLADETA NEDELJKOVIĆ

ODLAZAK VELIKOG ZALJUBLJENIKA U SPORT I ATLETIKU

  • Nedeljković je izveštavao je sa 13 evropskih i svetskih prvenstava i sedam olimpijskih igara
  • Dobitnik je najprestižnijih društvenih nagrada nagrada  i priznanja u sportskom novinarstvu
  • Bio je i uspešan atletičar na 110 metara prepone i državni reprezentativac
  • Autor je više zapaženih knjiga o našim sportistima

U Beogradu je u četvrtak, 22. avgusta u 85 godini preminuo posle kratke bolesti ugledni sportski novinar i publicista Vladeta Nedeljković.

Datum kremacije i komemoracije doajena srpskog sportskog novinarstva biće naknadno saopšteni.

In Memoriam

Vladeta Nedeljković (20. april 1935, Sombor) školovao se u Rači Kragujevačkoj, maturirao u Smederevu, studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na katedri Jugoslovenska i svetska književnost.

U aprilu 2009. obeležio je 50 godina rada u sportskom novinarstvu. Za to vreme radio je u tri najveća srpska sportska lista: u Sportu od 50-tih godina (kao novinar i pomoćnik glavnog urednika Ljubomira Lovrića), bio je glavni i odgovorni urednik sportskog lista Tempo od 1979. do 1982, potom novinar i komentator u sportskoj redakciji lista Politika od 1983 do 1989. Bio je od 1990 pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Sportskog žurnala Aleksandra Tijanića, u kome je i za završio svoj dugogodišnji profesionalni angažman.

Izveštavao je od sredine 50-tih godina sa 13 evropskih i svetskih prvenstava i sedam olimpijskih igara.

Kao istaknuti posleratni novinar dobitnik je najvećih priznanja u sportskom novinarstvu: Majske nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, godišnje nagrade NIP Politika, nagrade za životno delo Udruženja sportskih novinara Jugoslavije, Saveza sportskih novinara Beograda i nagrade Međunarodnog udruženja sportske štampe (AIPS) za organizaciju pres-službe na prvom Svetskom prvenstvu u sportovima na vodi 1973. godine.

Bio je jedan od osnivača saveza sportskih novinara Beograda i prvi generalni sekretar, a zatim je 17 godina bio generalni sekretar Udruženja sportskih novinara Jugoslavije.

Kao reprezentativac Jugoslavije u atletici (110 metara s preponama u atletskom klubu Partizan) jedan je od osnivača Udruženja reprezentativaca Srbije. U periodu od 1960. do 1970. bio je dopisnik sportskih listova iz DR Nemačke, Bugarske, Rumunije, SSSR, ČSSR, a 1980. proglašen je za najpopularnijeg stranog dopisnika Sovjetskog sporta, lista sa milionskim tiražem.

Sa promocije knjige “Jedanaest veličanstvenih” 2015. godine
Sa prestavljanja knjige Bogomdani maratonac” o Franji Mihaliću 2012. godine

Iako već dugo u penziji bio je vrlo aktivan i pisao je punih šest decenija sa entuzijazmom do poslednjeg dana svoga života. Tako se u njegovoj pisaćoj mašini upravo nalazio rukopis za monografiju o našem poznatom atletičaru Danetu Korici.

Autor je knjige  „Bogomdani maratonac“ o našem atletičaru Franji Mihaliću, kao i knjige „Jedanaest veličanstvenih“ o fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije i istorijskim utakmicama i uspehu protiv SSSR na Olimpijskom turniru u Tampereu 1952. godine.

……………………….

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments