Društvo, Politika, Prenosimo, Srbija, Srbija i EU

Umešanost Lajčaka u trgovinu oružja bio bi vrh korupcionaškog ledenog brega

Ima li prstiju slovačkog diplomate i predstavnika EU u nelegalnom snabdevanju Azerbejdžana oružjem

 

  • Slovački diplomata Lajčak  je sahranio svoj autoritet na Balkanu još u vreme referenduma o odvajanju Crne Gore od zajedničke države sa Srbijom 2006. godine. Zaista je smešno o njemu govori kao o nepristrasnom posredniku u pregovorima Beograda i Prištine
  • S. Medojević: Đukanović jedostavno plaća lobiste kao što su Jelko Kacin, Miroslav Lajčak, František Lipka, (Eduard) Kukan, Čarls Tanok, koji pišu izveštaje koji su lažni, subjektivni, tendenciozni
  • I predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider separatista sa Kosova Hašim Tači promovišu interese NATO-a na Balkanu

Piše: dr Stevan Gajić*

Moguća umešanost evropskog diplomate, bivšeg predsedavajućeg OEBS-a, bivšeg predsedavajućeg Skupštine Ujedinjenih nacija, bivšeg ministra inostranih poslova Slovačke i sadašnjeg predstavnika Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u nelegalno snabdevanje Azerbejdžana oružjem, nikoga na Balkanu neće iznenaditi, ocenio je u izjavi Informativnoj agenciji Regnum naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu i profesor po pozivu moskovskog Univerziteta MGIMO pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije dr Stevan Gajić.

Podsećamo da je ranije Ašot Grigorjan (fizičar, biznismen, mecena koji od 1993. godine živi u Slovačkoj) dao izjavu Tužilaštvu Slovačke sa zahtevom da procesuira nezakonite delatnosti Lajčaka povezane sa nelegalnom prodajom Azerbejdžanu slovačkog “artiljerijskog oružja velikog kalibra” (36 samohodnih haubica Dana M-1 i 30 pokretnih raketnih sistema Vampir RM-70).

           

Samohodna haubica Dana M-1  i  pokretni raketni sistem vampir RM-70

Prema mišljenju Gajića, slovački diplomata je sahranio svoj autoritet na Balkanu još u vreme referenduma o odvajanju Crne Gore od zajedničke države sa Srbijom 2006. godine.

“Posle skandalozne uloge koju je Lajčak odigrao u crnogorskom referendumu zaista je smešno o njemu govori kao o nepristrasnom posredniku u pregovorima Beograda i Prištine”, rekao je on.

“Podsetiću da su Miroslav Lajčak i njegov sunarodnik František Lipka, kao zvanični posmatrači OEBS-a, odmah po okončanju glasanja građana Crne Gore objavili da na referendumu nije bilo ozbiljnijih nepravilnosti, ne obazirući se na mnogobrojne drastične nepravilnosti, od procedure do sprovođenja glasanja. Crnogorska vlast falsifikovala je rezultate referenduma, zbog čega možemo reći da je Crna Gora nezakonito odvojena od Srbije. Lajčak i Lipka učestvovali su u tome neposredno.

Lajčak i Đukanović na zajedničkom poslu odvajanja Srbije od Crne Gore

Kasnije su se u štampi pojavile informacije da je Lipka od crnogorskog rukovodstva dobio na ‘poklon’ nekretnine i druge pogodnosti. Crnogorski opozicioni političar Nebojša Medojević je 2016. godine, na osnovu ‘kraćeg istraživanja’ koje je sproveo, zaključio da ‘Đukanović jedostavno plaća lobiste kao što su Jelko Kacin, Miroslav Lajčak, František Lipka, (Eduard) Kukan, Čarls Tanok, koji pišu izveštaje koji su lažni, subjektivni, tendenciozni i koje mafijaški režim koristi kao alibi za odbranu od utemeljenih i argumentovanih napada opozicije i drugih kritičara režima'”.

Gajić kaže da ga ne bi začudilo kad bi se ispostavilo da je slovački diplomata umešan u još neki skandal i da je nelegalna trgovina samo vrh korupcionaškog ledenog brega.

“Upravo ti kvaliteti su Lajčaka i preporučili za ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine koji je trebalo da budu okončani time što će Beograd priznati nezavisnost Kosova i čitav Balkan biti uvučen u NATO”, ukazao je Gajić.

“I predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider separatista sa Kosova Hašim Tači promovišu interese NATO-a na Balkanu, ispunjavajući onu agendu koju su zadale bivše američke administracije pod vođstvom klana Klinton. Zbog toga možemo reći da je u pregovorima o Kosovu i Metohiji postojala i postoji samo jedna strana, NATO. Predstavnik te strane je i Miroslav Lajčak”.

(Regnum)

* Naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu

……………………

http://www.nspm.rs/hronika/stevan-gajic-umesanost-lajcaka-u-trgovinu-oruzja-nije-iznenadjenje.html

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments